- Braudel, F. 2001. Η γραμματική των πολιτισμών , μφτρ. Α. ΣΑλεξάκης. Αθήνα: ΜΙΕΤ, σελ. 60-98.
- Γκαρτζονίκα Ελευθερία. 2008. «Συρράκο: Η ‘δεύτερη’ ύπαρξη του χωριού και του χώρου», στον τόμο Χρ. Μεράντζας(επιμ.), Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για τα Τζουμέρκα. «Ο τόπος-η κοινωνία- ο πολιτισμός. Διάρκειες και τομές». Ιωάννινα: ΙΛΕΤ, σελ.45-56.
- Ζωγράφου , Μάγδα. 2008. «Ξαναδιαβάζοντας το καγκελάρι», », στον τόμο Χρ. Μεράντζας(επιμ.), Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για τα Τζουμέρκα. «Ο τόπος-η κοινωνία- ο πολιτισμός. Διάρκειες και τομές». Ιωάννινα: ΙΛΕΤ, σελ. 75-85.
- Κακάμπουρα, Ρέα. 2012. «Κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των Τζουμερκιώτικων Συλλόγων», στον τόμο : Πρακτικά ημερίδας «Τοπικά πολιτισμικά στοιχεία της ταυτότητας των Τζουμερκιωτών». Άγναντα Άρτας: Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, σελ.17-54
- Καμηλάκης, Παναγιώτης. 2009. «Ασπροποταμίτες επαγγελματίες σε αστικά κυρίως κέντρα της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας 19ος-20ος αι.», στον τόμο Ε.Αυδίκος(επιμ.-εισ.), Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο.Τρίκαλα: Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας(Φ.Α.Τ.Α.), σελ.188-223.
- Καραμανές,Ευάγγελος. 2009. «Η κτηνοτροφία του Χαλικιού Ασπροποτάμου: η οργάνωση της βοσκής των κοπαδιών στα θερινά βοσκοτόπια», στον τόμο Ε.Αυδίκος(επιμ.-εισ.), Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο.Τρίκαλα: Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας(Φ.Α.Τ.Α.), σελ.150-171.
- Καραμανές, Ευάγγελος.2001. Οργάνωση του χώρου, τεχνικές και τοπική ταυτότητα στα κοπατσοχώρια των Γρεβενών. Ακαδημία Αθηνών/ Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της ΡΕλληνικής Λαογραφίας,, αρ. 25.
- Λαΐτσιος, Στέργιος. 2009. «Τα τοπωνύμια ως πηγή της μεσαιωνικής ιστορίας του Ασπροποτάμου», στον τόμο Ε.Αυδίκος(επιμ.-εισ.), Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο.Τρίκαλα: Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας(Φ.Α.Τ.Α.), σελ.98-115.
- Νιτσιάκος, Β. …Πολιτισμική Γεωγραφία…Γ2Π…
- Νιτσιάκος, Β. 1995. Οι ορεινές κοινότητες της Βόρειας Πίνδου στον απόηχο της μακράς διάρκειας. Αθήνα: Πλέθρον(σελίδες 37-78)
- Νιτσιάκος ,Β. Ο ορεινός χώρος της Βαλκανικής…Γ2Π..
- Νιτσιάκος, Β. Χτίζοντας το χώρο και το χρόνο..Ε1Μ
- Οικονόμου, Ανδρομάχη Ι. 2007. Φύση, τεχνολογία και κοινωνία στις ορεινές κοινότητες του Κιθαιρώνα(Εισαγωγή, κεφάλαια 6 και 7).Αθήνα: Οδυσσέας.
- Ποτηρόπουλος,Παρασκευάς. 2009. «Ο πολυτοπικός χαρακτήρας της Βλάχικης κοινότητας.Το παράδειγμα της Κρανιάς Ασπροποτάμου», στον τόμο Ε.Αυδίκος(επιμ.-εισ.), Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο.Τρίκαλα: Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας(Φ.Α.Τ.Α.), σελ.224-237.
- Ράπτης,Δημήτριος Ελ. «Προσδιοριστικοί παράγοντες του λαϊκού πολιτισμού των Τζουμέρκων», «Κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των Τζουμερκιώτικων Συλλόγων», στον τόμο : Πρακτικά ημερίδας «Τοπικά πολιτισμικά στοιχεία της ταυτότητας των Τζουμερκιωτών». Άγναντα Άρτας: Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, σελ.67-87.
- Σπύρος, Θοδωρής. 2008. « ‘Πίσω από την Κακαρδίτσα’: Αναπαραστάσεις των Ηπειρώτικων Τζουμέρκων στη Θεσσαλική πλευρά του βουνού(Γαρδίκι Τρικάλων)», Χρ. Μεράντζας(επιμ.), Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για τα Τζουμέρκα. «Ο τόπος-η κοινωνία- ο πολιτισμός. Διάρκειες και τομές». Ιωάννινα: ΙΛΕΤ, σελ.381-392.
- Σπύρος, Θοδωρής. 2009. «Συλλογικές ταυτότητες στο Γαρδίκι Ασπροποτάμου», τόμο Ε.Αυδίκος(επιμ.-εισ.), Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο.Τρίκαλα: Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας(Φ.Α.Τ.Α.), σελ.238-251.
Το ιστολόγιο αποσκοπεί στην επικοινωνία με επιστήμονες(λαογράφους, ανθρωπολόγους, εθνολόγους, ιστορικούς, κοινωνιολόγους, φιλόλογους, κ.λπ)αλλά και σε όλους όσους αγαπούν το λαϊκό πολιτισμό, τη λογοτεχνία, ανησυχούν για την εκπαίδευση και την κοινωνία και αναζητούν μέσο έκφρασης. Είναι μια σκηνή για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Ακόμη,το ιστολόγιο περιλαμβάνει στήλη(blogaρίσματα) για τη διατύπωση απόψεων σε τρέχοντα ζητήματα.
Σελίδες
▼
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου