Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου Τριήμερη απόδραση με επίκεντρο την Αρχαία Δωδώνη: μια καλοκαιρινή βόλτα πολιτισμού


               

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου διοργάνωσε προχθές (12-14.7.2019) μια πετυχημένη  τριήμερη εκδρομή με πλούσιο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο στα Ιωάννινα, στην αρχαία Δωδώνη, στην Πρέβεζα και την Λευκάδα. Ιστορικοί, περιβαλλοντικοί περίπατοι και άλλα ενδιαφέροντα με επίκεντρο την παρακολούθηση  της παράστασης «Αγαμέμνων» το πρώτο έργο της  τριλογίας    «ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του Αισχύλου,   στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, την οποία ανέβασε φέτος το Εθνικό Θέατρο σε μια νέα παραγωγή. 
Την πρώτη ημέρα, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν  τα Ιωάννινα, όπου  ξεναγήθηκαν  στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Αργυροτεχνίας  του ΠΙΟΠ από την προϊσταμένη κ. Αγνή Δρίμτζια  στο κάστρο (Ιτς Καλέ). Μετά τη μεσημεριανή ξεκούραση αναχώρησαν  για  το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Εκεί,  απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα του μοναδικού τοπίου,  τους υποδέχτηκε ο προϊστάμενος της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Κωνσταντίνος Σουέρεφ και  ξεναγήθηκαν από τον αρχαιολόγο κ. Χρήστο Κλείτσα στα σημαντικότερα οικοδομήματα του φημισμένου ιερού και στους χώρους που περιλάμβαναν το Μαντείο. Το θέατρο της Δωδώνης,  από τα μεγαλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του ιερού της Δωδώνης και για τον επισκέπτη, που έφθανε από το νότο, ήταν το εμφανέστερο μνημείο, που δέσποζε στο χώρο με τις καμπύλες επιφάνειες και τους επιβλητικούς αναλημματικούς τοίχους του. Στη συνέχεια, όλοι μαζί παρακολούθησαν την παράσταση «Αγαμέμνων», η οποία  αφηγείται την επιστροφή του βασιλιά Αγαμέμνονα στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Το θερμό χειροκρότημα του πλήθους των θεατών που εισέπραξε η νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, απέδειξε την επιτυχία του εγχειρήματος και την πετυχημένη σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη,   τη  μετάφραση από τον    Κ.Χ. Μύρη, τη μουσική από τον Θ.  Αμπαζή, τα σκηνικά από τον Π. Μέξη, βεβαίως τους ηθοποιούς και τον καλοδουλεμένο χορό  των γερόντων,  που κατενθουσίασαν το κοινό. Οι βολιώτες επισκέπτες, επίσης κατενθουσιασμένοι από τη παράσταση, επέστρεψαν   αργά το βράδυ στα Ιωάννινα,  όπου χάρηκαν απολαυστικές βόλτες στο  ιστορικό κέντρο.  
Το πρωί της δεύτερης ημέρας, οι εκδρομείς  όδευσαν για τη Λευκάδα με προορισμό το  Νυδρί. Η Λευκάδα, το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου, συνδυάζοντας στοιχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας με τη γοητεία ενός νησιού, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.  Πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, λόγω και της σύνδεσης της με τις απέναντι στερεοελλαδίτικες ακτές μέσω της πλωτής γέφυρας, διαθέτει γραφικούς οικισμούς,  κρυστάλλινα νερά που αγκαλιάζουν τους εντυπωσιακούς όρμους της και πάνω από είκοσι μικρά νησάκια που  τη συντροφεύουν. Στο λιμάνι του Νυδριού,  η πολυάριθμη παρέα  επιβιβάστηκε  σε καραβάκι και περιηγήθηκε   στα  ιστορικά και πανέμορφα νησάκια, απολαμβάνοντας το μπάνιο  στο καταπράσινο Μεγανήσι,  με τα καθαρά πράσινα νερά και συνεχίζοντας τη δροσερή περιήγηση στον θρυλικό Σκορπιό του Ωνάση (που πλέον μας πήραν πλέον οι πλούσιοι Ρώσοι),   στο Σκορπίδι, και στη Μαδουρή, κλέβοντας για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις.  Αργά το απόγευμα,  οι εκδρομείς επισκέφθηκαν την Πρέβεζα. Με την ευγενική συνδρομή του Πρεβεζάνου Ομότιμου Καθηγητή του Π. Θ. κ. Ευάγγελου Αυδίκου  ξεναγήθηκαν στην πόλη, που αποτελεί τον φρουρό του Αμβρακικού! Μια λωρίδα γης,  προστατευμένη όχι από ένα, αλλά πέντε φρούρια, μέρη ενός ισχυρότατου οχυρωματικού συστήματος, που τη φυλάνε από τα τέλη του 17ου αι.,  και τα οποία διακρίνει κανείς παντού. Στη συνέχεια, ακολουθώντας το πυκνό κύμα των επισκεπτών της πόλης οδηγήθηκαν  στο Σεϊτάν Παζάρ, το διαβολοπάζαρο, το επίκεντρο της πόλης. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της και κέντρο λαϊκής ψυχαγωγίας με τις ταβέρνες και τα ουζερί που προσφέρουν πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές, με  τις μεθυστικές μυρωδιές της καραβίδας και της σαρδέλας,  που όλοι τους γεύτηκαν με το παραπάνω.
Η τρίτη ημέρα της επιστροφής,  μετά από ένα  οδοιπορικό  στα παράλια του Ιονίου,  περιλάμβανε επίσκεψη  στις πηγές του ποταμού Αχέροντα,  περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους.  Νωρίτερα,  η παρέα είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά το αρχαιότερο Νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπου,  οι αρχαίοι τοποθετούσαν τις πύλες του Κάτω Κόσμου, την είσοδο στο βασίλειο του Άδη. Μετά την εξαιρετική ξενάγηση από την αρχαιολόγο  κ. Πολυξένη  Μπάρκα, το ταξίδι συνεχίστηκε,  με προορισμό την Πάργα. Οι ταξιδιώτες παρέμειναν για μπάνιο, βόλτα και μεσημεριανό φαγητό στο αγαπημένο αυτό θέρετρο της Ηπείρου, με τη νησιωτική αύρα και τον κοσμοπολίτικο αέρα. Το απόγευμα,  δροσίστηκαν στο Μέτσοβο, στον ακαταμάχητο αυτό   ορεινό οικισµό µε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα cult µαγαζιά µε τα τοπικά προϊόντα, τις γαργαλιστικές μυρωδιές από τα ψητά και τους κατοίκους µε τη χαρακτηριστική ντοπιολαλιά.  Με τη γεύση του μετσοβίτικου μπακλαβά,  η τριήμερη  περιήγηση έκλεισε το βράδυ με την επιστροφή στο Βόλο  μέσα σε μια υπέροχη φιλική ατμόσφαιρα της πολυμελούς εκδρομικής ομάδας του Λ.Ε.Β.  Ωραία καλοκαιρινή εμπειρία με την υπόσχεση μιας αντίστοιχης μελλοντικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου