Σελίδες

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟKOΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Πτυχές παραγωγής και κατανάλωσης στις μεσογειακές κοινωνίες της Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα Αθήνα, 1-3 Οκτωβρίου 2015

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΤΟΜΕΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE
ISTITUTO PER I BENI ARCHEOLOGICI
E MONUMENTALI
SEDE POTENZA

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Μετρό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 18.30
Παρουσίαση των τόμων της σειράς Documenta et Monumenta
και του Προγράμματος Mensale
1. Identità euromediterranea e paesaggi culturali del vino e dell’olio
2. Testamentum porcelli: Storie, consuetudini e valori culturali
3. ... come sa di sale il pane altrui: Il Pane di Matera e i pani del Mediterraneo
Συντονιστής: Ταξιάρχης ΚΟΛΙΑΣ (Διευθυντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών – ΕΙΕ)
Συμμετέχουν:
Antonella PELLETTIERI (Istituto per i Beni Archeologici e Monumentali-CNR e Responsabile scientifica del
Progetto Mensale)
Ηλίας ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – ΕΙΕ)
Franco SALVATORI (Università degli Studi di Roma «Tor Vergata»)
Antonio MONTE (Istituto per i Beni Archeologici e Monumentali – CNR)
Χριστίνα ΑΓΓΕΛΙΔΗ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – ΕΙΕ)
21.00 Δεξίωση στο Αίθριο–ΕΙΕ
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου
Προεδρείο: Ταξιάρχης ΚΟΛΙΑΣ
10.00-10.10 Χαιρετισμοί
10.10-10.30 Antonella PELLETTIERI (IBAM – CNR e Responsabile scientifica del Progetto MenSALe)
Introduzione al tema
Πρώτη Συνεδρία
Προεδρείο: Franco SALVATORI και Χριστίνα ΑΓΓΕΛΙΔΗ
10.30-11.00 Maciej KOKOSZKO (University of Łódź)
Milk (γάλα) as a Medicament in Galen’s Selected Writings
11.00-11.30 Zofia RZEŹNICKA (University of Łódź)
Milk, Sour Milk and Whey as Food in Galen’s «De alimentorum facultatibus»
11.30-12.00 Μαρία ΧΡΟΝΗ (Δρ Eθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου)
Το γάλα και τα προϊόντα του στα ιατρικά κείμενα της μέσης βυζαντινής περιόδου (9ος-11ος αι.)
12.00-12.30 Διάλειμμα
Δεύτερη Συνεδρία
Προεδρείο: Béatrice CHEVALLIER-CASEAU και Γεράσιμος ΜΕΡΙΑΝΟΣ
12.30-13.00 Σταμάτης ΜΠΟΥΣΕΣ (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
Συμβόλαια γαλακτοτροφίας στην Αίγυπτο: Διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του
ανθρώπινου γάλακτος
13.00-13.30 Νίκη ΤΣΙΡΩΝΗ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – ΕΙΕ)
Fertility, Bodily and Spiritual Sustenance from the Female Deities of the Eastern Mediterranean to the
Virgin Lactans
13.30-14.00 Χρυσή ΜΠΟΥΡΜΠΟΥ (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων)
Breasts and Bottles: The Contribution of Bioarchaeology to the Study of Infant Feeding Practices in
Byzantine Greece
14.00 Ελαφρύ γεύμα
Τρίτη Συνεδρία
Προεδρείο: Michel KAPLAN και Νίκη ΤΣΙΡΩΝΗ
17.30-18.00 Χαρίκλεια ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – ΕΙΕ)
De re casearia
18.00-18.30 Béatrice CHEVALLIER-CASEAU (Université Paris IV, Paris-Sorbonne)
Byzantine Christianity and Μilk Products
18.30-19.00 Ernesto DI RENZO (Università degli Studi di Roma «Tor Vergata»)
L'alimento che vive: il latte e i suoi poteri
19.00-19.30 Μαρία ΛΕΟΝΤΣΙΝΗ και Γεράσιμος ΜΕΡΙΑΝΟΣ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – ΕΙΕ)
Από τα εδέσματα στις αλχημικές συνταγές: Ποικίλες χρήσεις του γάλακτος και του τυριού στους λαούς
της Ανατολικής Μεσογείου κατά τον Μεσαίωνα.
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου
Τέταρτη Συνεδρία
Προεδρείο: Antonio MONTE και Μαρία ΛΕΟΝΤΣΙΝΗ
10.00-10.30 Michel KAPLAN (Université Paris-Ι, Panthéon-Sorbonne)
Les moines byzantins, leurs dépendances, leurs parèques et le fromage
10.30-11.00 Ηλίας ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – ΕΙΕ)
«Les trous dans le fromage»: Από την περιγραφή του Ψελλού στην σύγχρονη έρευνα
11.00-11.30 Χάρης ΜΕΣΣΗΣ (École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris)
Στη χώρα των «θαυμαστών» εδεσμάτων: πρόσκληση σε παφλαγονικό γεύμα
11.30-12.00 Μαρία ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – ΕΙΕ)
«Τυρίν κρητικόν, τυρίν τούρκικον, τυρίν από Βενετίας»: About the Commercialisation of Cheese in
Paphlagonia in 14th-15th Centuries
12.00–12.30 Διάλειμμα
Πέμπτη Συνεδρία
Προεδρείο: Antonella PELLETTIERI και Ηλίας ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
12.30-13.00 Αντωνία ΜΑΤΑΛΑ και Αριστέα ΜΠΑΣΧΑΛΗ (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
Indigenous Fermented Milks in the Mediterranean. A Heritage of Health and Civilization
13.00-13.30 Paolo GIUNTARELLI (Università degli Studi di Roma «Tor Vergata»)
La produzione casearia nel Lazio: strumento di benessere e volano del turismo
13.30-14.00 Antonella PELLETTIERI και Ηλίας ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
Απολογισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου