Σελίδες

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Ευάγγελος Αυδίκος, Το σύνδρομο Λετίθια, ΕΦΣΥΝ, 10.4.18


letisia.jpg

ΛετίθιαAP Photo/Rebecca Blackwell, FILE
Ενδεχομένως, ο σχολιογράφος του κυριακάτικου φύλλου εφημερίδας δεν έλαβε υπόψη την υφέρπουσα ιλαρότητα των ημερών αλλά και την ελαφρότητα των σχολίων στα ηλεκτρονικά μέσα. Κι έτσι έγινε σχετλιαστικός με τη διάσταση που πήρε το θέμα με τη Λετίθια, τη βασίλισσας της Ισπανίας, η οποία είχε μια έντονη συζήτηση με την πεθερά της με γέρας τα παιδιά της, τα εγγόνια δηλαδή της πρώην βασίλισσας. Κι επειδή οι άνθρωποι παλαιόθεν διψάνε για ιδιωτικές στιγμές, η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν και αναπαράγουν τέτοιες στιγμές. Κι έτσι προκύπτουν τα viral, που παλιότερα θα μπορούσαμε να τα συμπεριλάβουμε στη θεματολογία που προκαλούσε σούσουρο στις γειτονιές και στις παρέες.
Μπορεί να αποτελέσει θέμα μιας σοβαρής εφημερίδας ένα τέτοιο θέμα; Να το ερώτημα που με απασχόλησε προσώρας από τον φόβο μην κατηγορηθώ ως έχων ροπή προς ασόβαρα ζητήματα. Και τότε ακούστηκε μια φωνή που πάλευε να βρει δρόμο ανάμεσα στα λιπίδια των ημερών. Δεν υπάρχουν μη σοβαρά ζητήματα. Η κοινωνία είναι παρούσα. Σε κάθε έκφανσή της. Ακόμη και η εξπρεσιονιστική αντιμετώπιση ενός ζητήματος δεν μπορεί να κρύψει τις κοινωνικές ρωγμές. Τα κοινωνικά αισθήματα.
Πρώτα απ’ όλα, οι βασιλικές οικογένειες, οι πολιτικά και κοινωνικά ισχυρές οικογένειες, είναι πηγή που τροφοδοτεί σούσουρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δημόσια εικόνα των δύο γυναικών να ερίζουν, έστω και στιγμιαία, για τα παιδιά συντελεί στην απομάγευση μιας εικόνας κατασκευασμένης για τη σιδερωμένη συμπεριφορά των μελών των βασιλικών οικογενειών. Κι αυτό γίνεται συχνότερα τελευταία, μια και οι οικογένειες αυτές εκκοσμικεύονται με ταχύτητα. Και κάτι άλλο. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαπιστώνουν πως οι προβεβλημένοι κοινωνικοί «αστέρες» έχουν τις αδυναμίες τους. Τα δικά τους προβλήματα. Τους δικούς τους καβγάδες.
Ενας τέτοιος καβγάς είναι η βιτριολική σχέση πεθεράς και νύφης. Μια σχέση που για πολλά χρόνια είχε ως απόλυτη κυρίαρχο την πεθερά. Σε μια αυστηρά πατριαρχική κοινωνία ο μόνος τρόπος για τη νύφη να επιβιώσει ήταν να ενταχθεί στην υπάρχουσα δομή. Αυτό άλλαξε κι αλλάζει ταχύτατα. Οι οικογένειες συρρικνώθηκαν και η νύφη πια έχει αποκτήσει υπεροπλία έναντι της πεθεράς. Η εικόνα των γυναικών της ισπανικής βασιλικής οικογένειας να ψιλοκαβγαδίζουν ανακάλεσε οικεία βιώματα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου