Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, Η ευκαιρία της «Δίδυμης Γης», ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣTAΣEIΣ
Υπάρχουν και καλά νέα. Ευτυχώς. Ανακοινώθηκε λοιπόν πως οι αστρονόμοι του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου ανακάλυψαν το πιο κοντινό μας μαιευτήριο εξωπλανητών. Και μες στην κοσμογονική ταραχή, στον πρωτοπλανητικό δίσκο σκόνης και αερίων, διέκριναν το πρόπλασμα ενός εξωπλανήτη που έχει πολλές ελπίδες να μετασχηματιστεί σε σφαίρα ίδια με τη Γη, μιας και απέχει από το μητρικό του άστρο (το TW Υδρας) περίπου όσο εμείς από τον Ηλιο. Φυσικά, ο ενεστώτας και ο μέλλων δεν ισχύουν εδώ. Ο παρακείμενος μόνο. Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν σε απόσταση 175 ετών φωτός. Που σημαίνει πως ό,τι ήταν να γίνει έχει ήδη γίνει.

Η συμπαντική χρονοκαθυστέρηση δεν μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το «τώρα» με την έννοια που του αποδίδει η καθημερινότητά μας. Ποια τα καλά νέα; Μα ακριβώς η απόσταση του αδερφού πλανήτη από τη Γη. Τα 175 έτη φωτός. Διότι και η ΝASA ανακοίνωσε παλαιότερα πως εντόπισε τη δίδυμη αδερφή της Γης, με το όνομα Kepler-452b, τη βρήκε όμως σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση, ικανή να φθείρει το εξερευνητικό φρόνημα ακόμα και των πιο ευφάνταστων της science fiction: 1.400 έτη φωτός. Αλλο 1.400 κι άλλο 175, κάτι σαν Παγκράτι - Πατήσια υπό αστρονομική κλίμακα: Αν κατασκευάσουμε σκάφος κινούμενο ισοταχώς με το φως (δεν μπορεί, όλο και κάποιες μυστικές περγαμηνές αρχαιοελλήνων αστροφυσικών θα κρύβονται στον Αγιον Ορος), θα ξεκινήσουν το ταξίδι χίλιες οικογένειες, και τα παιδιά τους, το πολύ τα εγγόνια τους, θα φτάσουν στον αδελφό πλανήτη. Και «δεν είναι τυχαίο βέβαια», όπως θα έλεγαν οι αντικειμενικοί ειδήμονες, που ο ήλιος της Αλλης Γης έχει ελληνικό όνομα: Υδρα.Φαντάζεστε τι αστροοφσόρ είναι λίαν πιθανό να δημιουργηθούν σε λίγα έτη (γήινα, όχι φωτεινά) στη Νέα Υδρα, δοθέντος ότι και στην οικεία μας Υδρα, του Αργοσαρωνικού, προ ετών αναπτύχθηκε κίνημα κατά του βιαίως αποπεμφθέντος ΣΔΟΕ. Θα μπορούν έτσι να αποθηκεύουν ακινδύνως τα λιγοστά που αποταμίευσαν, χάρη στον ιδρώτα του προσώπου τους, όσοι έγιναν μεγιστάνες «σώζοντας» λαούς, σαν πρόεδροι ή πρωθυπουργοί, και τιμώντας απαρεγκλίτως τα νόμιμα, σαν γερμανικές τράπεζες ένα πράμα, ή σαν Ζίμενς, για να θυμηθούμε έναν κολοσσό ηθικής. Το αν φτάνοντας στη Νέα Υδρα θα βρούμε ήδη δρώσες εκεί εταιρείες υπό διαχείριση Παπασταύρου, α λα Παναμά, δεν απασχολεί ιδιαίτερα την επιστήμη. Ούτε και τον κ. Σαμαρά άλλωστε, που απάντησε βέβαια για το θέμα, απλώς η απάντησή του θα έρθει με τη γνωστή διαστημική χρονοκαθυστέρηση.

Αν πάντως παίζουν και βλέπουν μπάλα και στη Νέα Υδρα, ας περιμένουν οι δορυφόροι μας το υπερκατεπείγον μήνυμά τους ν’ αφήσουμε ήσυχο τον Μέσι και να κυνηγήσουμε τον μπαμπά του μόνο. Ο μέγας Λιονέλ άκουγε «οσφόρ» και στραβάκουγε «οσφάιντ» και «σκορ». Κι ύστερα, στην Ελλάδα το ’χουμε και το λέμε πως αν κάποιος κάνει καλά τη δουλειά του, δεν πρέπει να σκοτιζόμαστε αν η αμέλεια σε κάποια καθήκοντά του ενόχλησε τη Δικαιοσύνη.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου