Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και
Ν.Α. Πίνδου
Διοργάνωση:
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Τμήμα
Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Θράκης: Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής
Ανθρωπολογίας & ΠΜΣ «Τοπική ιστορία - διεπιστημονικές προσεγγίσεις)
7η Συνάντηση με
θέμα:
Τρωγοπίνοντας.
Πολιτισμικές και κοινωνικές
προσεγγίσεις της (αγρο)διατροφικής παράδοσης.
Συρράκο Δήμου Βόρειων
Τζουμέρκων
25-30 Αυγούστου 2019
Πρόγραμμα
A΄ Έναρξη
Κυριακή
25 Αυγούστου
18.00 –18.30 Έναρξη
εργασιών, χαιρετισμοί
Εισηγήσεις
– Κεντρικές ομιλίες
18:30-18.50
Βασίλης
Ντερμάρης, Αγροδιατροφικοί πόροι στην περιοχή ενδιαφέροντος του 7ου
Θ.Σ.
18:50–19:20 Ανδρομάχη Οικονόμου, Η τροφή-διατροφή ως
«ολικό κοινωνικό φαινόμενο». Η αγροδιατροφική παράδοση σήμερα.
19.20–19.40
Κωνσταντίνος
Πέτσιος, "Αἱ
ὧραι αἴτιαι": κλίμα και διατροφή στην ιπποκρατική ιατρική
και την αρχαία ελληνική φιλοσοφική
σκέψη.
19:40-20:00 Ελευθερία
Γκαρτζονίκα – Κώτσικα. Παρουσίαση τόμου εργασιών του 5ου Θερινού
Σχολείου Τζουμέρκων & Ν.Α. Πίνδου.
Β΄. Εργαστήρια(Workshops)
Πρώτο Εργαστήριο, Δευτέρα πρωϊ, 26 Αυγούστου,
Ενότητα
:Η διατροφή ως κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο
9:30–9:50 Κωνσταντίνα
Μπάδα, αφ. Καθηγήτρια Παν.
Ιωαννίνων, Κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις και
σημασίες της διατροφής.
9.50-10.10
Κυριακή Χρυσού –
Καρατζά, Η διατροφή ως στοιχείο
μεταβαλλόμενης κοινωνικής διαστρωμάτωσης στις Κυκλάδες.
10:10-10:30 Επαγγελματίες της περιοχής: Ζάγκλης
Ναπολέων. Εστιατόριο – Ταβέρνα
Καλαρρύτες.
10:30-11.30, Συζήτηση
11.30.12.30, Συζήτηση ανά ομάδες
12.30-1.30, Παρουσιάσεις ομάδων
Δεύτερο
Εργαστήριο , Δευτέρα απόγευμα, 26 Αυγούστου
Ενότητα :Η τροφή στη σύγχρονη
διατροφική έρευνα
18.00–18.20 Αντωνία Ματάλα, Από την
τροφοσυλλογή στην παραγωγή τροφής. Επιπτώσεις, ερωτήματα και προοπτικές για το
μέλλον
18.20-18.40 Βάιος Καμινιώτης, Διδάκτωρ Λαογραφίας. Η μαγική διάσταση
της διατροφής / μαγειρικής.
18.30.-18.50 Εκπρόσωπος της
Δωδώνη Α.Ε.
18.50-19.10 Συζήτηση
19.10-20.10 Συζήτηση ανά ομάδες
20.10- 21.30, Παρουσιάσεις
ομάδων
Τρίτο
Εργαστήριο, Τρίτη πρωϊ, 27 Αυγούστου
Ενότητα
:Γαστρονομία και πολιτισμός
9.30-9.50, Αντωνία Ματάλα, Τοπική κουζίνα και η σημασία της στη βελτιστοποίηση
της διατροφής
9.50-10.10, Κυριακή
Χρυσού – Καρατζά, Η πολιτισμική σημασία της
συνεστίασης. Το παράδειγμα της Σαντορίνης.
10.10-10.30, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Η τέχνη και η τροφή ως στοιχείο επιβίωσης
10.30 - 11.20, Συζήτηση
11.20-12.20, Συζήτηση ανά ομάδες
12.20-13.30, Παρουσιάσεις ομάδων
Τέταρτο Εργαστήριο, Τρίτη
απόγευμα, 27 Αυγούστου
Η διατροφή ως πολιτιστική
κληρονομιά στη σύγχρονη εποχή
6.00-
6.20. Ανδρομάχη Οικονόμου: Η διατροφή ως υλική και άυλη πολιτιστική
κληρονομιά. Η χρήση και η «κεφαλαιοποίηση» της τοπικής πολιτισμικής διατροφικής
παράδοσης.
6.20-
6.40. Βασίλης Δαλκαβούκης,
Αγροδιατροφική παράδοση και σύγχρονη κρίση: αιτία ή εργαλείο;
6.40-7.00
διάλειμμα
7.00-.0. Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «διατροφή και επιχειρηματικότητα».
7.00-7.20 Βασίλης Αυδίκος, Τοπικά παραγωγικά συστήματα
στον αγροτοδιατροφικό τομέα και βιώσιμη
ανάπτυξη
7.20-7.40 Χρήστος
Κατσάνος, Brand Strategist της TROPOS BRANDING (GKG Group).
7:40-8:00. Παρεμβάσεις: Γιώργος Βαϊτσης, Ηλίας Γκαρτζονίκας
8.00 – 8:20, Συζήτηση
8.20-9.00, Συζήτηση ανά ομάδες
9.00-9.30, Παρουσιάσεις ομάδων
Γ. Επιτόπια Έρευνα
Τετάρτη
πρωί , 28 Αυγούστου
8:30-10:00 Θεωρητική και μεθοδολογική συζήτηση
(Β.Δαλκαβούκης, Α.Οικονόμου, Ε. Αυδίκος)
10.00-13.30, Επιτόπια έρευνα στο Συρράκο.
Τετάρτη
απόγευμα, 28 Αυγούστου
Ελεύθερος χρόνος
Πέμπτη
πρωί , 29 Αυγούστου
Επιτόπια έρευνα (οι τόποι θα ανακοινωθούν)
Πέμπτη
βράδυ, 29 Αυγούστου, λαϊκό γλέντι
Παρασκευή,
30 Αυγούστου
9.30-13.00, Παρουσίαση των ερευνητικών πορισμάτων από τις
ομάδες
Λήξη
εργασιών
Αναχώρηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου