Είναι ωραίο να γιορτάζεις τα γενέθλιά σου. Ειδικά όταν κλείνεις τα 25 χρόνια σου. Και τι πιο όμορφο από μια παρέα 7χρονων παιδιών να έρχονται στη γιορτή σου να σε βοηθούν να σβήσεις τα κεράκια σου; Τα 25 χρόνια λειτουργίας της συμπλήρωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας. Είκοσι πέντε δημιουργικά και παραγωγικά χρόνια, με χαμόγελα, βιβλία, επισκέπτες, αναγνώστες, μεράκι και καλή διάθεση.
Σε ένα δήμο 10.000 κατοίκων, οι 3.850 από αυτούς έχουν υπάρξει μέλη της Βιβλιοθήκης τους. Σε μία περιοχή της Αττικής με όσα κοινωνικά ζητήματα αντιμετωπίζει, μία μεγάλη πόρτα στον πολιτισμό, τη μόρφωση, την πληροφορία, τη συμμετοχή και τη χαρά είναι ανοιχτή συνεχώς. Δεν θα κάνουμε εδώ το χρονολόγιο της Βιβλιοθήκης, ούτε θα αποτιμήσουμε τη δράση της. Εδώ θέλουμε να γιορτάσουμε μαζί τους, με τους βιβλιοθηκονόμους, τους υπαλλήλους των άλλων ειδικοτήτων, τους κατοίκους της Δραπετσώνας και όλους τους επισκέπτες τη μεγάλη αυτή χαρά τους.
Σε μία συγκυρία που πολλές λαϊκές βιβλιοθήκες με συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος θα τρέξουν την καλοκαιρινή τους εκστρατεία με θέμα: «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη», η Βιβλιοθήκη Κερατσινίου - Δραπετσώνας συμμετέχει ενεργά. Όμως πέρα από τις καλοκαιρινές εκστρατείες, η παρουσία ενός τέτοιου θεσμού σε έναν δήμο ολόκληρο το χρόνο, για όλους τους πολίτες, για όλες τις ηλικίες και ομάδες, είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρόσεκτο. Με προσωπικό που μοχθεί καθημερινά, με ωράρια απογευματινά, σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μέσα από τα ζωντανά παραδείγματα, αναδεικνύεται ανάγλυφα ο θεσμός που όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς, στις «καλές» εποχές, το πολιτιστικό πρότυπο της χώρας ήταν άλλο. Οι εκπαιδευτικές πολιτικές διαφορετικές. Η γνώση, η πληροφορία, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία, η μόρφωση, η κουλτούρα ήταν υπόθεση ιδιωτική. Αρκετοί δήμοι στήριξαν, παρ' όλ' αυτά, τους θεσμούς των Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Και αυτοί οι δήμοι είναι τώρα σε πλεονεκτική θέση να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες τους. Ένας τέτοιος δήμος είναι και αυτός της Δραπετσώνας (Κερατσινίου - Δραπετσώνας μετά τον Καλλικράτη).
Καθώς η δημοκρατία και ο πολιτισμός δεν έρχονται απαραίτητα από «τα πάνω», οι βιβλιοθήκες μας βρέθηκαν τα δύσκολα αυτά χρόνια προετοιμασμένες. Η δουλειά, πολλές φορές εκτός ωραρίου, και το μεράκι των εργαζομένων σε αυτές, η συμμετοχή του κόσμου, η ανάγκη να διαμορφωθούν επιτέλους δομές πρόσβασης στο πολιτιστικό και μορφωτικό αγαθό, είχαν ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν οι δράσεις από «τα κάτω».
Είκοσι πέντε χρόνια προσφοράς λοιπόν στην τοπική κοινωνία γιορτάζει η Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας. Και είμαστε σίγουροι πως τα παιδιά, που όλα μαζί έσβησαν τα κεράκια στην τούρτα της, θα είναι οι μορφωμένοι πολίτες του αύριο, γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία.