Σελίδες

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ο Αριστοτέλης στη Μικρά Ασία,΄Ενωση Σμυρναίων την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017, στις 18.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης








                                                                                  Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2017



                                                  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

                                      Ο Αριστοτέλης στη Μικρά Ασία



                Στα εδάφη της το πνεύμα άνοιξε τα φτερά του και ξέφυγε από τις θεοκρατικές αντιλήψεις, που μέχρι τότε το επηρέαζαν. Εκεί, στη Μικρά Ασία, γεννήθηκε και η φιλοσοφία, που προσπάθησε να ερμηνεύσει, για πρώτη φορά ορθολογικά, τη γέννηση του κόσμου μας. Στα εδάφη της βάδισαν, προβληματίστηκαν και δημιούργησαν ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος, ο Ηράκλειτος και σε κάποια στιγμή της ζωής του βρέθηκε στα εδάφη της και ο Αριστοτέλης ( 384 π.X., Στάγειρα Χαλκιδικής - 322 π.X,Χαλκίδα), ο συστηματικότερος και μεθοδικότερος νους του Αρχαίου Κόσμου, ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές όλων των εποχών.
                Και στα πρώτα χρόνια της ζωής του και, στη συνέχεια, από το 347 έως το 345/344 π.X., ο Αριστοτέλης έζησε στον Αταρνέα και στην ΄Ασσο της Τρωάδας, κοντά στον ηγεμόνα Ερμεία, κι εκεί αναδείχθηκε ως κεντρική μορφή ανάμεσα σ’ έναν κύκλο φιλοσόφων, φίλων της Πλατωνικής Ακαδημίας.
               Τα βήματά του στη Μικρά Ασία θα παρακολουθήσει η ΄Ενωση Σμυρναίων την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017, στις 18.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης μας (Καρύτση 3 – Αθήνα). Ξεναγοί μας θα είναι
1)      ο κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου  «Παρνασσός », με θέμα: Μια νέα θεώρηση του «΄Υμνου στην αρετή».
2)      Η κ. Χριστίνα Σίνου, Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: « Ο Αριστοτέλης στη Μικρά Ασία. Ο βίος και το έργο του φιλοσόφου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας».
3)      Ο κ. Χρήστος Μπαλόγλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, με θέμα : «΄Ιωνες πολιτικοί στοχαστές στα Πολιτικά του Αριστοτέλους».
4)      Ο κ. Λίνος Μπενάκης, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, τ. Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Η διάσωση των αριστοτελικών συγγραμμάτων στη Μικρά Ασία».
                 Η παρουσία σας θα είναι για μας τιμή μαζί και χαρά.

                         Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

                        Γ.Αρχοντάκης                                                            Νικ. Βικέτος        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου