Σελίδες

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Βένα Γεωργακοπούλου,Ο Ουελμπέκ επιλέγει μουσουλμάνο πρόεδρο, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


ouelmpek.jpg

Θύμα πειρατείας έπεσε το πολυαναμενόμενο μυθιστόρημά του Μισέλ Ουελμπέκ, «Υποταγή»
Το γεγονός ότι σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδό του στα βιβλιοπωλεία (7 Ιανουαρίου) το νέο μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ «Soumission» έπεσε θύμα πειρατείας και κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή στο ίντερνετ μπορεί να ερμηνευτεί απλώς με το τεράστιο ενδιαφέρον που προκαλεί; Ή μήπως οι πειρατές του βιβλίου πέρασαν σε ανώτερες μορφές πάλης; Μέχρι σήμερα ανέβαιναν παρανόμως βιβλία, αλλά πάντα μετά την έκδοσή τους.
Σημασία έχει ότι ο οίκος Flammarion ψάχνεται. Ποιος από το επαγγελματικό σινάφι (δημοσιογράφος ή βιβλιοπώλης), που είχε λάβει ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου ένα αντίτυπο για λόγους προώθησης, κάθισε και το σκάναρε σελίδα-σελίδα για να το ανεβάσει στο ίντερνετ; Στην αρχή σε ένα κακής ποιότητας pdf, στη συνέχεια βελτιωμένο και με δυνατότητα να διαβαστεί από όλες τις συσκευές τύπου kindle.
Ετσι κι αλλιώς κάθε βιβλίο του Ουελμπέκ είναι μεγάλη υπόθεση, που ξεπερνά τα σύνορα της Γαλλίας. Ο συγγραφέας των μυθιστορημάτων «Τα στοιχειώδη σωματίδια», «Η δυνατότητα ενός νησιού», «Ο χάρτης και η επικράτεια» κ.ά (όλα από τις εκδόσεις Εστία) είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ό,τι σημαντικότερο, αιχμηρότερο και ανατρεπτικότερο έχει βγάλει η γαλλική λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια. Το δε νέο του μυθιστόρημα έχει όλα τα στοιχεία για να συζητηθεί, πέραν της λογοτεχνικής του αξίας, που θα τη δούμε εν καιρώ.
Διότι το «Soumission» (Yποταγή) αναφέρεται ευθέως στο Ισλάμ, αυτό που το 2001 σε συνέντευξή του στο λογοτεχνικό περιοδικό «Lire» ο Ουελμπέκ το είχε χαρακτηρίσει «την πιο μαλακισμένη θρησκεία». Υποταγή, λοιπόν, από τη σημασία της ίδιας της λέξης «Ισλάμ» (υποταγή στον Αλλάχ) και κατ’ επέκταση από την υποταγή των απίστων μέσω του προσηλυτισμού.
Με το «Soumission» ο Ουελμπέκ μεταφέρει τον αναγνώστη στη Γαλλία του 2022. Ο Φρανσουά Ολάντ έχει ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του (για δες!). Ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν, όμως, πια καμιά απήχηση στους Γάλλους. Ετσι, στις επόμενες προεδρικές εκλογές φτάνουν στο νήμα το Λαϊκό Μέτωπο με τη Μαρίν Λεπέν και η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Fraternite musulmane), ένα κόμμα φανταστικό, εφεύρημα του Ουελμπέκ, με χαρισματικό ηγέτη τον Μοχάμεντ Μπεν Αμπές. Τα παραδοσιακά κόμματα, σοσιαλιστικό και UMP (του Σαρκοζί), προκειμένου να μη βγει ακροδεξιός πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, συνασπίζονται με τους μουσουλμάνους. Ο Μπεν Αμπές εκλέγεται πρόεδρος, ορίζει πρωθυπουργό τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού και η γαλλική κοινωνία μπαίνει σε φοβερή αναστάτωση.
Αφηγητής του βιβλίου είναι ο Φρανσουά, ένας τυπικός ουελμπεκικός τύπος. Πανεπιστημιακός, ειδικός στον σημαντικό Γάλλο πεζογράφο Ζορίς-Καρλ Ισμάν, είναι 44 χρονώ, ζει μόνος του, πηγαίνει μόνο με πόρνες και δεν ερεθίζεται ερωτικά από τις γυναίκες της ηλικίας του. Καταλήγει απολυμένος από το πανεπιστήμιο. Δυστυχής, μηδενιστής και μέσα στα άγχη, όπως όλοι οι ήρωες του Ουελμπέκ, θα καταλήξει άραγε να προσηλυτιστεί στο Ισλάμ; Και τι θέλει να πει ο Ουελμπέκ; Υπομονή, σε μερικές μόνο μέρες, το «Soumission» θα είναι στα βιβλιοπωλεία και σε απολύτως νόμιμα e-books.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου