Σελίδες

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Βιβλιοπαρουσίαση στον Βόλο, Στέφανου Σταμέλλου: «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας» (εκδ. Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ) την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή (Κωνσταντά και Κ.Καρτάλη).


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση του Βιβλίου του Στέφανου Σταμέλλου:
«Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας» (εκδ. Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ)

την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ.
στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή (Κωνσταντά και Κ.Καρτάλη).

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, Περιηγητής.
Θα συντονίσει η Γιώτα Κούγιαλη Συγγραφέας και Αντιπρόεδρος του ΚεΒιΜαΣυ



Το βιβλίο είναι ένα αφήγημα, μια βιωματική περιγραφή ενός οδοιπορικού έντεκα ημερών στα πρώτα σύνορα του σύγχρονου ελληνικού κράτους με τα πόδια, μια κατάθεση ψυχής και μια μαρτυρία, προϊόν της αγάπης για το βουνό και την περιπέτεια, όπως αναφέρει ο συγγραφέας.

Σκοπό έχει να αναδείξει, έστω με αυτό τον τρόπο, τον ρόλο που έπαιξαν τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας στην περίοδο των πενήντα χρόνων, από το 1832 έως το 1881 -μια οριογραμμή που άλλαξε δραματικά τα δεδομένα και τις ισορροπίες στις περιοχές που χαράχτηκε- και τον ιδιαίτερο ρόλο της ληστοκρατίας στις πρώτες δεκαετίες της απελευθέρωσης.

Σκοπό επίσης έχει να παρακινήσει τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση να ασχοληθούν περισσότερο και να αναδείξουν αυτά τα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα της εποχής και την ίδια την οριογραμμή. Να βοηθήσει τον αναγνώστη, τον ιστορικό, τον φυσιοδίφη, τον πεζοπόρο, τον ορειβάτη, τον ψαγμένο τουρίστα που θα το αποκτήσει και θα το μελετήσει, να γνωρίσει την ιστορία, την γεωγραφία, να γνωρίσει τα πλούσια πολιτιστικά δρώμενα αυτής της περιοχής σε μια «γκρίζα» περίοδο της νεότερης ιστορίας του ελληνικού κράτους και, γιατί όχι, να περπατήσει σ’ αυτούς τους τόπους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου