Σελίδες

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Διαδρομή: Αρχική » Λάρισα » «Φεύγουν οι εργολάβοι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας»
"ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ..."

«Φεύγουν οι εργολάβοι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας»

«Φεύγουν οι εργολάβοι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας»

«Παραλάβαμε ληξιπρόθεσμες οφειλές 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα έχουν μειωθεί κατά 40%

- Τι περιλαμβάνει το σχέδιο των περικοπών»

Συνέντευξη στον Χρήστο Μπεχλιβάνο
Φωτ. Kώστας Μάντζιαρης
Ποια είναι η επόμενη μέρα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην εποχή της τρόικας; Τι σχεδιάζει η νέα πρυτανική αρχή που καλείται να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 60%;
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας νέος πρύτανης εξελέγη τον περασμένο Μάρτιο ο Καθηγητής – Διευθυντής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Μεσσήνης. Ο νέος πρύτανης ήταν πάντα, ως γιατρός, Πανεπιστημιακός. Εκλέχτηκε καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας το 1995 και στην κουβέντα μας τονίζει πως εξακολουθεί να λειτουργεί ως καθηγητής. Τον ενδιαφέρει το Πανεπιστήμιο ως οργανισμός παιδείας και γνώσης και θα ‘θελε να μπορεί να παρέχει στους φοιτητές του τα εφόδια εκείνα που θα τους κάνει στην κοινωνία αξιοπρεπείς ανθρώπους και εκείνοι με τη σειρά τους θα δίνουν στην κοινωνία το στίγμα του Πανεπιστημίου.
Πιστεύει πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει τις δυνατότητες να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την περιφέρεια και τη χώρα μας. Με το πλεονέκτημα της Ιατρικής Σχολής και σε συνδυασμό με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας παρέχει κοινωνικό έργο. Ο Γ. Μεσσήνης ό,τι κάνει στο Πανεπιστήμιο το κάνει ανιδιοτελώς. Εξακολουθεί να είναι δραστήριος τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αφιερώνοντας όλο του τον χρόνο από το πρωί ως το βράδυ. Το προσωπικό του στοίχημα είναι να δει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να ανεβαίνει ψηλά στο διεθνές στερέωμα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Παρότι οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν πολλά για την καλύτερη εικόνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πως; Τις απαντήσεις δίνει ο κ. Μεσσήνης καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις στη συνέντευξη που παραχώρησε στη larissanet.gr.
messinis_1

«Θα αξιολογήσουμε τις ικανότητες του προσωπικού, προκειμένου να κάνουμε καλύτερη κατανομή στους χώρους δουλειάς, ώστε ανάλογα με τα προσόντα και τις ικανότητες του καθενός να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα»

Κύριε Πρύτανη, το σχέδιο «Αθηνά», παρότι επηρέασε σε μικρό βαθμό το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δημιούργησε δυσλειτουργίες στο Πανεπιστήμιο;
Το σχέδιο «Αθηνά» αποτέλεσε πράγματι μία έκπληξη για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όχι ότι δεν χρειαζόταν κάποιο νοικοκύρεμα, γιατί οι πολιτικοί συνήθιζαν κατά καιρούς να ιδρύουν Τμήματα σε όλες τις πόλεις, αλλά διότι οδήγησε σε συρρίκνωση αρκετών Ιδρυμάτων. Σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι γεγονός ότι η επίδραση του σχεδίου ήταν προς τη διεύρυνση κι όχι τη σμίκρυνση. Παρότι είχαν ακουστεί διάφορα, το Πανεπιστήμιο παρέμεινε ακέραιο ενώ έχει την προσθήκη της Λαμίας, η οποία σήμερα έχει δύο Τμήματα. Το Πανεπιστήμιο Στ. Ελλάδος καταργήθηκε και το ένα εκ των δύο Τμημάτων που είχε, το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική,  προσαρτήθηκε σε εμάς μαζί με ένα ακόμα Τμήμα, το παλιό Τμήμα Μαθηματικών, το οποίο είχε ιδρυθεί αλλά δεν είχε λειτουργήσει ποτέ στη Λάρισα, που μεταφέρθηκε στη Λαμία και ονομάστηκε Τμήμα Πληροφορικής. Αυτά τα δύο Τμήματα μαζί συγκροτούν τη Σχολή Θετικών Επιστημών που προστίθεται στις άλλες τέσσερις Σχολές του Πανεπιστημίου μας. 
Πως θα λειτουργήσει  από το μηδέν η νεοσυσταθείσα Σχολή Πληροφορικής μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα;
Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι αρκετά. Ένα εξ’ αυτών είναι ότι το Πανεπιστήμιο επεκτείνεται και σε μία πέμπτη πόλη, άρα οι αποστάσεις μεγαλώνουν και δεύτερον ότι το νέο Τμήμα ξεκινάει από το μηδέν και μάλιστα από φέτος, από τον Σεπτέμβρη δηλαδή, με την εισαγωγή 160 νέων φοιτητών. Αυτό είναι ένα πρόβλημα διότι πρέπει ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να σπεύσουμε ταχέως, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες οι οποίες όσο πλησιάζει ο καιρός όλο και μεγαλώνουν και πρέπει να υπερβληθούν τα εμπόδια.
Θα προλάβετε να λειτουργήσει το νέο Τμήμα από το Σεπτέμβρη;
Ήδη έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες αφορούν σε χώρους διδασκαλίας, υλικοτεχνική υποδομή και προσπαθούμε και σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Όλα αυτά βεβαίως με τη συνδρομή των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ήρθε στη Θεσσαλία και συζητήσαμε τα προβλήματα που δημιουργούνται και δρομολογήσαμε τις διαδικασίες που αφορούν στις προμήθειες του υλικοτεχνικού εξοπλισμού αλλά και ηλεκτρονικών υπολογιστών, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Τμήματος. Στη Σύγκλητο ορίσαμε την προσωρινή γενική συνέλευση του Τμήματος και τον πρόεδρο. Επίσης, ορίσαμε μία ειδική επιτροπή, η οποία άρχισε να επεξεργάζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο θα επικυρωθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Επομένως, από την πλευρά μας έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το Τμήμα και η νέα Σχολή να ενσωματωθούν όσο γίνεται πιο ομαλά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Επίσης, κλιμάκια των διαφόρων υπηρεσιών είτε με τους αναπληρωτές πρύτανη είτε με διοικητικό ή τεχνικό προσωπικό έχουν μεταβεί και μεταβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στη Λαμία, προκειμένου να εξετάσουν τις υποδομές και τις ελλείψεις και στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει διαγωνισμούς. Μπορεί να μην είμαστε πλήρως έτοιμοι μέχρι την 1η Οκτώβρη που θα αρχίσουν τα μαθήματα αλλά νομίζω ότι τα βασικά έχουν γίνει, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα και το πλαίσιο της εκπαίδευσης να ολοκληρωθεί με την προσθήκη του εξοπλισμού που είναι αναγκαίος. Σ΄ αυτό θα βοηθήσει και το υπάρχον Τμήμα, κυρίως σε ό,τι αφορά τους, υπολογιστές, διότι το ωρολόγιο πρόγραμμα θα ορισθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουν και οι φοιτητές του νέου Τμήματος να ασκηθούν κατά ομάδες στους υπολογιστές που διαθέτει το παλαιό Τμήμα. Συνεπώς, τα προβλήματα σιγά σιγά επιλύονται. Το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Οικονομικών έχουν προχωρήσει στην ενίσχυση των οικονομικών του Πανεπιστημίου μας, με επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του καταργηθέντος Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.
Με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων δημιουργείται πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;
To πρόβλημα αφορά όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας διότι το υπουργείο αύξησε τον αριθμό των εισακτέων, αύξηση που σε ορισμένα Τμήματα ξεπέρασε το 20% – 25%, κάτι που θα δυσχεράνει τη λειτουργία. Το υπουργείο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την έλλειψη μελών ΔΕΠ και να διορίσει νέα μέλη ΔΕΠ. Έχουν ήδη εκλεγεί 39 μέλη ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιό μας και δεν έχουν διοριστεί ακόμα, ενώ έχει περάσει μία τριετία. Με το σκεπτικό ότι κάποια άτομα αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης και οι θέσεις τους δεν προκηρύσσονται και το Υπουργείο δεν εγκρίνει νέες θέσεις, αντιλαμβάνεστε ότι και με την προσθήκη νέων φοιτητών το πρόβλημα οξύνεται και η εκπαίδευση δυσχεραίνεται. Αυτό αφορά σε όλα τα Πανεπιστήμια, αλλά κάποια είναι πιο ευνοημένα, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που σε πολλά Τμήματά τους έχουν «περισσευούμενο» διδακτικό προσωπικό. Το κράτος θα έπρεπε να δει τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια διαφορετικά. Ναι μεν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 750 περίπου μέλη ΔΕΠ, σε όλη την Ελλάδα, που έχουν εκλεγεί και δεν έχουν διοριστεί, αλλά θα έπρεπε το Υπουργείο να ξεχωρίσει τα μέλη ΔΕΠ που ανήκουν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και να δώσει προτεραιότητα στις πιστώσεις για διορισμό σε αυτά, χωρίς αυτό να σημαίνει καταστρατήγηση της λίστας.
Πέραν αυτών, μειώνεται και ο αριθμός των προσλαμβανομένων για διδασκαλία με σύμβαση βάσει του Π.Δ. 407/80. Στο πλαίσιο αυτό, θα στηριχθεί η λειτουργία της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία, διότι το ένα Τμήμα έχει μόνο 8 μέλη ΔΕΠ και το άλλο κανένα. Το υπουργείο πρέπει να δώσει αρκετές πιστώσεις, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να προσλάβει προσωπικό με συμβάσεις 407/80 για να μπορούν να γίνουν τα μαθήματα. Βεβαίως μέλη ΔΕΠ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μπορούν, λόγω σχετικού γνωστικού αντικειμένου, να πηγαίνουν στη Λαμία και να κάνουν μάθημα εκεί. Ήδη, η προσωρινή γενική συνέλευση του Τμήματος, αποτελείται από πέντε μέλη εκ των οποίων τα τρία προέρχονται από Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το Πανεπιστήμιο μας με την εμπειρία που έχει θα βοηθήσει. Χρειάζεται όμως αύξηση του αριθμού των διδασκόντων.
Με την αξιολόγηση δομών και προσωπικού που ξεκινάει αυτή την περίοδο από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τι γίνεται; Αγγίζει και τα περιφερειακά Πανεπιστήμια;
Προφανώς αναφέρεσθε στην ονομαζόμενη κινητικότητα του προσωπικού. Έχουμε ήδη ζητήσει από τον Υπουργό Παιδείας, αυτό να μην ισχύσει για τα Πανεπιστήμια. Ως πρυτανική αρχή έχουμε καταγράψει όλο το προσωπικό και το κάναμε –το είχαμε πει και πριν από τις πρυτανικές εκλογές- διότι θέλουμε να αξιολογήσουμε τις ικανότητες του προσωπικού,  προκειμένου να κάνουμε καλύτερη κατανομή του στους χώρους δουλειάς, ώστε ανάλογα με τα προσόντα και τις ικανότητες του καθενός να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αυτό που εμείς κάνουμε δεν έχει καμία σχέση με τις προθέσεις ή τις διαδικασίες του υπουργείου.
Κύριε Μεσσήνη τα οικονομικά του Πανεπιστημίου είναι νοικοκυρεμένα;
Όταν παραλάβαμε το Πανεπιστήμιο πριν τέσσερις μήνες και ορίστηκαν και οι αναπληρωτές πρύτανη, το Πανεπιστήμιο είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές 5,3 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα έχουμε μειώσει αρκετά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, περίπου κατά 40%, και σταδιακά προσπαθούμε να τις εξοφλήσουμε. Εδώ υπάρχει πρόβλημα διότι και ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Ενώ μέχρι πριν 2-3 χρόνια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε προϋπολογισμό περίπου 12 εκατ. ευρώ το χρόνο, τώρα θα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα με ένα ποσό περίπου 5 εκατ. ευρώ. Ως νέα πρυτανική αρχή, Πρύτανης και Αναπληρωτές Πρύτανη, καταστρώσαμε σχέδιο μείωσης των εξόδων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό πήγαιναν στην καθαριότητα των κτιρίων, τη φύλαξη κ.α,, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα προς όφελος της εκπαίδευσης. Κινηθήκαμε εν μέρει προς την κατεύθυνση που και η προηγούμενη πρυτανική αρχή είχε κινηθεί και προχωρήσαμε ακόμη παραπέρα. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο των περικοπών. Η κλασική έννοια του εργολάβου, που αναλαμβάνει π.χ. την καθαριότητα, καταργείται και αναθέτουμε το έργο σε καθαρίστριες σύμφωνα με το ισχύον μισθολόγιο με σύμβαση έργου. Έτσι, υπολογίζουμε εξοικονόμηση ενός ποσού περίπου 700.000 ευρώ από την καθαριότητα και 800.000 ευρώ από τη συντήρηση των κτιρίων. Κάτι αντίστοιχο δρομολογούμε και για τη φύλαξη.
Είναι γνωστό, ότι η ανάθεση εργολαβίας δημιουργούσε υπερκέρδη για τον εργολάβο και οι υπηρεσίες που αυτοί μας παρείχαν ήταν πολύ λιγότερες από τα χρήματα που δαπανούσε το Πανεπιστήμιο. Τώρα με τον τρόπο αυτό, οι εργολάβοι φεύγουν από το Πανεπιστήμιο και εξοικονομούνται χρήματα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στα Τμήματα για την εκπαίδευση των φοιτητών, που αποτελεί το πρώτο μας μέλημα.
messinis_2

«Μεγάλο αγκάθι η στέγαση των φοιτητών – Απαιτούνται πολλές θυσίες για να εξοικονομηθούν χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για τη φοιτητική μέριμνα»

Σχετικά με τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών υπάρχουν ελλείψεις και οι φοιτητές δυσκολεύονται ειδικά στις μέρες μας με την οικονομική ύφεση. Μπορούν και πώς να ανακουφιστούν περισσότεροι φοιτητές;
Στη σίτιση υπάρχει σύμβαση με εργολάβο που τρέχει από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν δεν ήμασταν εμείς πρυτανική αρχή. Η σύμβαση αυτή λήγει τον Ιούνιο 2014. Μέσω αυτής της σύμβασης πρέπει να σιτίζεται ένας αριθμός 2.500 φοιτητών αλλά συνήθως σιτίζονται λιγότεροι. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις συνθήκες ή με τη δυνατότητα του εργολάβου να μεταφέρει φαγητά στα Τμήματα των Σχολών. Είναι ένα σοβαρό θέμα, που προσπαθούμε να το λύσουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες της σίτισης. Για τη σίτιση δαπανάται ένα μεγάλο κονδύλι.
Μήπως θα χρειαστεί να δοθεί η δυνατότητα να σιτίζονται περισσότεροι φοιτητές λόγω της οικονομικής κρίσης;
Μέχρι σήμερα ισχύουν ορισμένοι όροι τους οποίους και ακολουθούμε. Θα εξετάσουμε εάν μπορεί να δοθεί η δυνατότητα και σε περισσότερους φοιτητές.
Και με τη στέγαση;
Η στέγαση είναι μεγάλο αγκάθι. Υπάρχουν χώροι μόνο για 36 πρωτοετείς φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο στερείται Λέσχης, που θα παρείχε στέγαση και θα είχε κι άλλες δυνατότητες. Έχουμε μεγάλη ανάγκη για μία φοιτητική Λέσχη. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτε μέχρι σήμερα, προφανώς υπήρχαν πολλά προβλήματα στο παρελθόν. Το πρόβλημα της στέγασης δεν αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία, όπως έπρεπε, έτσι ώστε να δοθούν κονδύλια για να κτιστούν κτίρια. Σ’ αυτό το θέμα, είμαστε αρκετά ευαισθητοποιημένοι και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να εξυπηρετήσουμε περισσότερους φοιτητές. Έχουμε κάνει διάφορες σκέψεις για κτίρια που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν φοιτητές. Υπάρχει βεβαίως ένα επίδομα στέγασης για εκείνους τους φοιτητές που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Απαιτούνται πολλές θυσίες για να εξοικονομηθούν χρήματα, τα οποία να δοθούν για τη φοιτητική μέριμνα. Θα προσπαθήσουμε αρκετά γι’ αυτό.
Κύριε Μεσσήνη, υπήρξε ρήξη των πρυτάνεων με τα Συμβούλια με αιχμή την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και τις δυσλειτουργίες που δημιουργήθηκαν στα Πανεπιστήμια. Στην πρόσφατη Σύνοδο προτάθηκαν μεταξύ άλλων η ρητή και σαφής διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Συγκλήτου, Πρυτάνεως και Συμβουλίου Ιδρύματος, η εκλογή των αναπληρωτών Πρύτανη μέσω καθολικής ψηφοφορίας κ.α.
Μπορεί να ξεπεραστεί η ρήξη και πως;
Οι αναπληρωτές πρύτανη, ορίζονται από τον Πρύτανη. Η Σύνοδος πιστεύει ότι πρέπει να εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ και όχι να ορίζονται. Οι επτά Αναπληρωτές Πρύτανη του Πανεπιστημίου μας εργάζονται ακατάπαυστα για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών και την καλύτερη λειτουργία του Ιδρύματος μας.
Το Συμβούλιο Ιδρύματος έχει κυρίως δύο ρόλους. Ο ένας είναι ελεγκτικός και ο άλλος είναι να προσπαθήσει μέσα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, που η Σύγκλητος εισηγείται, να βρει πόρους. Είναι ένα όργανο που θα μπορούσε να βοηθήσει το Πανεπιστήμιο. Ελέγχει τα οικονομικά, τον προϋπολογισμό και αναζητά πόρους. Δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένας δεύτερος πόλος διοίκησης. Θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία Πρύτανη-Συγκλήτου και Συμβουλίου Ιδρύματος. Οφείλω να ομολογήσω ότι στην τελευταία Σύνοδο αρκετοί Πρυτάνεις ανέφεραν προβλήματα συνεργασίας με τα Συμβούλια. Από την άλλη μεριά και το Συμβούλιο προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει έναν διαφορετικό ρόλο.  Πολλά θέματα περνάνε από το Συμβούλιο, όπως οι αρμοδιότητες των αναπληρωτών Πρύτανη, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ιδρύματος, ο προϋπολογισμός κ.α. Το Συμβούλιο μπορεί να βοηθήσει τη Διοίκηση αλλά δεν πρέπει να παρεξηγηθούν οι ρόλοι. Εάν αυτό συμβεί, θα φτάσουμε σε αδιέξοδο.
messinis_3

«Δεν αρκεί ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου, πρέπει να βρούμε και άλλους πόρους ώστε να επιβιώσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα μας»

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια έκανε σημαντικά βήματα με τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα προγράμματα κινητικότητας φοιτητών και τη διά βίου κατάρτιση. Με τις αλλαγές που έγιναν στα Πανεπιστήμια θίγονται αυτά τα προγράμματα;
Ευτυχώς δεν θίγονται τα προγράμματα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε μεταπτυχιακά προγράμματα και απέκτησε και καινούργια. Η Σύγκλητος ίδρυσε ορισμένα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα μετά από προτάσεις των Τμημάτων και υπάρχει αρκετή ζήτηση για την παρακολούθησή τους. Στον τομέα της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης συνεχίζουμε όπως πριν, δηλαδή οι σπουδές μας είναι σε υψηλό επίπεδο. Τα περισσότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας έχουν περάσει από διεθνή αξιολόγηση. Θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα τμήματα σε αντίστοιχες αξιολογήσεις και το Πανεπιστήμιό μας θα αρχίσει να μπαίνει σε διεθνείς κατατάξεις. Το ίδιο ισχύει και στα θέματα της πρακτικής άσκησης και της κατάρτισης. Το  γραφείο διαμεσολάβησης και το ΚΕΚ αλλά και τα προγράμματα ανταλλαγής των φοιτητών μέσω ERASMUS είναι σε πολύ καλή κινητικότητα.
Το Πανεπιστήμιό μας έχει αρκετά προγράμματα, που αποφέρουν πολλά κονδύλια στο Ίδρυμα. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της Επιτροπής Ερευνών πλησιάζει τα 15 εκατ. ευρώ και είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν του Πανεπιστημίου. Χειριζόμαστε πολλά κονδύλια και από κει μπορεί το Πανεπιστήμιο να έχει έσοδα, όπως και από τα μεταπτυχιακά. Μας δίνεται επίσης η δυνατότητα μέσω ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 να διεκδικήσουμε αρκετά προγράμματα μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το Πανεπιστήμιο μας κέρδισε από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου αρκετά εκατομμύρια ευρώ με την κατασκευή κτιρίων, αναγκαίων για την εκπαίδευση των φοιτητών. Μερικά από τα έργα αυτά βρίσκονται στο τέλος τους, ενώ άλλα θα ξεκινήσουν σύντομα. Η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας είναι σε άριστο επίπεδο, κάτι που θα μας βοηθήσει και στο μέλλον.  Ένας εκ των αναπληρωτών πρύτανη, που είναι για την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, είναι και περιφερειακός Σύμβουλος. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα καλύτερης επαφής με την Περιφέρεια, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπρόσθετους πόρους. Δεν είναι μόνο τα ερευνητικά προγράμματα. Η γνώση που εμείς παράγουμε στο Πανεπιστήμιό μας μπορεί να έχει εφαρμογή στην κοινωνία. Σε μία π.χ. ιδιωτική επιχείρηση μπορούμε να τη βοηθήσουμε να βελτιώσει το προϊόν της και να του δώσει προστιθέμενη αξία. Από αυτή την αξία θα έχει οικονομικό όφελος και το Πανεπιστήμιο. Με όλα αυτά, θα μπορέσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να επιβιώσει στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα μας.
Κύριε Πρύτανη, σας ευχαριστώ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
- See more at: http://www.larissanet.gr/2013/09/04/feygoyn-oi-ergolavoi-apo-to-panepisthmio-thessalias/#sthash.Zy1N6AfN.xx5Cy6CQ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου