Σελίδες

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την πρώτη ομάδα χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας



Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου  γιορτάζει φέτος μισό αιώνα ζωής της πρώτης  χορευτικής του ομάδας,  που   ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1965 και αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια σύστασης χορευτικού συγκροτήματος στο Βόλο.
Την επέτειο των 50 χρόνων,  γιορτάζουμε και σας προσκαλούμε για να τιμήσουμε το «Λύκειο» που βοήθησε να διασωθεί η τέχνη του παραδοσιακού χορού και η μακραίωνη μνήμη του ελληνικού πολιτισμού.
Η εκδήλωση, η οποία έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015  στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, στις  8.30 το βράδυ, με μια μουσικοχορευτική γιορτή   καρδιάς,  με αναφορά στο σήμερα, το χθες και το μέλλον.  Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό (χωρίς εισιτήριο).
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ το γλέντι θα συνεχιστεί με τους παλιούς και τους νέους χορευτές αλλά και το σύνολο των φίλων της μεγάλης  λυκειακής οικογένειας στο Valis Resort (Aγριά).
Η ιστορία δημιουργίας της πρώτης ομάδας χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου ανιχνεύεται  πολύ νωρίτερα  από το 1965.  Ήταν λίγο μετά τις πληγές των σεισμών του 1955, που σταδιακά,  το λαογραφικό κομμάτι με τους ελληνικούς χορούς και τη συλλογή ενδυμασιών απέκτησε κεφαλαιώδη σημασία για το λύκειο.  Αρκετές από τις γυναίκες του συμβουλίου αντιλήφθηκαν  ότι είναι θέμα χρόνου να διασωθεί  ότι απόμεινε από τους θησαυρούς των λαϊκών φορεσιών και μετά το 1960, επιδόθηκαν με πάθος στον εντοπισμό και την απόκτησή τους.  Αρκετοί   βολιώτες και πηλιορείτες ευαισθητοποιήθηκαν τότε  και   ανέσυραν από τα σεντούκια τους παλιές οικογενειακές φορεσιές , τις οποίες είτε δώρισαν   είτε πούλησαν στο Λύκειο.   Κάθε  έσοδο  που συγκεντρώνονταν τότε στο σωματείο  με προσήλωση αφιερώνονταν  στην  Ιματιοθήκη, η οποία  σταδιακά εμπλουτίστηκε   με φορεσιές από την  περιοχή  μας αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. 
Παράλληλα, το Λύκειο μετά από διάφορες παροδικές πρωτοβουλίες, γύρω στο 1964  εστίασε  το ενδιαφέρον του στη δημιουργία μιας μόνιμης χορευτικής ομάδας.   Μετά από διάφορες απόπειρες,  κατάφεραν  να δημιουργήσουν την πρώτη ομάδα με πρωτεργάτρια τη βολιώτισσα γυμνάστρια Μαρία Παλιούρα-Γαλανού, που λίγα χρόνια αργότερα τη διαδέχτηκε ο Γιάννης Πραντσίδης.  Το καλοκαίρι του 1965 η ομάδα έκανε την πρώτη εμφάνισή της στο Αρχαίο Θέατρο  Δημητριάδος (Βόλου) μαζί με ομάδα 40 χορευτών του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών. Για το αποτέλεσμα,  που χαρακτηρίστηκε  «επίτευγμα» για την πόλη του Βόλου ο τοπικός Τύπος  αφιέρωσε εγκώμια. Ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα.  Σε τρία χρόνια συστήθηκε και η ανδρική χορευτική  ομάδα,  λίγο αργότερα και η πρώτη παιδική,  τα φυτώρια των ενηλίκων.  Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή: Παραστάσεις που έμειναν αλησμόνητες στους βολιώτες στην Εξωραϊστική, στο Αττίκ και στο Αχίλλειο, πλήθος συμμετοχές σε συναντήσεις λαϊκού χορού, συνέδρια, πανηγυρικές εκδηλώσεις.
Το παρθενικό ταξίδι τους στην Ελβετία και η απόσπαση του πρώτου διεθνούς βραβείου στο φεστιβάλ της Γενεύης,  το 1969,  εκπροσωπώντας την Ελλάδα,  έγινε  το εφαλτήριο για μια ανοδική πορεία. Τα κορίτσια και τα αγόρια του Λυκείου,  συνεπαρμένοι από τη χαρά του χορού ταξιδεύουν ασταμάτητα,  χορεύοντας,  σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης και  πρωταγωνιστώντας   στη  διάσωση ενός υπέροχου αυθεντικού πολιτισμού.   Το Λύκειο έγινε  ο πρεσβευτής του Βόλου  εντός και εκτός της  χώρας,  αποσπώντας βραβεία, που έκαναν την πόλη υπερήφανη.
Στα πενήντα αυτά χρόνια (1965-2015),  τα βήματα του χορού οδήγησαν την ομάδα και τους χιλιάδες βολιώτες χορευτές και χορεύτριες κάθε ηλικίας σε αμέτρητες στιγμές καλλιτεχνικής έκφρασης, χαράς, συγκίνησης και γλεντιού.
Χιλιάδες παιδιά, έφηβοι και ενήλικες έμαθαν από τότε τους ελληνικούς χορούς στο Λ.Ε.Β, φόρεσαν παραδοσιακές φορεσιές από τη μεγάλη συλλογή της ιματιοθήκης του, χόρεψαν σε παραστάσεις και γλέντια, εκπροσώπησαν τον Βόλο και την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ χορού αλλά πάνω απ' όλα βίωσαν τη μοναδική κατάκτηση της τέχνης του λαϊκού χορού μέσα από τα βήματα και τους ρυθμούς του, κατάκτηση που διασφαλίζει την πολιτιστική μας ταυτότητα σε άμεση επαφή με την ιστορία και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό.
Σήμερα, με συσσωρευμένη εμπειρία,  το Λ.Ε.Β  εργάζεται με υπευθυνότητα για τη διάσωση και την προστασία του χορού και αυτό αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες  που αγκαλιάζουν το έργο του και συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα,  όπου παιδιά και ενήλικες ξεπερνούν τον εντυπωσιακό αριθμό των 650 μελών. Το μέτρο και η σεμνότητα της χορευτικής παράδοσης είναι δύο αρετές που ταυτίζονται απόλυτα με τις θέσεις του Λ.Ε.Β για τη διδασκαλία του χορού σε πλήρη αντίθεση με την αδηφάγα ανάγκη για εντυπωσιασμό και φολκλόρ που απομακρύνει όλο και περισσότερα συγκροτήματα από το σκοπό της ύπαρξής τους.  Είναι δε δραστηριότητα που στόχο έχει την ψυχαγωγία, τη συναναστροφή, την εκτόνωση και τη γνωριμία με την λαϊκή παράδοση των Ελλήνων.

Πληροφορίες για συμμετοχή στο γλέντι του Σαββάτου  12.12.2015 καθημερινά: Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου: Κοραή 79, 2421033938, 2421305753.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου