Σελίδες

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Διακόσια χρόνια μετά, 1821-2021. Απολογιστικές Σκέψεις για το συνέδριο «Ο Ιωάννης Κωλέττης και η εποχή του»



 

 


 

 

 Τελικά, το συνέδριο «Ο Ι. Κωλέττης και η εποχή του» , το οποίο διοργανώθηκε το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου 2021 στην Πρέβεζα (Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Κονεμένος»), ξεπέρασε τους στόχους του αλλά και τις προσδοκίες των οργανωτών του: του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας αλλά και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και των Δήμων Πρέβεζας και Βορείων Τζουμέρκων.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν τους συμμετέχοντες/ουσες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης ενώ διαβάστηκε μήνυμα του κ. Στρ. Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας. Ακόμη, παρέστησαν και χαιρέτησαν η κ. Α.  Κωνσταντάκη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας, ο κ. Ε. Γιωτόπουλος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ο κ. Γ. Βαϊτσης , πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συρράκου. Παρέστη ο κ. Κ. Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας του Σύριζα και εκπρόσωποι της Π.Ε. Πρέβεζας και του Επιμελητηρίου Πρέβεζας. Συμμετείχαν δε  εκπρόσωποι όλων των Συνδέσμων Συρρακιωτών (Αθήνας, Ιωαννίνων, Πάτρας και Φιλιππιάδας).

    Το συνέδριο προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον των παρισταμένων, καθώς οι εισηγήσεις κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας θίγοντας όλες τις πλευρές τόσο της προσωπικότητας όσο και  της πολύμορφης δράσης του Ι. Κωλέττη (ιατρικής, στρατιωτικής, πολιτικής και διπλωματικής):

 α.Την προεπαναστατική περίοδο και τη σχέση του με το Συρράκο και την αυλή του Αλή πασά στα Γιάννινα.

β. Τον ρόλο του στην υποκίνηση του επαναστατικού κινήματος Συρράκου και Καλαρρυτών στις αρχές Ιουλίου του 1821, που αποτέλεσε τη μοναδική εξέγερση στην Ήπειρο, για την οποία το Συρράκο πλήρωσε βαρύ τίμημα με την πυρπόληση του χωριού και την ερήμωσή του.

γ. Την προεπαναστατική επιχειρηματική δραστηριότητα του Κωλέττη, που του επέτρεψε να δημιουργήσει  μεγάλη κτηματική περιουσία.

δ.Την επαναστατική περίοδο με τη συμμετοχή του στη διοίκηση του αγώνα, με την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων αλλά και την εμπλοκή του στους εμφυλίους πολέμους της εποχής,

ε. Την περίοδο στο Παρίσι (1835-1843), κατά την οποία υπηρέτησε ως πρέσβης αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τη Γαλλία αλλά και υποστηρίζοντας τους Έλληνες σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πρώτα βήματα του νεοελληνικού κράτους.

στ. Τη συνεισφορά του στην επεξεργασία και συνταγματική νομοθέτηση με τη συμμετοχή του σε διάφορες επιτροπές.

ζ. Τη διατύπωση της Μεγάλης Ιδέας, αρχικά ως συνεκτικού ιστού για την πνευματική ενότητα, η οποία αργότερα εξελίχθηκε σε  όχημα για το αίτημα του αλυτρωτισμού και την επέκταση των ορίων του νεοελληνικού κράτους.

η. Το ζήτημα των αυτοχθόνων και των ετεροχθόνων για το ποιοι δικαιούνται να αποκτήσουν την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη. Όσοι κατοικούσαν τη  μικρή τότε γεωγραφικά Ελλάδα αρνούνταν πεισματικά να θεωρήσουν ισότιμους τους προερχόμενους από τις υπό οθωμανική διοίκηση περιοχές (Ηπείρου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης).

θ. Τη σχέση του με την οθωμανική αυτοκρατορία αλλά και τις άλλες ισχυρές δυνάμεις της εποχής.

ι.Την πολιτική μετεξέλιξή του στην περίοδο μετά την εκλογή του ως πρώτου συνταγματικού πρωθυπουργού (1844-1847).

ια. Την πολυπλοκότητα και αντιφατικότητα της πολιτικής του δράσης, που είχε  ως κίνητρο τη στερέωση του πολιτεύματος και την αντιμετώπιση της αναρχίας που καλλιεργούσε τις πελατειακές σχέσεις και τη σύγκρουση ανάμεσα στους διάφορους τοπικισμούς (Μωραϊτες, Σουλιώτες, Ρουμελιώτες) αλλά και τα πρώτα ισχνά πολιτικά κόμματα.

ιβ. Τον τρόπο που απεικονίστηκε στη λογοτεχνία (ποίηση και πεζογραφία), τη ζωγραφική και τη γλυπτική.

      Το συνέδριο αποτέλεσε ένα εργαστήρι προβληματισμού για μια ιστορική προσωπικότητα, για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά. Πρωτίστως διαμορφώθηκε ένα αρνητικό στερεότυπο. Όλα τα στερεότυπα  συγκροτούνται με θραύσματα μιας πραγματικότητας. Ωστόσο, διογκώνονται και σταδιακά αντικαθιστούν την ίδια την πραγματικότητα. Κι ακόμη, τα στερεότυπα λειτουργούν ως ανάχωμα στη διερεύνηση της ιστορίας υπό το φως νέων ευρημάτων .

      Στο συνέδριο  όλες οι απόψεις συνέκλιναν στην πεποίθηση ότι η έρευνα έχει χρέος να  αναζητά συνεχώς πηγές. Οι σύνεδροι διατύπωσαν το επιχείρημα ότι η επιστήμη έχει υποχρέωση να μην αφήνει κενά στην έρευνα. Η επέτειος των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 συνιστά μοναδική ευκαιρία, ώστε να τεθούν όσα ερωτήματα εκκρεμούν. Οι λευκές σελίδες δεν έχουν θέση στον 21ο  αιώνα.

    Το συνέδριο αποτέλεσε την αρχή μιας άλλης οπτικής, πέρα από προκαταλήψεις και αποκλεισμούς.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου