Σελίδες

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΕΝΤΡΙΚΗΤΟΠΙΚΑΕΛΛΑΔΑΔΙΕΘΝΗSPORTSΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤ "2" ΦΟΡΕΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΠΙΣΤΟΛΕΣΑΡΧΕΙΟ

Εισαγγελέας για το Π.Θ.

2013-09-27 - 15:25:18
Εισαγγελέας για το Π.Θ.  Εισαγγελικό ενδιαφέρον για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αφορμή την αναστολή έως και σήμερα λειτουργίας του ιδρύματος που αποφάσισε στη συνεδρίασή της η Σύγκλητος, εκδηλώθηκε χθες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου
Ο Αναπληρωτής Πρύτανης Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από εισαγγελικό γραφείο. Από την άλλη άκρη του ακουστικού κλήθηκε να απαντήσει «τι σημαίνει αναστολή» και «αν το διάστημα που το πανεπιστήμιο έχει αναστείλει τη λειτουργία του, το προσωπικό, διοικητικό και διδακτικό, πληρώνεται το μισθό του».
Ο κ. Κουρέτας, ενημέρωσε άμεσα για το εισαγγελικό «ενδιαφέρον» που εκδηλώθηκε τόσο τον Πρύτανη του ιδρύματος, κ. Ι. Μεσσήνη, όσο και το νομικό σύμβουλο του Π.Θ., σε περίπτωση που  κληθεί από Δευτέρα να καταθέσει στο γραφείο του Εισαγγελέα.
Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας, η αναστολή λειτουργίας του Π.Θ. δεν είναι σύννομη. «Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μαγαζί για να το κλείνουμε. Εγείρονται σοβαρά νομικά θέματα. Το θέμα δεν είναι απλό και δύναται το Δημόσιο να αξιώσει ακόμη και αποζημιώσεις από τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο για τις μισθοδοσίες του προσωπικού κατά τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας του Πανεπιστημίου», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Με φόντο τα παραπάνω, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναμένεται να μπει σε απεργιακό κλοιό ξανά από Δευτέρα για το μέτρο της διαθεσιμότητας 33 διοικητικών υπαλλήλων.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Μελών ΔΕΠ αποφάσισε στο πλαίσιο της προχθεσινής του συνεδρίασης, πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ενώ σε 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και Τρίτη, κατέρχονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι.
Από Δευτέρα επίσης, αναστέλλει τη λειτουργία του -με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης- το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ αναμένονται αντίστοιχες αποφάσεις τόσο από τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και από την ίδια τη Σύγκλητο, που συνεδριάζει εκ νέου.

Ανοιγμα στην κοινωνία
Εισπράττοντας την έμπρακτη και συγκινητική συμπαράσταση από καθηγητές, φοιτητές, συναδέλφους τους, αλλά και την ίδια τη διοίκηση του Π.Θ., οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν πιο ένθερμα πλέον τον αγώνα τους για την ακύρωση της απόφασης να βγουν σε διαθεσιμότητα 33 υπάλληλοι του κλάδου τους.
Στη χθεσινή τους γενική συνέλευση, οι διοικητικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση από Δευτέρα και την Τρίτη σε νέα γενική συνέλευση, να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση που θα κρατήσουν.
Ωστόσο, έκριναν σκόπιμο να μη μείνουν εντός… τειχών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέσα στην εβδομάδα, θα διοργανώσουν δύο εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.
Μία θα αφορά ενημερωτική εκδήλωση για την «ταυτότητα» και την ιστορία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ θα διοργανωθεί και μία συναυλία. Οι δύο εκδηλώσεις θα γίνουν από κοινού με τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πενθήμερη απεργία
Σε πενθήμερη απεργία προχωρούν εξάλλου από τη Δευτέρα και οι καθηγητές- μέλη ΔΕΠ όπως αποφάσισαν προχθές στη γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Π.Θ.
Οι καθηγητές διαπιστώνουν ότι τα τμήματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος ούτε στοιχειωδώς, από τη στιγμή που οι μόνιμοι καθηγητές είναι λιγοστοί, για συμβασιούχους δίνονται μόλις δύο πιστώσεις (έναντι 21 πιστώσεων πέρυσι και 70 το 2010).
Σε ψήφισμα που εξέδωσαν

Νέος γύρος συνελεύσεων
Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέος γύρος συνελεύσεων. Δευτέρα ή Τρίτη, η Πρυτανεία πρόκειται να καταθέσει την αίτηση ακύρωσης της απόφασης να τεθούν σε διαθεσιμότητα 33 διοικητικοί υπάλληλοι του Π.Θ., σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στη χθεσινή γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων, ο αναπληρωτής Πρύτανης οργάνωσης και λειτουργίας διοικητικών υπηρεσιών, Νικ. Δαναλάτος.
Τη Δευτέρα εξάλλου, στις 11 το πρωί, πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος για να αποφασίσει για την «τύχη» του ιδρύματος, ενώ αναμένονται γενικές συνελεύσεις και από τα τμήματα του Π.Θ. που έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους μέχρι και τις 12 σήμερα το μεσημέρι.

Αίτημα παράτασης
Την ίδια ώρα, που σύσσωμη η «οικογένεια» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δίνει τον αγώνα για την επιβίωση του ιδρύματος, η λειτουργία του οποίου απειλείται από τον αποδεκατισμό του σε προσωπικό, την έλλειψη οικονομικών πόρων και χώρων για να λειτουργήσει, εύλογη είναι η αναστάτωση που έχει προκύψει στους πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους.
Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών και εκατοντάδες είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα εγγραφής στη σχολή τους και κατ’ επέκταση τη θέση τους στα ΑΕΙ και το ακαδημαϊκό έτος.
Χθες, ο Πρύτανης του Π.Θ., Ι. Μεσσήνης, κατέθεσε αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για την παράταση της προθεσμίας εγγραφών των φοιτητών στα τμήματα και βρίσκεται σε αναμονή απάντησης.  

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
Bookmark and Share

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Του Ευάγγελου Γρ. Αυδίκου*,Τα πικραμύγδαλα του Σεπτέμβρη,Εφημεριδα των Συντακτών, 27 ΣΕΠΤΕΜΝΡΊΟΥ 201





Ο Σεπτέμβρης είναι παράξενος μήνας. Εχει γεύση πικραμύγδαλου. Στο τέλος σού μένει μια γεύση πικρή, που μπορεί να είναι νοσταλγία για τις καλοκαιρινές στιγμές που έχοντας καταγραφεί στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μαλακώνουν την επιστροφή στο σκληρό εργασιακό τοπίο. Εκεί που αλλάζει το λεξιλόγιο. Γίνεται πιο επιθετικό. Σπέρνει ανησυχία. Οι λέξεις ηλιοβασίλεμα, παιχνίδι με τη θάλασσα, μικρές απολαύσεις της τοπικής κουζίνας που υγραίνουν τον λάρυγγα μπαίνουν μαζί με το μαγιό και τα βατραχοπέδιλα στην ντουλάπα. Στη θέση τους, λέξεις που αυξάνουν τους χτύπους της καρδιάς. Διαθεσιμότητα, απολύσεις, καινούργια μέτρα, τρόικα, ανησυχία, εκνευρισμός. Ο Σεπτέμβρης, πέρα απ’ αυτά, έρχεται μαζί με τη θλίψη. Ο μικρός Δημοσθένης του Γ. Σταματόπουλου με τα αναπάντητα ερωτήματά του είναι η οπτική της ελληνικής περιφέρειας για το καλοκαίρι. Οι φίλοι του καλοκαιριού επιστρέφουν στο αστικό κέντρο κι αυτός μένει ολομόναχος, συχνά με μόνη συντροφιά τον οξύ ήχο που κάνει η αλυσίδα του ποδηλάτου του.

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής περιφέρειας. Τα πιο πολλά ρεπορτάζ ταυτίζουν το καλοκαίρι με τα νησιά. Εικόνες από τις παραλίες και τον τρόπο ζωής αυτού του «εξωτικού» είδους της εποχής μας που λέγεται «σελέμπριτι». Τα βουνά, σχεδόν απόντα. Κι επειδή τελευταία η λέξη μύθος φορέθηκε πολύ, ας μιλήσουμε για τον μύθο της θαλασσινής Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι ορεινή χώρα. Με τις ημιορεινές περιοχές φτάνει σχεδόν το 70% της ελληνικής επικράτειας.

Αυτή η Ελλάδα είναι απούσα. Ζωηρεύει τον Αύγουστο, προπάντων, τότε που οι απόδημοι επιστρέφουν στην πατρώα γη. Στο τέλος του μήνα, ωστόσο, οι μόνιμοι κάτοικοι ξαναμετρώνται και διαπιστώνουν τη μοναξιά τους. Συνειδητοποιούν πόσοι λίγοι μείνανε. Κάθε χρόνο και λιγοστεύουν. Η περιλάλητη επιστροφή στα χωριά φαίνεται να σκαλώνει. Το μόνο είδος που είναι σε επάρκεια είναι οι κηδείες. Κι αυτές μουγκές. Το ξόδι γίνεται χωρίς μοιρολόι. Ποιος να μοιρολογήσει ποιον. Στέγνωσαν τα δάκρυα. Οι συντάξεις πλέον δεν φτάνουν και για τους πεθαμένους.

Την ώρα που οι κυβερνώντες έχουν πάρει το κοντύλι και λογαριάζουν τα κέρδη από τον τουρισμό, τον θαλασσινό, τα βουνά επιστρέφουν στη σιωπή τους μόλις οι ξενιτεμένοι χορέψουν τον τελευταίο χορό στο πανηγύρι του χωριού. Οσοι μείνουν πίσω θα έχουν συντροφιά το δελτίο των οχτώ, που πυροβολεί τους πάντες ως συνένοχους για το ξόδεμα της Ελλάδας. Κι αυτός που στα ρεπορτάζ βαφτίζεται ακρίτας, που υμνολογείται ως φυλάσσων Θερμοπύλες, μετράει ξανά και ξανά τη σύνταξή του για να κάνει πράξη την εργώδη προσπάθεια των ηγητόρων μας να αποκτήσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Τζίφος όμως το μέτρημα. Προσθέτει ακόμη και το τελευταίο σεντ. Τίποτε. Το μόνο που καταφέρνει είναι να ανησυχήσει τον γείτονα που ακούει τον επίμονο μεταλλικό ήχο. Για να βγάλει τον μήνα κάτι πρέπει να κόψει. Ισως τη ζωή του.

Αυτή την Ελλάδα, την ορεινή, θυμήθηκε και φέτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συνοδοιπόρος του η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων. Είχαν τη συμπαράσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μίλησαν για έναν άλλο τουρισμό στο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου. Για ένα άλλο περιβάλλον. Για μια άλλη ποιότητα ζωής. Για ανανοηματοδότηση των λέξεων. Οπου η λέξη ανάπτυξη θα αποκτήσει νέο περιεχόμενο. Για μια νέα σχέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τις τοπικές κοινωνίες. Για μύηση των μεταπτυχιακών φοιτητών, της νέας γενιάς, στην άλλη Ελλάδα, τις περιοχές εκείνες που οι Ευρωπαίοι καλαμαράδες ονομάζουν Λιγότερο Ευνοημένες/Μειονεκτικές Περιοχές. Η Ελλάδα των βουνών έχει πολλές τέτοιες περιοχές. Η μια καλύτερη από την άλλη. Τα Τζουμέρκα, στα σύνορα Ηπείρου και Θεσσαλίας, όλη η Νότια Πίνδος είναι μια τέτοια περιοχή.

Η Ελλάδα είναι μια ορεινή χώρα. Κι αυτή η ορεινή χώρα δεν είναι μόνο στη στεριανή αλλά και στη θαλασσινή Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται τα βουνά της, όπου κι αν βρίσκονται: στην Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Κρήτη ή τη Νάξο. Χρειάζεται να ανοίξει ο ορίζοντας. Να αγαπήσουμε τον τόπο μας. Να τον αγαπήσουν προπάντων όσοι παίρνουν τις αποφάσεις. Οι επετειακές δηλώσεις και το φραστικό ενδιαφέρον δεν αρκούν. Ας ακούσουμε το παράπονο των βουνών μας. Το παράπονο της άλλης Ελλάδας, που κάθε Σεπτέμβριο σκέφτεται τον χειμώνα που έρχεται.

………………………………………………………..

* Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


*International Journal of Play*: Call for papers for forthcoming Special
Issue

*Lifework and Legacy*

*Reviewing Iona and Peter Opie’s Contribution to the Study of Play*

The work of Iona (1923– ) and Peter Opie (1918–1982) on the play and games
of school-aged children will be familiar to many who study the social and
cultural aspects of children’s lives. Working as independent and unfunded
scholars, the Opies published five books on this topic: *The Lore and
Language of Schoolchildren* (1959), *Children’s Games in Street and
Playground* (1969), *The Singing Game* (1985), *Children’s Games with
Things *(1997), and Iona Opie’s solo volume,* The People in the
Playground*(1993). Distilled from data collected principally from
schoolchildren
during the period 1950–80 (now held at the British Library Sound Archive,
the Folklore Society Archives, and the Bodleian Libraries), as well as
pioneering historical research, these publications have been widely read
and extremely influential.

2013 marks the year of Iona Opie’s 90th birthday and what would have been
Peter Opie’s 95th. To mark this event, *a special issue of the International
Journal of Play in 2014 is planned*, devoted to the Opies, their research
and their spheres of influence. The guest editors of this special issue
(no. 3 in 2014) will be June Factor and Julia Bishop who warmly encourage
contributions. Possible topics include (but are not restricted to):

·         Critical evaluations of Iona and Peter Opie’s lives and work,
collaborations with others, scholarly influences, predecessors,
contemporaries.

·         Critical considerations of the Opies’ data, such as its wider
social and demographic context, the relationship between their archival
data and their books.

·         The extent and nature of the Opies’ influence in the UK and in
other countries among those interested in children’s folklore, especially
play.

·         Forms of play; classification of games.

·         The historical and comparative study of play.

·         The ethnographic study of play, including research methods.

·         Themes and issues exemplified in the Opies’ work, such as the
relationships between media, commerce and play; risk; place, space and play.

Submissions of up to 7000 words are welcomed, as well as shorter articles
(up to 2000 words) of memoir and reflection.  Please check the *International
Journal of Play *website for details regarding presentation of material.

Deadline:  1 April, 2014

Email contact:

June Factor: j.factor@unimelb.edu.au

Julia Bishop: Julia.bishop@blueyonder.co.uk

 --

Popular Antiquities: Folklore & Archaeology Conference UCL Institute of Archaeology & Folklore Society Saturday, 12 October 2013 at 10:00 - Sunday, 13 October 2013 at 15:30 (BST) London, United Kingdom

The third joint conference of the Institute of Archaeology (UCL) and the Folklore Society, exploring the relationships between archaeology and folklore.

Programme:
SATURDAY 12 OCTOBER 2013
10:00 Open
Concepts
10:30 James Lloyd (Peterhouse, Cambridge) What is a Folktale?
11:00 Stacy Bowe (Institute of Archaeology, UCL) The Role of Folklore within Archaeological Site Management
11:30 Dr Paul Cowdell (University of Hertfordshire) 'She won't come back to haunt me and taunt me, I know,/ 'Cause I buried her face downward, she's a long way to go'
12:00 Break
Literature
12:30 Dr Peter Robson (Independent Researcher) For All the World Like the Cernel Giant in Olden Times: Thomas Hardy and the Folklore of Some Ancient Sites
13:00 Dr Rebecca Welshman (University of Exeter) "He drove me back as if I were a bull breaking fence": Folklore and Archaeology in Thomas Hardy's The Mayor of Casterbridge (1886)
13:30 Lunch
Collection
14:30 Susanne Atkin (Independent Researcher) 'Unlucky for Mortals to Meddle': Preserving Cornwall's Antiquities with Spriggans, Haunted Urns, and Death
15:00 Dr Jonathan Roper (University of Tartu) Burwash Voices
15:30 Break
Megaliths
16:00 Dr Fabio Silva (Institute of Archaeology, UCL & University of Wales Trinity St David) Landscape, Astronomy and Folklore in Megalithic Portugal
16:30 Jeremy Harte (Bourne Hall Museum) Moral Monoliths
17:00 Wine Reception
18:30 End Day 1

SUNDAY 13 OCTOBER 2013
10:30 Open
Medieval
11:00 Tom Williams (Institute of Archaeology, UCL & The British Museum) Woeful Danes Bottom and Other Tales: Memories of the Viking Age in England
11:30 John Clark (Museum of London) Medieval Treasure in the Thames: Rubbish, Ritual or Safe Disposal?
12:00 Break
Modern
12:30 Ross MacFarlane (Wellcome Trust) Cymru, Kites and Collecting
13:00 Dr Helen Frisby (University of the West of England) Biscuits and Burnt Wine: The Folklore and Material Culture of Victorian Funeral Hospitality
13:30 Lunch
Contemporary
14:30 Ceri Houlbrook (University of Manchester) Trading with the Tooth-Fairy: Folklore and Finances
15:00 Barbara Butler & Chloe Metcalfe (Bath Spa University) West Country Stave Dancing: Revival, Re-Appropriation and Renewal
15:30 End Day 2

How to get to the Institute of Archaeology:
Parking is extremely limited (and very expensive) in Central London, so public transport is advised.
Nearest Tube: Euston, Euston Square, Warren Street, King's Cross St Pancras, Goodge Street, Russell Square, Tottenham Court Road
Nearest Rail: Euston, King's Cross, St. Pancras International
Many buses also serve the area
Please check on the Transport for London website for routes and travel times: http://www.tfl.gov.uk/
Please note that engineering works often take place on Tube lines and stations on weekends; check before you travel on the TFL website.

Accommodation:
Please note that you must arrange your own accommodation; it cannot be arranged for you by the event organisers. There are many hotels, bed & breakfasts and hostels in Bloomsbury and the surrounding area.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Σκύρος, 19-21 Σεπτεμβρίου 2013



Μια πρόσκληση για γνωριμία και διερεύνηση ενδεχόμενης συνεργασίας μπορεί ν' αποτελέσει την αφορμή για συνάντηση μιας Ελλάδας που έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια. Είναι η Ελλάδα που δημιουργεί, αγωνιά και σκέφτεται. Η χαμηλόφωνη Ελλάδα που αντλεί δύναμη από τα μεταλλεία της παράδοσης και της ιστορικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα που σκέφτεται, κόντρα στην Ελλάδα της παρακμής και της διαφθοράς που προσπαθεί με την ηχορύπανση και τη βία να επιβάλει μη ανθρωπιστικές λογικές. Τον καιρό που οι 'δολιοφθορείς' του ελληνικού ήθος μηχανεύονταν τρόπους για πλουτισμό και διαφθορά συνειδήσεων. Την ώρα που ανέβαινε δρομαία μια νέα συνομοταξία ανθρώπων, που όφειλε την ύπαρξή της στα δημόσια ταμεία, τις παντός είδους προμήθειες και τις ευρω-μίζες. Την περίοδο που η συσσώρευση αγαθών και η αγωνία για την απόκτησή τους αποτέλεσε το νέο 'όραμα' της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών.
    Το ίδιο χρονικό διάστημα η άλλη Ελλάδα πάλευε και αιμορραγούσε. Οι δημιουργοί και οι οραματιστές πίστευαν και προσπαθούσαν να περισώσουν την αξιοπρέπεια και την κληρονομιά. Ξόδευαν τα πλούτη τους-υλικά και πνευματικά- για να σώσουν μορφές πολιτισμού. Πίστευαν σε μια άλλη ανάπτυξη, όπου ο πολιτισμός θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
    Στη Σκύρο συνάντησα τέτοιους ανθρώπους. Η γνωριμία μου με την Αναστασία Φαλτάιτς και τους ανθρώπους της ήταν έκπληξη. Ο Μάνος, ο ιδρυτής και εμψυχωτής του Μουσείου Φαλτάιτς που ιδρύθηκε το 1965, είχε φύγει ένα χρόνο πριν αφήνοντας κεραυνοβολημένους τους υπόλοιπους. Ο Μάνος και η Αναστασία ανάλωσαν, στην κυριολεξία εαυτούς και υπάρχοντα , στο όραμα για αναζωογόνηση της Σκύρου. Αγωνίστηκαν να φτιάξουν ένα μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σ' όλη την Ελλάδα. Είναι απίστευτο το ψυχικό τους σθένος αλλά και η προσήλωση στους στόχους τους. Δυο άνθρωποι χαρισματικοί που θα μπορούσαν να έχουν μια καλή καριέρα έκαναν το Μουσείο Φαλτάιτς όραμα ζωής. Το έργο τους επίπονο. Μάζεψαν έναν πολιτιστικό πλούτο που έχει πολλές όψεις.Το σπίτι τους-μουσείο είναι μια κιβωτός του πολιτισμού μας, μια κυψέλη που μπορεί να επωάσει μια διαφορετική Ελλάδα.
Νιώθω ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο της φιλίας που μου εμπιστεύθηκαν οι άνθρωποι του μουσείου. Νιώθω ιδιαίτερη αίσθηση ευθύνης και συγκίνηση γιατί επικοινώνησα μ' ένα είδος ανθρώπων που τους σκεπάζει τελευταία η αχλύς των σκανδάλων. Υπάρχει η Ελλάδα που πονάει και ματώνει. Αξίζει να την προσέξουν οι έχοντες την εξουσία και να τη στηρίξουν.
   

Σκύρος, 19-21 Σεπτεμβρίου 2013

Η Χώρα της Σκύρου που κουλουριάζεται γύρω από το βράχο που στεφανώνεται από το μοναστήρι

Σκύρος, 19-21 Σεπτεμβρίου 2013

Με την Αναστασία Φαλτάιτς και την Κατερίνα Σακκά, στη βεράντα του Μουσείου Φαλτάιτς

Σκύρος, 19-21 Σεπτεμβρίου 2013

Το πλοίο την ώρα που μπαίνει στο λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου υπό τους ήχους της 9ης Συμφωνικής του Μπετόβεν που ακούγεται από την καφετέρια Κάβος

Σκύρος, 19-21 Σεπτεμβρίου 2013

Όψεις του θεάτρου που έφτιαξαν ο Μάνος και η Αναστασία Φαλτάιτς

Σκύρος, 19-21 Σεπτεμβρίου 2013

Το σκυριανό φεγγάρι παίζει με το φακό της φωτογραφικής μηχανής

From: Tammy Gaskell <tgaskell@hsp.org>
Subject: Historical Society of Pennsylvania Balch Fellowships in Ethnic and/or 20th-Century History
Date: 19. September 2013 17:05:08 MESZ


The Historical Society of Pennsylvania announces it 2014-2015 Balch Institute Fellowships in Ethnic and/or 20th-Century History

The Historical Society of Pennsylvania will award three one-month Balch Institute fellowships to enable research on topics related to the ethnic and immigrant experience in the United States and/or American cultural, social, political, or economic history post-1875. The fellowships support one month of residency in Philadelphia during the 2014-2015 academic year. Past Balch fellows have done research on immigrant children, Italian American fascism, German Americans in the Civil War, Pan-Americanism, African American women's political activism, and much more.

The Historical Society of Pennsylvania, enriched by the holdings of the Balch Institute for Ethnic Studies, holds more than 19 million personal, organizational, and business manuscripts, as well 560,000 printed items and 312,000 graphic images concerning national and regional political, social, and family history. The Historical Society's archives richly document the social, cultural, and economic history of a region central to many aspects of the nation's development from colonial times to the 20th century. The Balch Institute collections bring the HSP strength in documenting ethnic and immigrant history, with significant holdings of ethnic newspapers, records of benevolent societies and other local and national ethnic organizations, and personal papers of prominent leaders in ethnic and immigrant communities.

The stipend is $2,000. Fellowships are tenable for any one-month period between June 2014 and May 2015. They support advanced, postdoctoral, and dissertation research. Deadline for receipt of applications is March 1, 2014, with a decision to be made by April 15. To apply, visitwww.librarycompany.org/fellowships , fill out a required electronic cover sheet, and submit one portable document format (PDF) containing a résumé and a 2-4 page description of the proposed research. One letter of recommendation should arrive under separate cover in PDF format as well. Please email materials to fellowships@librarycompany.org. If you wish you apply for more than one fellowship, simply check more than one box on your electronic cover sheet. For more information on applying, contact Tamara Gaskell, Director of Publications and Scholarly Programs at the Historical Society of Pennsylvania at (215) 732-6200 x208, e-mail tgaskell@hsp.org.

Tamara Gaskell
Historian & Director of Publications and Scholarly Programs
Historical Society of Pennsylvania
1300 Locust Street
Philadelphia, PA 19107
215-732-6200 x208

Inspiring People to Create a Better Future through Historical Understanding

http://www.hsp.org

 --
From: Tammy Gaskell <tgaskell@hsp.org>
Subject: CFP: Special issue of PMHB on Immigration and Ethnicity in Pennsylvania History
Date: 19. September 2013 15:34:20 MESZ

Call for Papers
Pennsylvania Magazine of History and Biography
Special Issue: Immigration and Ethnicity in Pennsylvania History
Guest Edited by Kathryn E. Wilson and Rosalind J. Beiler (October 2016)

The Pennsylvania Magazine of History and Biography is issuing a call for articles to be included in a special issue of the magazine on immigration and ethnicity in Pennsylvania's history scheduled for an October 2016 publication.

The editors seek submissions of the following two sorts.

–  Scholarly Articles: The editors seek proposals for scholarly articles (25-35 pages, double spaced) featuring new interdisciplinary research on the experiences of immigrants in Pennsylvania. Articles may focus on issues of language, identity, intergroup relations, politics, labor, religion, cultural expression, settlement and accommodation, transnational ties or other factors as they affect immigrant experience over time. Selections will be made based on the quality of the submission and with an eye toward representing the diversity of research in immigration and ethnic studies, including history, anthropology, education, museum studies, or literature, among others. In addition, articles are sought that place regional stories within larger patterns of migration.

–  Favorite Sources/Hidden Gems: The editors seek proposals for short articles (250-750 words) featuring favorite sources/hidden gems highlighting some aspect of immigrant experience in Pennsylvania history. We invite articles focusing on both written and non-written sources, including but not limited to diaries, manuscript collections, novels, government documents, oral histories, photographs, museum artifacts, and monuments. These items may or may not be found in the state, but all featured items will serve to illuminate some aspect of immigrant experiences among Pennsylvanians.

Submission details: Submissions should be addressed to Tamara Gaskell, Editor, Pennsylvania Magazine of History and Biography, Historical Society of Pennsylvania, 1300 Locust Street, Philadelphia, PA 19107 or, by e-mail, to pmhb@hsp.org.

Guest editors: Potential contributors are encouraged to consult with one of the two guest editors for this issue of the Pennsylvania Magazine of History and Biography. Kathryn E. Wilson at Georgia State University can be reached at kewilson@gsu.edu; Rosalind Beiler at the University of Central Florida can be reached at Rosalind.Beiler@ucf.edu.

Deadline for submissions: September 1, 2014


Tamara Gaskell
Historian & Director of Publications and Scholarly Programs
Historical Society of Pennsylvania
1300 Locust Street
Philadelphia, PA 19107
215-732-6200 x208

Inspiring People to Create a Better Future through Historical Understanding

http://www.hsp.org