Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ντα-ίσελ-Μπλουμ [ Ευάγγελος Αυδίκος / Artinews / 02.05.15 ]


     Η γευσιγνωστική στρατιωτική εμπειρία είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης. Πάντως, πέρα από τ’ άλλα, οι πατάτες μπλουμ ήταν μια τραυματική εμπειρία, που μπορούσε να γίνει αφορμή για χλευασμό, αλλά και αυτοσαρκασμό, ιδίως αν κάποιος έχει θητεύσει στην κουζίνα των στρατιωτικών μαγειρείων καθαρίζοντας τόνους πατάτας για την παρασκευή τού σιτηρεσίου. Για τους νεοσύλλεκτους ο καθαρισμός της πατάτας και η κυρά Καλλιόπη ήταν η απτή απόδειξη της ανισότιμης σχέσης στην κοινωνία του στρατοπέδου. Για όσους είχαν πιο χαλαρή βιοφιλοσοφία η προετοιμασία του φαγητού «πατάτες μπλουμ» αποτελούσε ευκαιρία να αποφύγουν την αυστηρότητα των άλλων καθηκόντων.

      Κάθε φορά που ακούω το όνομα του Ντάισελμπλουμ, του αρχηγού του Γιουρογκρούπ, το μυαλό μου ανασύρει από τα βάθη της μνήμης μου οικείες εικόνες από τα στρατιωτικά μαγειρεία στο στρατόπεδο του πυροβολικού στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς. Να’ ναι το παιχνίδι του συνειρμού με το όνομά του (Ντα  ίσε(λ) Μπλουμ); Δεν αποκλείεται. Μάλλον, έχει να κάνει με τη σοβαροφάνεια που εκπέμπει αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος υποφέρει από μόνιμη λόρδωση θεωρώντας περίπου ότι είναι ο Μεγάλος Ναπολέοντας σε ψηλότερη εκδοχή. Εμένα μού φέρνει στο μυαλό τον ανθυπασπιστή, που κάθε τόσο περίπου περνούσε από τα μαγειρεία κρώζοντας, για τον φοβηθούν οι φαντάροι, κάπου έπρεπε και ίδιος να δείξει πως ασκεί εξουσία.

Ίσως το «ψάρωμα» που επιχειρούσε με τις φωνές να οφειλόταν σε ιδιοτέλεια, έπρεπε οι φαντάροι να τρομοκρατηθούν, για να του κρατήσουν την καλύτερη μερίδα, ίσως να του γέμιζαν το μπολ και για το σπίτι. Κάτι αντίστοιχο κάνει κι αυτός ο Ολλανδός που βρυχάται ως λέων, χωρίς να καταλαβαίνει ότι  είναι ένα ποντικάκι που εξυπηρετεί τα σαρκοβόρα του παρθένου δάσους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελευταία, το παράκανε. Φόρεσε την νοικιασμένη αυτοκρατορική στολή του κι απειλή την Ελλάδα. Ίσως χρειαστεί κάποιος να του θυμίσει την ελληνική παροιμία «Λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου