Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Διαμαντής Αξιώτης, Πλωτές γυναίκες, επανέκδοση, ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ 2017, ΑΠΟ ΤΟhttp://www.kavalapost.gr/180475/gynekes-tou-diamanti-axioti-pleoun-xana-sta-rafia-ton-vivliopolion/

Η υπόθεση

Ο Κωνσταντίνος Δούκας αφού εγκαταλείπει την Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 20 χρόνων, καταφεύγει στην Αλεξάνδρεια μαζί με την δεκαεξάχρονη Τουρκάλα Λαλέ, γνωρίζεται τάχιστα με την οικογένεια του μεγαλοκαπνεμπόρου Γεώργιου Ιορδάνου από την Καππαδοκία. Σ’ αυτό συντελεί η εκθαμβωτική ομορφιά και των δύο, η ευγλωττία, το θράσος και τα ασύστολα ψεύδη του Κωνσταντίνου. Εκεί, η Λαλέ βαφτίζεται χριστιανή και ονομάζεται Ευδοκία.
Όταν, μετά από δύο χρόνια, το 1920, ο Ιορδάνου τον στέλνει ως εκτιμητή καπνών στην Ελλάδα –στην Καβάλα συγκεκριμένα, από τις πρώτες καπνουπόλεις της εποχής– ο Κωνσταντίνος θα συναντήσει τον αδελφό του Γεώργιου, Ευγένιο Ιορδάνου, ισχυρό καπνέμπορο και πρώτο εκλεγμένο δήμαρχο, θα παραμείνει εκεί, προδίδοντας χωρίς καμιά τύψη τον Αλεξανδρινό ευεργέτη του. Στην Καβάλα προστατεύεται και ευεργετείται, μέσω των ίδιων προσόντων, τόσο από τον Ευγένιο όσο και από τον Αυστριακό Άντολφ Βιξ, ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα.
Ο Κωνσταντίνος, σε μικρό χρονικό διάστημα, αναδεικνύεται σε έμπορο καπνού. Παρά την έντονη επιθυμία του να αποκτήσει γιο προς συνέχιση της ένδοξης οικογένειας των Δούκα, η Πλουσία γεννά, από μία κάθε χρόνο, πέντε θυγατέρες. Ο Κωνσταντίνος τις ονομάζει, διαδοχικά, Ανδρομάχη, Ανδρόκλεια, Ανδροφίλη, Ανδροθέα και Ανδρονίκη, ελπίζοντας γι’ αυτές μέσα από τα ανδρικά τους ονόματα, την μελλοντική απόκτηση δύναμης, ισχύος.
Πόλεμος, κατοχή, διακυμάνσεις του καπνικού, πτώχευση της οικογένειας και θάνατος του Κωνσταντίνου κατά την πτώση του αεροσκάφους που επιχειρεί την παρθενική του πτώση Καβάλα – Αθήναι. Στην πρώτη αεροπορική τραγωδία της χώρας. Ο Κωνσταντίνος είναι ήδη 52 ετών…

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος για τις «Πλωτές γυναίκες»

«Εντύπωση και θαυμασμό προκαλεί η εμμονή του Αξιώτη στη σύγχρονη μυθολογία της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής. Δεν γνωρίζω άλλη περίπτωση νεοέλληνα συγγραφέα που να έχει κυριολεκτικά καταληφθεί από την πόλη του και να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο σε σχέση με την οικουμενικότητα και τη μοναδικότητα που αυτή του προσφέρει. Ιδιωτικοί θρύλοι και μύθοι, ανεπιβεβαίωτες ή μη ιστορίες, θραύσματα, ακούσματα και διαβάσματα αποτελούν την πρώτη ύλη που γονιμοποιεί τις συνθέσεις του Αξιώτη.
Οι «Πλωτές γυναίκες» είναι ένα βιβλίο ανοιχτό, που διαθέτει στην οροφή του μικρούς και μεγάλους φεγγίτες με χρωματιστά γυαλάκια απ’ όπου κατεβαίνουν ισχυρές δέσμες φωτός και δίνουν στην ιστορία τις διαστάσεις και την πολυχρωμία της.
Η αφήγηση κινείται δαιμονικά, παράγει τριβές, κινείται μπρος και πίσω στον χρόνο, από το μέσα προς το έξω των πραγμάτων, μετακινείται από το ιδιωτικό στο δημόσιο, ψάχνει τους χαρακτήρες και τις πράξεις τους, ψηλαφεί τα διαφορετικά πρόσωπα της πόλης ή καλύτερα τις μάσκες της πολιτείας που αλλάζει.
Ένα βιβλίο ουσιαστικό, παραδομένο στα στερεότυπα της γυναικείας ψυχής, που επιλέγει ως φυγή άλλοτε τον μεγάλο έρωτα, άλλοτε τη μεγάλη κατάθλιψη, ακόμα και την αυτοκτονία.
Οι «Πλωτές γυναίκες» είναι ένα γοητευτικό βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα και με αυτά τα χαρακτηριστικά του αποτελεί δωρεά ψυχής στις μέρες της αθρόας και αλόγιστης υπερπροσφοράς».
Απόσπασμα από κριτική για τις «Πλωτές γυναίκες» του, επίσης Καβαλιώτη, ποιητή και σκηνοθέτη, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Ιουλίου 2003.

Ο συγγραφέας

Ο Διαμαντής Αξιώτης γεννήθηκε στην Καβάλα όπου και ζει. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα και ανθολογίες ποίησης και διηγήματος. Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος λογοτεχνικών περιοδικών, καθώς επίσης και ραδιοφωνικών εκπομπών. Κείμενά του έχουν παρουσιαστεί στο θέατρο.


Φωτογραφία: Γιάννης Γκουζίδης

Έργα του

Π Ο Ι Η Τ Ι Κ Ε Σ   Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ε Σ
1966 Ιχώρ, Καβάλα
1974 Ποσοστό ευθύνης, Καβάλα
1976 Διαμπερές, εκδ. Σκαπτή Ύλη, Θεσσαλονίκη
1985 Ύπνος μεσημβρίας, εκδ. ΑΣΕ, Θεσσαλονίκη
Α Ν Θ Ο Λ Ο Γ Ι Ε Σ
1983 Καβαλιώτες Ποιητές
1985 Καβαλιώτες Πεζογράφοι
1987 Διηγήματα Φώτη Πρασίνη
[Εκδόσεις Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας]
2003 ΚΑΒΑΛΑ, Μια πόλη στη λογοτεχνία, εκδ. Μεταίχμιο
Θ Ε Α Τ Ρ Ι Κ Α   Α Ν Α Λ Ο Γ Ι Α
1990 Οι γυναίκες που κατέβηκαν απ’ το πλοίο, Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας
2010 Γιώργος Χειμωνάς, Βασιληάς της Ασίας, Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας
2013 ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Η νυχτερινή πλευρά του κόσμου [Αποδόθηκαν τα διηγήματα: «Στον κήπο με τις πέτρες» και «Η αρχαία κνήμη».]
Π Ε Ζ Α
1990 Το μισό των Κενταύρων, διηγήματα [εκδ. Παρατηρητής 1990 / εκδ. Επίκεντρο 2016]
1994 Ξόβεργα με μέλι, διηγήματα, εκδ. Τραμ 1994 / εκδ. Νεφέλη, 1994
1999 Το ελάχιστον της ζωής του, μυθιστόρημα, εκδ. Κέδρος
2002 Πλωτές γυναίκες, μυθιστόρημα, εκδ. Κέδρος [Υποψήφιο για το βραβείο Balkanika 2003]
2004 Μοιρασμένα χιλιόμετρα, μυθιστόρημα, εκδ. Κέδρος
2010 Λάθος λύκο, μυθιστόρημα, εκδ. Κέδρος
2016 Με χίλιους τρόμους γενναίος, διηγήματα, εκδ. Κίχλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου