Σελίδες

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Του Δημήτρη Κουρέτα*,Και μερικές αλήθειες για τη φέτα,liberal,15.6.2016



Στην Ελλάδα η τυροκομία αποτελεί παραδοσιακό τομέα δραστηριότητας, καθώς η ενασχόληση των κατοίκων της με την παραγωγή τυριών αναφέρεται από πολλές ιστορικές πηγές ως μία από τις βασικότερες βιοτεχνικές δραστηριότητες μέσα στους αιώνες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων είναι περίπου 600, από τις οποίες οι περισσότερες είναι μικρού μεγέθους (ετήσια παραγωγή κάτω των 100 τόνων). Για να ευλογήσουμε βέβαια και τα γένια μας, ο νομός Λάρισας συγκεντρώνει τα περισσότερα τυροκομεία και γαλακτοκομεία (62) σε σχέση με τους άλλους νομούς της χώρας. Ενημερωτικά η Λάρισα παράγει 70 χιλ. τόνους πρόβειο γάλα τον χρόνο, η Αιτωλοακαρνανία 50 χιλ., η Λέσβος 40 χιλ., η Αχαΐα 30, η Ηλεία 27. Η φέτα, όπως ξέρουμε, αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο από τα ελληνικά μοναδικά τυριά που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου.
Ακούμε τον τελευταίο καιρό να γίνεται ένας πόλεμος δηλώσεων για τη μη κατοχύρωση της φέτας ως ΠΟΠ στη Ν. Αφρική. Και να σφάζονται όλοι. Μέχρι που άκουσα από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί ο υπουργός.
Για να δούμε με την ευκαιρία κάποια πράγματα νηφάλια.
Οι εξαγωγές των τυροκομικών στην Ελλάδα είναι περίπου 240 εκατ. ευρώ. Από αυτές η Γερμανία ψωνίζει 70 εκατ., η Αγλγλία 31 εκατ., η Ιταλία 25 εκατ., η Κύπρος 17 και όλες οι χώρες της ΕΕ περίπου 210. Υπόψιν ότι σε όλες αυτές τις χώρες ισχύει η κατοχύρωση ΠΟΠ.
Η Ν. Αφρική, που έγινε τόσος ντόρος, ψωνίζει ελληνικά τυριά αξίας 40.000 ευρώ. Όση φέτα και αν φτιάξει η Ν. Αφρική θα την τρώνε τα ζώα μάλλον. Όμως εμείς ως Ελλάδα ποτέ δεν δουλέψαμε να αναδείξουμε τι διαφορετικό έχει η δική μας φέτα από όποιο άλλο αιγοπρόβειο τυρί της υφηλίου;
Αγαπητοί πολιτικοί, συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Βρείτε στοιχεία. Και βρείτε τρόπους και εργαλεία να πουλήσουμε τυριά εκεί που τα θέλουν. Όχι εκεί που δεν τα τρώνε. Δηλαδή στην Ευρώπη κυρίως. Εκεί το γήπεδο είναι δικό μας.
Ο κανονισμός 432/2012, που μιλάει για τους ισχυρισμούς υγείας των τροφίμων στην Ε.Ε., βάζει ισχυρισμό για τη φέτα λόγω του ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Ένα σωρό ενδιαφέροντες ισχυρισμούς, όπως ότι:
  1. βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών
  2. βοηθάει στην ανάπτυξη και διατήρηση των μυών
καθώς και άλλα. Μαζέψτε τους τυροκόμους, κύριοι, που σας έχουν ψηφίσει οι πολίτες. Κάντε τους σεμινάρια πώς θα έχουν ισχυρισμό υγείας στα τυριά τους, κάτι που θα διπλασίαζε την τιμή μέσα στην Ε.Ε. Το ίδρυμα Τοσίτσα πριν 50 χρόνια έστελνε παιδιά από τα Γιάννενα στην Ιταλία και έμαθαν πώς γίνεται το Μετσοβόνε. Και τώρα το Μετσοβόνε έχει 17 ευρώ. Γιατί κοιτούσε μπροστά. Κοιτάτε και εσείς μπροστά, όχι πίσω. Ο αγροτικός τομέας είναι δύσκολο έργο. Πολύ δύσκολο.
* Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρώην αναπληρωτής Πρύτανης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου