Σελίδες

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Από το 2013 προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο Οδηγίας, το οποίο επιβάλλει τη μαζική διαγραφή ή ανωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων από τα αρχειακά τεκμήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιστορική έρευνα και την ευθύνη λογοδοσίας.  Η κίνηση αυτή βάλει κατά της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας των αρχείων.
Η Εταιρεία των Γάλλων Αρχειονόμων (Association des Archivistes Français (AAF) ξεκίνησε από καιρό να ηγείται εκστρατείας εναντίον της Οδηγίας και της θέσης της ΕΕ.
Με την  συντονισμένη δράση της AAF συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 51.000 υπογραφές ευρωπαίων αρχειονόμων, ερευνητών και πολιτών με αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση, την αναβολή της συζήτησης επί του σχεδίου. Προς την ίδια κατεύθυνση υπήρξε κινητοποίηση του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων, των επιμέρους οργάνων του και άλλων συναφών επιστημονικών σωματείων.
Η εκστρατεία αυτή υποστηρίχθηκε στην Ελλάδα από την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (ΕΑΕ) (www.eae.org.gr ).
Με αυτή την αφορμή η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία διοργανώνει
τη  Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 18:00  εκδήλωση-συζήτηση  με θέμα:
«Δικαίωμα στη λήθη vs Δικαίωμα στη μνήμη»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του  Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνώνστο αμφιθέατρο "Theo Angelopoulos" (Σίνα 31, Αθήνα).
Συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους:
  • Jean-Philippe Legois (πρόεδρος της Εταιρείας Γάλλων Αρχειονόμων (Association des Archivistes Français-AAF), 
  • Έφη Αβδελά (καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης),
  • Στράτος Δορδανάς, (επικ. καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής και Βαλκανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας),  
  • Βαγγέλης Καραμανωλάκης (λέκτορας της Θεωρίας της Ιστορίας και της Ιστοριογραφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Aρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας),
  • Αμαλία Παππά (πρόεδρος της Ελληνικής Αρχεακής Εταιρείας)
Συντονιστής Νίκος Αλιβιζάτος (καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου