Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Βαγγέλης Τζούκας, Το φάντασμα του ναζισμού.Μυθολογία και σαγήνη του Τρίτου Ράιχ από την προπολεμική περίοδο έως τις μέρες μας, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2016


Το θέμα του ναζισμού είναι από μόνο του αρκετά δύσκολο, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι ακόμη και σήμερα έχει ακόμη και σήμερα αρκετή δυναμική. Είναι οι συνθήκες οικονομικής κρίσης που το εκτρέφουν και μια τέτοια κρίση μαστίζει για μια φορά ακόμη την Ευρώπη σήμερα.
Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης τολμά να αγγίξει μια ιδιαίτερη σχέση του ναζισμού και να τη μελετήσει επισταμένως, τη σχέση του με τον εσωτερισμό και τον μυστικισμό. Οι θεωρίες συνωμοσίας που κατά καιρούς συνδέονται με το ναζισμό και η απόπειρα να εμφανιστεί ως μια νέα μορφή θρησκείας του δίνουν μια ιδιαίτερη αίγλη σε πολλά στρώματα της κάθε κοινωνίας.
Το θέμα είναι από μόνο του αρκετά δύσκολο, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει, όμως στη συγκεκριμένη μελέτη έχουμε μια εμπεριστατωμένη έρευνα, η οποία μας δείχνει τις σχέσεις αυτές, ξεκινώντας λίγο νωρίτερα, αναλύοντας το φαινόμενο Χίτλερ και προχωρώντας ως τις μέρες μας για να μας δείξει τον τρόπο με τον οποίο ο ναζισμός έχει  επηρεάσει διάφορες μορφές τέχνης.
Πρόκειται για μια ουσιαστική μελέτη σε ένα αρκετά δύσκολο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου