Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Είκοσι δύο λογοτεχνικές προτάσεις για τα Χριστούγεννα! ΤΕΣΥ ΜΠΑΙΛΑ / 21-12-2021 / 17:29 Το CultureNow σας προτείνει διαμάντια της λογοτεχνίας που θα σας κρατήσουν εορταστική συντροφιά, https://www.culturenow.gr/eikosi-dyo-logotexnikes-protaseis-gia-ta-xristoygenna/?fbclid=IwAR3tqK8E1NTHbgBUuYlq9QjcrVEwgLwtV06r_LHIsBEErOcsktQ7ooeBPxIά!

 

Oι προτάσεις

 https://www.culturenow.gr/eikosi-dyo-logotexnikes-protaseis-gia-ta-xristoygenna/?fbclid=IwAR3tqK8E1NTHbgBUuYlq9QjcrVEwgLwtV06r_LHIsBEErOcsktQ7ooeBPxI


1) Πιέρ Σαντερλό ντε Λακλό «Οι Επικίνδυνες Σχέσεις:» μετάφραση Κωνσταντίνος Κατσουλάρης, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Από την κλασική σειρά λογοτεχνίας που επιμελείται ο Ηλίας Μαγκλίνης για τις εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφόρησε εκ νέου το κλασικό αριστούργημα του Σοντερλό ντε Λακλό. Έργο το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την άνοιξη του 1782 στη Γαλλία, λίγα χρόνια προτού ξεσπάσει η Γαλλική επανάσταση. Ο έρωτας και οι ανατροπές του, οι φλογεροί πόθοι και τα πάθη, επιθυμίες που κοχλάζουν και φόβοι. Ανάμεσά τους ο άνθρωπος που προσπαθεί να αναπτύξει τις τεχνικές εκείνες που θα τον βοηθήσουν να περισωθεί από την ανατρεπτική δύναμη του έρωτα σε ένα αριστουργηματικό λογοτεχνικό πλαίσιο.

Advertisement

2) Κώστια Κοντολέων «Άννα, το όνομα της», εκδ. Κλειδάριθμος

Με μεγάλη συγγραφική δεξιοτεχνία η Κώστια Κοντολέων παίρνει ένα αληθινό, δραματικό γεγονός που συνέβη στη Λήμνο στα τέλη της δεκαετίας του ‘30 και καταγράφει με ποιον τρόπο το παρελθόν καταφέρνει να καθορίζει το μέλλον και τις τύχες των ανθρώπων. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, γραμμένο με την τρυφερότητα που διακρίνει τη γραφή της Κοντολέων και μια γλώσσα ανεπιτήδευτη, μεστή και στοχαστική.



3) Ζυράννα Ζατέλη «Ορατή σαν αόρατη», εκδόσεις Καστανιώτη

Η επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας της ελληνικής λογοτεχνίας και το τρίτο μέρος της τριλογίας της. Η Λεύκα που επανέρχεται στον τρίτο τόμο, και οι απαραίτητες αναδρομές, έτσι ώστε οι αναγνώστες να θυμηθούν τα προηγούμενα βιβλία. Ένα βιβλίο για την περιπέτεια της γραφής, μια αναζήτηση των άρρητων τρόπων της μυθοπλασίας, γραμμένη από τη σαγηνευτική ζατελική γραφίδα που εισάγει τον αναγνώστη στον μαγικό κόσμο της Ζυράννας Ζατέλη και του αποκαλύπτει το γοητευτικό αφηγηματικό της σύμπαν.

4) Ισίδωρος Ζουργός «Περί της εαυτού ψυχής», εκδόσεις Πατάκη

Ο Ισίδωρος Ζουργός επιστρέφει με ένα χρονικό για την εσωτερική πορεία ενός ανθρώπου της Βυζαντινής εποχής προς τη γραφή, για τον τρόπο που ένας αντιγραφέας χειρογράφων μετατρέπεται σταδιακά σε συγγραφέα στα τέλη του 11ου αιώνα, την εποχή της Βασιλείας του Κομνηνού Α΄. Εξαιρετικός ο Ζουργός και αυτή τη φορά καταθέτει μια ιστορία για τη γραφή, τη μνήμη, την ελευθερία, γραμμένη με τη γνωστή γλωσσική αισθητική του Ζουργού και παραδίδει ένα οδοιπορικό της ζωής των απλών ανθρώπων του Βυζαντίου.

5) Νίκος Ψιλάκης «Η κραυγή των απόντων», εκδ. Καρμάνωρ

Στα βιβλία του Νίκου Ψιλάκη η μυθοπλασία περιπλέκεται με την Ιστορία για να αναδειχθεί η ανθρωπιά στο κέντρο αυτού του διαλόγου. Στην προκειμένη περίπτωση ο συγγραφέας καταπιάνεται με την Ιστορία της χώρας στην πορεία του εικοστού αιώνα. Βαλκανικοί Πόλεμοι, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Μεσοπόλεμος, οικονομικό κραχ και άνοδος του ναζισμού, προτού ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Κι ανάμεσα σε όλα αυτά ένας απροσδόκητος έρωτας που ακροβατεί στο μεταίχμιο της Ιστορίας. Και μαζί οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων που η Ιστορία συνθλίβει στο πέρασμά της με τη ποιοτική γραφή και τη γλωσσική τρυφεράδα του Νίκου Ψιλάκη. Ένα σημαντικό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε.

6) Κώστας Κατσουλάρης «Αφαίας και Τελαμώνος», εκδόσεις Μεταίχμιο

Μικρές και μεγαλύτερες ιστορίες που συνομιλούν μεταξύ τους και προκαλούν το αναγνωστικό ενδιαφέρον είναι η συλλογή διηγημάτων που υπογράφει ο Κώστας Κατσουλάρης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

7) Φαίδων Ταμβακάκης «Το τελευταίο ποστάλι», εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Το ταξίδι ως αφετηρία και ως προορισμός. Και η θάλασσα. Και τσιμεντοβιομηχανίας Marenco. Και ο γιος του Κωνσταντινουπολίτη βιομηχάνου που αναγκάζεται να φύγει από την Πόλη το 1964 με τις απελάσεις. Η αφήγηση εκτείνεται στη ζωή πολλών ανθρώπων και σε χρονικό διάστημα ενός ολόκληρου αιώνα. Και μαζί το ταξίδι της χώρας στον εικοστό αιώνα. Η πορεία ανάμεσα στους πολέμους, τις δικτατορίες, οι επαναστάσεις, οι οικονομικές συγκυρίες σε μια καταιγιστική ροή που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

8) Διονύσης Μαρίνος «Μπλε ήλιος», εκδ. Μεταίχμιο

Μια ιστορία για τα τραύματα, τα πάθη και τα λάθη των ανθρώπων, για την ανθρωπιά και τη ζεστασιά, για όλες εκείνες τις σχέσεις που ταλανίζουν, για την ελπίδα και τις ανεπούλωτες πληγές, την ώρα που ο ήλιος αποχωρεί κι όλα τριγύρω του αποκτούν το χρώμα της μπλε του ακινησίας. Μια ακινησίας που μπορεί, ενίοτε, να λυτρώσει ή να γίνει τροχοπέδη μιας ζωής που αναζητά τη χαμένη αγάπη, εν τέλει, τη χαμένη ευτυχία.

9) Χρήστος Αστερίου «Μικρές αυτοκρατορίες», εκδ. Πόλις

Η καπνοβιομηχανία Muratti από την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα μέχρι το Βερολίνο και το Μάνστεστερ και από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1920. Ο Αστερίου εισδύοντας στις πηγές ανασυνθέτει την ιστορία της χρησιμοποιώντας επιστολές, και δικαστικά έγγραφα για να παρακολουθήσει την πορεία προς την παρακμή της και εν τέλει της εξαφάνισής της σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο, εξαιρετικά ενδιαφέρον.

10) Μάνος Κοντολέων «Οι σκιές της Κλυταιμνήστρας», εκδ. Πατάκη

Μια σπαρακτική ομολογία για την αγωνία της ανθρώπινης περιπέτειας, την τελική αναμέτρηση με τον μεγάλο νικητή, τον θάνατο, την εξουσία, τον έρωτα και εν τέλει το ίδιο το πεπρωμένο. Και μια συγκλονιστική επισκόπηση του παρόντος μέσα από το αρχαίο παρελθόν, γραμμένο με τη γλωσσική ευαισθησία του Κοντολέων που αναδεικνύει μια δυναμική αφήγηση ανάδειξης των αξιών εκείνων που διαχρονικά καθορίζουν με την ύπαρξη ή την παρακμή τους τις σύγχρονες κοινωνίες.

11) Καζούο Ισιγκούρο «Οι απαρηγόρητοι», μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η παρηγορητική διάσταση της τέχνης, η λατρεία για τη μουσική στο μυθιστόρημα του νομπελίστα Καζούο Ισιγκούρο σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου. Ένας διάσημος πιανίστας, φτάνει σε μια πόλη της Κεντρικής Ευρώπης την οποία δεν μπορεί ν’ αναγνωρίσει, για να δώσει μια συναυλία την οποία δεν μπορεί να θυμηθεί πότε τη συμφώνησε. Και μια ιστορία ψυχολογικού μυστηρίου ξεκινά για να αποδοθεί αριστοτεχνικά από τον σπουδαίο συγγραφέα.

12) Κωνσταντίνος Αρώνης «Οι ήρωες της αυλής», εκδ. Ιανός

Από τις εκδόσεις Ιανός το βιβλίο του Κωνσταντίνου Αρώνη, ένα βιβλίο για μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Εκεί ο μικρός Κωστής βιώνει την καθημερινότητά του, τους πρώτους έρωτες, τα εφηβικά πάρτι. Μέσα από τα μάτια του Κωστή ο αναγνώστης θα βιώσει τα χρόνια της ανεμελιάς και θα θυμηθεί ή θα μάθει πώς ζούσε ο κόσμος στο κοντινό παρελθόν. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που περιγράφει την καθημερινή ζωή στην αυλή της αθωότητας, μιας αθωότητας που χάθηκε με τα χρόνια ανεπιστρεπτί.

13) Στέφανος Δάνδολος «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο», εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Οι τελευταίες ώρες του Ιησού και μια γυναίκα στο περιθώριο της ιστορίας να προσπαθεί να αλλάξει τη μοίρα της ανθρωπότητας και να γλιτώσει τον Ιησού από τη σταύρωση αλλά και τον άντρα της, τον Πόντιο Πιλάτο. Με μια τρυφερή γλωσσική αγωγή ο Δάνδολος παρουσιάζει τα πάθη μιας εποχής που συντάραξαν τον κόσμο, συνυφαίνοντας την ιστορική μνήμη με μια σπουδαία μυθοπλασία.

14) Hugo Horiot «Ο αυτοκράτορας είμαι εγώ», μετάφραση Ειρήνη Κωστούλα Αργυρού, εκδόσεις Στίξις

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αληθινή ιστορία. Ο συγγραφέας παρουσιάζει την προσωπική του αλήθεια από την ηλικία των τεσσάρων του χρόνων έως τα δεκαοκτώ. Πώς βιώνει ένα παιδί με σύνδρομο Άσπεργκερ την καθημερινότητά του; Πώς διαχειρίζεται τις αδυναμίες του, τους φόβους και τις αγωνίες του, τις εμμονές και τις επιθυμίες του; Μέσα από τα δικά του μάτια ο αναγνώστης βλέπει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Μια συναρπαστική ιστορία που θα συγκινήσει τους αναγνώστες.

15) Παουλίνα Φλόρες (Paulina Flores) «Τι ντροπή», Μετάφραση: Ματθίλδη Σιμχά, εκδόσεις Κίχλη

Πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας η Χιλιανή Παουλίνα Φλόρες υπογράφει μια συλλογή εννέα διηγημάτων για τη ζωή στη σύγχρονη Χιλή με τρόπο ρεαλιστικό και ταυτόχρονα τρυφερό. Φτώχια, χαμένη αθωότητα και αυτοκαταστροφή είναι μερικά από τα θέματα που συναντά ο αναγνώστης στα διηγήματα αυτά. Το ομώνυμο διήγημα τιμήθηκε με το Βραβείο Ρομπέρτο Μπολάνιο.

16) Χαλίλ Γκιμπράν «Το μικρό βιβλίο της αγάπης», μετάφραση Βίκυ Κατσαρού, εκδ. Διόπτρα

Ενενήντα από τις ρήσεις του Χαλίλ Γκιμπράν που καλύπτουν την αγάπη σε όλες της τις εκφάνσεις, από τη φιλία έως τον πόθο και τη μεγάλη αγάπη. Μια ανθολόγηση με στοχασμούς του Γκιμπράν που μεταφέρει σε όλους μας τη σοφία και τον πνευματικό του στοχασμό.

17) Ευάγγελος Αυδίκος «Οδός οφθαλμιατρείου», εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Ένας φόρος τιμής στον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη με τη ζωή να του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για να πει όλα όσα δε μπόρεσε ενάμιση αιώνα πριν. Μια ευρηματική ιδέα που μας παρουσιάζει με τα πιο αδρά χρώματα τις φιλοδοξίες, τις προσπάθειες και τα όνειρα αλλά και την αγωνία του ποιητή να μπορέσει να γίνει μέλος του λογοτεχνικού συναφιού. Ένα βιβλίο που διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

18) Μίροσλαβ Κρίλεζα «Η επιστροφή του Φίλιπ Λατίνοβιτς», μετάφραση Ισμήνη Ραντούλοβιτς, εκδόσεις Καστανιώτη

Μοντερνιστικό αφήγημα μεγάλων αξιώσεων. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Φίλιπ Λατίνοβιτς επιστρέφει για να αντικρίσει την παρακμή. Η τέχνη ως παράγοντας εξιλέωσης και ο συγγραφέας φιλοτεχνεί το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη σε κρίση και, παράλληλα παρουσιάζει μια τοιχογραφία για την αποσύνθεση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

19) Χάινριχ Μπελ «Απόψεις ενός κλόουν», μετάφραση: Δημήτρης Δημοκίδης, επίμετρο: Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, εκδόσεις Πόλις

Επανέκδοση του αριστουργηματικού βιβλίου του Χάινριχ Μπελ, ένα από τα κλασικότερα έργα του προηγούμενου αιώνα. Ένα μανιφέστο για την ηθική ακεραιότητα, για τη μοναξιά και τον αγώνα για μια αξιοπρεπή επιβίωση στις αντιξοότητες της ζωής, πέρα από συμβιβασμούς και θεοκρατικές αντιλήψεις μιας ολόκληρης εποχής.

20) Δημήτρης Φιλελές «Διηγήματα του δωδεκαήμερου», εκδόσεις Πηγή

Ο ποιητής Δημήτρης Φιλελές ανθολογεί και μεταγράφει στη σημερινή νεοελληνική γλώσσα είκοσι τέσσερα κλασικά αριστουργήματα, που μεταφέρουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα της χριστιανικής γιορτής. Στην έκδοση, η οποία συνοδεύεται από ένα CD για τους αναγνώστες που αδυνατούν να προσεγγίσουν το γραπτό κείμενο, έχουν προστεθεί υποσημειώσεις όπου κρίθηκαν απαραίτητες. Η εισαγωγή είναι του καθηγητή Χρίστου Ρώμα και ανθολογούνται κείμενα μεταξύ άλλων των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Γιάννη Βλαχογιάννη, Στέφανου Δάφνη, Πηνελόπης Δέλτα, Νίκου Καρβούνη, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Εμμανουήλ Λυκούδη, Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, Παύλου Νιρβάνα, Αντώνη Τραυλαντώνη, Χρήστου Χρηστοβασίλη.

21) Ουίλιαμ Φώκνερ «Κόκκινα φύλλα», μετάφραση Γιάννης Παλαβός, εκδόσεις Κίχλη

Ένα κορυφαίο έργο του Φώκνερ, μια αγωνιώδη ιστορία καταδίωξης που ο Φώκνερ παρουσιάζει με ρεαλισμό. Δείγμα μοντερνισμού στη μικρή φόρμα που παρά τη βία που διαποτίζει το κείμενο παραμένει μια ποιητική καταγραφή γεμάτη συμβολισμούς. Μια αλληγορία για την ανθρώπινη μοίρα μέσα από την ιστορία του σκλάβου του αρχηγού μιας φυλής αυτοχθόνων της Γιοκναπατάουφα που το έθιμο επιτάσσει να ταφεί μαζί με τον νεκρό αρχηγό και το άλογό του.

22) Κοραής Δαμάτης «Αφορμές», εκδόσεις Βακχικόν

Περιστατικά της ζωής που γίνονται η αφορμή για μια αντίδραση. Αναπάντεχα γεγονότα και απροσδόκητες αλλαγές. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα, μια είδηση στα ψιλά, τα λόγια ενός φίλου, μια προσφώνηση, μια φωτογραφία. Όλα όσα μπορούν να μετατρέψουν εν τέλει ένα γεγονός σε συγγραφική αφορμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου