Σελίδες

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ευάγγελος Αυδίκος *,Βράχο βράχο τον καημό μου, EFSYN, 9.5.17


meteora.jpg

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
Ο δρόμος από την έξοδο της Εγνατίας στο Μαλακάσι ώς την Καλαμπάκα διαρκεί περίπου τρία τέταρτα. Εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες και τα βαριά οχήματα που μπορεί να κατευθύνονται στον θεσσαλικό κάμπο.
Η διαδρομή είναι απολαυστική, αρκεί να μη σε κυνηγάει το άγχος του τελικού προορισμού. Είναι μια νέα διάσταση στα ταξίδια που εξυπηρετούνται από τις καινούργιες οδικές αρτηρίες.
Την άνοιξη το μάτι χορταίνει πράσινο. Η νοτιοανατολική απόληξη της Πίνδου προσφέρει αφειδώλευτα τις οπτικές ηδονές της στον ταξιδιώτη που έχει την υπομονή και την περιέργεια να τις ανακαλύψει.
Σ’ αυτό το σημείο αρχίζουν να διεκδικούν την προσοχή του οδηγού οι ραδιοφωνικές συχνότητες του κάμπου. Πιο ευκρινείς αυτές που εκπέμπονται από την Καλαμπάκα. Την ίδια στιγμή οι πανελλήνιας εμβέλειας σταθμοί που σίγησαν αναμετέδιδαν τις πληροφορίες για τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση.
Στο τοπικό ραδιόφωνο η πρωινή εκπομπή φιλοξενεί την ανασφάλεια των ακροατών για τις εξελίξεις. Ομως, η μπάντα του ραδιοφώνου φλέγεται όταν οι βράχοι της Καλαμπάκας μπαίνουν με έντονο τρόπο στη συζήτηση.
Η Καλαμπάκα ανήκει στις πόλεις που φιλοξενούν επισκέπτες όλο τον χρόνο. Η φύση ευλόγησε την περιοχή με φυσικά μνημεία που προκαλούν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων από πολλές περιοχές.
Στους βράχους αυτούς, όμως, φώλιασε ο χριστιανικός μοναχισμός δημιουργώντας αριστουργήματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής. Διαμορφώθηκε, έτσι, ένας κοινοβιακός βίος, που διεκδικεί την ιερότητα του χώρου.
Αφορμή για να εκφραστούν οι διαφορετικές οπτικές στάθηκε η σύνταξη ενός προεδρικού διατάγματος. Στόχος του να ορίσει τις αθλητικές δραστηριότητες, ώστε να μην ταράσσεται ο μοναχισμός, χωρίς όμως να δημιουργείται άβατο. Να προστατευτούν τα Μετέωρα από μια αγοραία οπτική.
Πρόκειται για μια αντίληψη στην οποία συγκλίνουν οι αντιτιθέμενες πλευρές. Παρ’ όλα αυτά, η σύγκρουση είναι έντονη. Το επίδικο είναι αν η τοπική κοινωνία έχει λόγο σε όσα γίνονται στην περιοχή της. Κι αντέδρασε έντονα. Η συντριπτική πλειονότητα των συλλόγων της περιοχής.
Το ενδιαφέρον στην περιοχή της Καλαμπάκας είναι το περιεχόμενο της ιερότητας. Δεν ταυτίζεται με τη θρησκευτικότητα που έχει τη δική της ιστορική παρουσία. Διαπλέκεται και με το πολιτισμικό κεφάλαιο των φυσικών μνημείων. Και κάτι ακόμη. Τίθεται επί τάπητος η σχέση τοπικής κοινωνίας και διοικητικών και πολιτικών μηχανισμών.
Φαίνεται πως προκύπτει ένα πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας, όταν αποκλείεται η τοπική φωνή από τη διαβούλευση. Ακόμη και τώρα, είναι καιρός να αποκτήσει νόημα η αναφορά στις τοπικές κοινωνίες.
* καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου