Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

7η Συνάντηση με θέμα: Τρωγοπίνοντας. Πολιτισμικές και κοινωνικές προσεγγίσεις της (αγρο)διατροφικής παράδοσης. Συρράκο Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων 25-30 Αυγούστου 2019 Πρόγραμμα



Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Ν.Α. Πίνδου
Διοργάνωση:
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & ΠΜΣ «Τοπική ιστορία - διεπιστημονικές προσεγγίσεις)

7η Συνάντηση με θέμα:
 Τρωγοπίνοντας.
Πολιτισμικές και κοινωνικές προσεγγίσεις της (αγρο)διατροφικής παράδοσης.



Συρράκο Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων
25-30 Αυγούστου 2019
Πρόγραμμα

A΄ Έναρξη  
Κυριακή 25 Αυγούστου
18.00 –18.30  Έναρξη εργασιών, χαιρετισμοί

Εισηγήσεις – Κεντρικές ομιλίες
18:30-18.50     Βασίλης Ντερμάρης, Αγροδιατροφικοί πόροι στην περιοχή ενδιαφέροντος του 7ου Θ.Σ.                         
18:50–19:20    Ανδρομάχη Οικονόμου, Η τροφή-διατροφή ως «ολικό κοινωνικό φαινόμενο». Η αγροδιατροφική παράδοση σήμερα.
19.20–19.40    Κωνσταντίνος Πέτσιος, "Αἱ ὧραι αἴτιαι": κλίμα και διατροφή στην ιπποκρατική ιατρική και την αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη.
19:40-20:00     Ελευθερία Γκαρτζονίκα Κώτσικα. Παρουσίαση τόμου εργασιών του 5ου Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων & Ν.Α. Πίνδου.

Β΄. Εργαστήρια(Workshops)
Πρώτο Εργαστήριο,  Δευτέρα πρωϊ, 26 Αυγούστου,
Ενότητα :Η διατροφή ως κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο
9:30–9:50        Κωνσταντίνα Μπάδα,  αφ. Καθηγήτρια Παν. Ιωαννίνων, Κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις και σημασίες της διατροφής.
9.50-10.10              Κυριακή Χρυσού – Καρατζά, Η διατροφή ως στοιχείο
                      μεταβαλλόμενης κοινωνικής διαστρωμάτωσης στις Κυκλάδες.

10:10-10:30     Επαγγελματίες της περιοχής: Ζάγκλης Ναπολέων. Εστιατόριο – Ταβέρνα Καλαρρύτες.
10:30-11.30, Συζήτηση
11.30.12.30, Συζήτηση ανά ομάδες
12.30-1.30, Παρουσιάσεις ομάδων

Δεύτερο Εργαστήριο , Δευτέρα απόγευμα, 26 Αυγούστου
Ενότητα :Η τροφή στη σύγχρονη διατροφική έρευνα
18.00–18.20    Αντωνία Ματάλα, Από την τροφοσυλλογή στην παραγωγή τροφής. Επιπτώσεις, ερωτήματα και προοπτικές για το μέλλον
18.20-18.40 Βάιος Καμινιώτης, Διδάκτωρ Λαογραφίας. Η μαγική διάσταση της διατροφής / μαγειρικής.
18.30.-18.50 Εκπρόσωπος της Δωδώνη Α.Ε. 
18.50-19.10 Συζήτηση
19.10-20.10 Συζήτηση ανά ομάδες
20.10- 21.30, Παρουσιάσεις ομάδων

Τρίτο Εργαστήριο, Τρίτη πρωϊ, 27 Αυγούστου
Ενότητα :Γαστρονομία και πολιτισμός
9.30-9.50, Αντωνία Ματάλα, Τοπική κουζίνα και η σημασία της στη βελτιστοποίηση της διατροφής
9.50-10.10, Κυριακή Χρυσού – Καρατζά, Η πολιτισμική σημασία της συνεστίασης. Το παράδειγμα της Σαντορίνης.
10.10-10.30, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Η τέχνη και η τροφή ως στοιχείο επιβίωσης
10.30 - 11.20, Συζήτηση
11.20-12.20, Συζήτηση ανά ομάδες
12.20-13.30, Παρουσιάσεις ομάδων

Τέταρτο Εργαστήριο, Τρίτη απόγευμα, 27 Αυγούστου
Η διατροφή ως πολιτιστική κληρονομιά στη σύγχρονη εποχή
6.00- 6.20.  Ανδρομάχη Οικονόμου: Η διατροφή ως υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Η χρήση και η «κεφαλαιοποίηση» της τοπικής πολιτισμικής διατροφικής παράδοσης.
6.20- 6.40.                   Βασίλης Δαλκαβούκης, Αγροδιατροφική παράδοση και σύγχρονη κρίση: αιτία ή εργαλείο;
6.40-7.00 διάλειμμα
7.00-.0.            Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «διατροφή και επιχειρηματικότητα».
7.00-7.20  Βασίλης Αυδίκος, Τοπικά παραγωγικά συστήματα στον αγροτοδιατροφικό τομέα  και βιώσιμη ανάπτυξη
7.20-7.40           Χρήστος Κατσάνος, Brand Strategist της TROPOS BRANDING (GKG Group).
7:40-8:00.         Παρεμβάσεις: Γιώργος Βαϊτσης, Ηλίας Γκαρτζονίκας
8.00 – 8:20, Συζήτηση
8.20-9.00, Συζήτηση ανά ομάδες
9.00-9.30, Παρουσιάσεις ομάδων

Γ. Επιτόπια Έρευνα
Τετάρτη πρωί , 28 Αυγούστου
8:30-10:00 Θεωρητική και μεθοδολογική συζήτηση
(Β.Δαλκαβούκης, Α.Οικονόμου, Ε. Αυδίκος)
10.00-13.30, Επιτόπια έρευνα στο Συρράκο.
Τετάρτη απόγευμα, 28 Αυγούστου
Ελεύθερος χρόνος
Πέμπτη πρωί , 29 Αυγούστου
Επιτόπια έρευνα (οι τόποι θα ανακοινωθούν)
Πέμπτη βράδυ, 29 Αυγούστου, λαϊκό γλέντι

Παρασκευή, 30 Αυγούστου
9.30-13.00, Παρουσίαση των ερευνητικών πορισμάτων από τις ομάδες
Λήξη εργασιών
Αναχώρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου