Σελίδες

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ «ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΜΕΓΑΣ»

 

Π

 

Σας ενημερώνουμε ότι το ΠΜΣ «Λαϊκός Πολιτισμός και Λογοτεχνία-Γεώργιος Α. Μέγας» αναμένεται να δεχτεί φοιτητές-φοιτήτριες στη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου 2021-2022. Επίκειται τις επόμενες μέρες η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων και η προκήρυξη του διαγωνισμού, ενώ θα αναρτηθεί και ενδεικτική εξεταστέα ύλη. 

 

Χαρακτηριστικά του προγράμματος:

      

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Λαϊκός Πολιτισμός και Λογοτεχνία-Γεώργιος Α. Μέγας» του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποβλέπει στη δημιουργία επιστημόνων, που θα παράγουν νέα γνώση στην επιστήμη της λαογραφίας και των συναρμογών της με την επιστήμη της φιλολογίας, καθώς και στην εκπαίδευση νέων ερευνητών, οι οποίοι θα μπορούν να παράγουν και να επεξεργάζονται αυτήν τη γνώση στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιδιώκεται, οι απόφοιτοι του προγράμματος να έχουν γνώση των κύριων θεωρητικών ζητημάτων και μεθόδων έρευνας και ανάλυσης που βρίσκονται στο επίκεντρο των προβληματισμών της λαογραφικής επιστήμης και να είναι σε θέση, μέσω πρωτοποριακών προσεγγίσεων, να αναδεικνύουν όλες τις διαστάσεις των παραδοσιακών και σύγχρονων λαογραφικών φαινομένων, του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού στην ιστορική του διάσταση και τη σύγχρονη δημιουργία, ειδικότερα του έντεχνου λαϊκού αφηγηματικού λόγου, καθώς και τη δυνατότητα να συνδέουν τις θεωρητικές προσεγγίσεις με ζητήματα πρακτικών εφαρμογών στην εκπαίδευση και την πολιτιστική δράση. Ειδικότερα, το Π.Μ.Σ. «Λαϊκός πολιτισμός και λογοτεχνία» με το επίπεδο των γνώσεων που παρέχει δίνει τη δυνατότητα για απ’ ευθείας συνέχιση των σπουδών σε διδακτορικό επίπεδο.

Η ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του Προγράμματος στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών στην επιστήμη της λαογραφίας στη χώρα μας οφείλεται σε μια σειρά συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του.

Αυτά είναι:

·                            η επιστημονική παράδοση του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ιστορικά αποτέλεσε την πρώτη κοιτίδα θεραπείας της Λαογραφίας στη χώρα και καλλιέργησε την ερευνητική σύγκλιση των πεδίων της Λαογραφίας και της Φιλολογίας.

·                            ένα απαιτητικό και εστιασμένο πρόγραμμα σπουδών διετούς διάρκειας, με παράλληλη έμφαση στις θεωρητικές προσεγγίσεις και αναλυτικές μεθόδους της λαογραφικής επιστήμης διεθνώς αλλά και επιμονή στα μικροδεδομένα της επιτόπιας έρευνας, με ιδιαίτερη προσοχή στις πλουραλιστικές διαστάσεις της λαογραφίας, τις συγκλίσεις της με τη φιλολογία στη μελέτη των σχέσεων λόγιας και λαϊκής σκέψης, καθώς και την κοινωνική και παιδαγωγική διάστασή της.

·                            ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που ενθαρρύνει τη διάσταση  της κοινωνικής προσφοράς σε αντιδιαστολή με την τάση ενίσχυσης και στον χώρο της εκπαίδευσης των νόμων της αγοράς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου