Σελίδες

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΦΡΙΧΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟς ΓΙΑ ΛΟΓΟΥς ΤΙΜΗΣ,


21:00
Opening quote
Η νεαρή Φαρζάνα Παρβήν δολοφονήθηκε από συγγενείς της δια λιθοβολισμού επειδή επέλεξε να παντρευτεί χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειάς της, η οποία της είχε βρει άλλο γαμπρό.!!!

Τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας και την κατάθεση του πορίσματος μέσα σε λίγες ώρες διέταξε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ για τις συνθήκες υπό τις οποίες η νεαρή Φαρζάνα Παρβήν, έγκυος στον τρίτο μήνα, δολοφονήθηκε βάρβαρα από συγγενείς της δια λιθοβολισμού μπροστά στο δικαστήριο της Λαχόρης και στα έκπληκτα μάτια του ανήμπορου, να σταματήσει το κακό, συζύγου της. Την έρευνα ανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός για την επαρχία Πουντζάμπ, όπου βρίσκεται η Λαχόρη.
Το αδιανόητο έγκλημα συνέβη την Τρίτη, όταν η Παρβήν μαζί με το σύζυγό της Μουχάμαντ Ικμπάλ είχαν μεταβεί στο δικαστήριο προκειμένου να παραστούν στη δίκη που είχε προκληθεί από την κατάθεση μήνυσης από την οικογένειά της σε βάρος του Ικμπάλ με την κατηγορία της απαγωγής της. Η Παρβήν είχε επιλέξει να παντρευτεί τον Ικμπάλ, τον οποίο ερωτεύτηκε, χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειάς της, η οποία της είχε βρει άλλο γαμπρό.
Η δολοφονία της προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο σάλο στο Πακιστάν καθώς έγινε μπροστά στα μάτια δεκάδων αστυνομικών, που βρίσκονταν στο δικαστήριο, οι οποίοι, όπως κατήγγειλε ο σύζυγός της, δεν έκαναν καν τον κόπο να πλησιάσουν στο σημείο, αν και ο ίδιος και λίγοι συγγενείς του αλλά και ορισμένοι περαστικοί τους καλούσαν διαρκώς σε βοήθεια, μην μπορώντας μόνοι τους ν’ αποσπάσουν από την δύστυχη γυναίκα από τα χέρια των μαινόμενων συγγενών της. Την εκδοχή του Ικμπάλ επιβεβαιώνουν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, και αυτόπτες μάρτυρες.
Η αστυνομία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι δεν βρισκόταν στο σημείο και ότι κλήθηκε από περαστικούς και μέχρι να φτάσει το κακό είχε ήδη συμβεί. Ο πρωθυπουργός Σαρίφ υποστήριξε ότι πρόκειται για απαράδεκτη πράξη που θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά όπως και όποιος άλλος αρμόδιος μπορούσε να παρέμβει και δεν έκανε τίποτε. Μέχρι στιγμής, έχει παραδοθεί στις αρχές μόνο ο πατέρας της Παρβήν αλλά διαφεύγουν της σύλληψης πολλά άλλα μέλη της οικογένειάς της.
Οι κανονισμένοι, από την οικογένεια, γάμοι είναι το σύνηθες στο Πακιστάν και για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην επαρχία όπου τα επίπεδα φτώχειας και αναλφαβητισμού είναι εξαιρετικά μεγάλα διευκολύνοντας την επικράτηση απαρχαιωμένων συνηθειών και σκοταδιστικών δεισιδαιμονιών, είναι αδιανόητο μια γυναίκα να επιλέγει ποιον θα παντρευτεί. Οι δε «δολοφονίες τιμής» των γυναικών είναι εξαιρετικά διαδεδομένες, όπως υποστηρίζει η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.
Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει η επιτροπή, το 2013 επισήμως δολοφονήθηκαν σε «εγκλήματα τιμής» 869 γυναίκες, και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα διαλεύκανσης των υποθέσεων αυτού του είδους ιδιαίτερα στα χιλιάδες απομακρυσμένα χωριά. Εκ των «επίσημων» δολοφονιών «τιμής» οι 359 έχουν διαπραχθεί από την ίδια την οικογένεια του θύματος που θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να «ξεπλύνει μόνη της την ντροπή» ατιμωρητί. Η πεποίθηση αυτή δικαιώνεται καθώς, όπως επισημαίνει η επιτροπή αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο αριθμός των περιπτώσεων τέτοιου είδους εγκλημάτων που έφτασαν στη δικαιοσύνη και οδήγησαν σε καταδίκη των δραστών είναι «εξαιρετικά χαμηλός».
Πηγές: bbc, reuters, independent, dawn
Μάρκο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου