Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ευάγγελος Αυδίκος*,Από τα τρακτέρ στον αγρότη-sex symbol,EFSYN, 26.11.15


agrotes

 EUROKINISSI

Την ίδια περίοδο, στην Ελλάδα της κρίσης, των «κόκκινων» δανείων, της δυσανεξίας για το προσφυγικό κύμα που διογκώνεται, ένα μέρος του κόσμου ζει στον πυρετό των νέων αρσενικών που προβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα περιοδικά του είδους.
«Διαδικτυακό... ντελίριο στον γυναικείο πληθυσμό προκάλεσε η παρουσία του ωραίου Κρητικού με τα καταγάλανα μάτια και το “πλούσιο” μούσι στο παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα», γράφει δημοσιογράφος.
Πρωταγωνιστής αναδεικνύεται ευειδής νεαρός αγρότης από την Κρήτη, που έδωσε τροφή στο διαδίκτυο αλλά και σε δημοσιογραφικά μέσα ώστε να παρακάμψουν όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα προβάλλοντας το πρότυπο μιας νέας αρρενωπότητας. Μάλλον ενός ξεχασμένου, τα τελευταία χρόνια, ανδρικού προτύπου.
Παρόλο που δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τα μπλόκα των εθνικών οδών ανά την Ελλάδα, στα οποία πρωταγωνιστούσαν, κατά κανόνα, μπαρουτοκαπνισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές, οι κοινωνικές συνθήκες και τα πρότυπα που αναδεικνύονται διαφέρουν σημαντικά.
Οι αγροτοσυνδικαλιστές προκαλούσαν, με την εμφάνισή τους, πανικό στους μετακινούμενους αλλά και ενθουσιασμό στους αγρότες και τα εκάστοτε κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ρευστοποίηση της εξόδου των τρακτέρ στα μπλόκα.
Ηταν η εποχή που η υποσχεσιολογία για την άντληση κοινοτικών κονδυλίων έκρυβε τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας.
Ηταν η εποχή που τα κοινοτικά κονδύλια άμβλυναν, σε πολλούς, τη σχέση του αγρότη με τη γη του και την παραγωγική διαδικασία. Απαξιώθηκε το αγροτικό επάγγελμα από όλους.
Η εκπαίδευση, σε αγαστό συντονισμό μ’ αυτή τη νοοτροπία, ετοίμαζε υπαλλήλους και προσανατολισμένους στον τομέα των υπηρεσιών, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων (φυτικών και ζωικών) από χώρες που συχνά πουλούσαν «δηλητηριασμένα» προϊόντα.
Ολα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια έθεσαν επί τάπητος το αγροτικό ζήτημα, ενώ οι αγροτικές κινητοποιήσεις μεταφέρθηκαν στους δρόμους της Αθήνας. Το ίδιο συνέβη και τις περασμένες μέρες, με αφορμή τα όσα συζητούνται για τη φορολόγηση των αγροτών αλλά και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η αγροτική οικονομία έχει πολλαπλή σημασία για την ανάταξη της περιφέρειας. Δεν είναι μόνο η δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι και η κοινωνική διάσταση.
Η περιφέρεια χρειάζεται ενεργό κόσμο και η αγροτική οικονομία είναι ένας προνομιακός τομέας. Οσοι ασχολούνται με τα αγροτικά οφείλουν να συζητήσουν, να βρουν τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας. Αν δεν τα καταφέρουν, θα φέρουν την ευθύνη για την κατάρρευση της περιφέρειας.
Αυτό το τελευταίο το έχει συνειδητοποιήσει ο νεαρός Κρητικός που πρωταγωνιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γνωρίζει πολύ καλά τη δυναμική της αγροτικής ζωής. Φαίνεται πως είναι ζυμωμένος μ’ έναν άλλο πολιτισμό που είναι ξένος προς τη ρηχότητα πολλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ζει σ’ έναν άλλον κόσμο. Οι «θαυμάστριές» του προβάλλουν ένα νέο μοντέλο αρσενικού, αφήνοντας στην άκρη τον δικό του κόσμο. Σε κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινείται η Ελλάδα των περιοδικών και των lifestyle. Είναι όλα αυτά μακριά από τους καημούς όσων αγωνίζονται για τη ζωή τους.
Πρόκειται για δύο διαφορετικές Ελλάδες που κινούνται παράλληλα. Η Ελλάδα που πασχίζει να χτίσει και η Ελλάδα που καταναλώνει εικόνες.
*καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου