Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Η Γνώμη της Άρτας on line


Ήταν ιδέα και πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012 09:34

Ήταν ιδέα και πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας





Του
ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ



Ο λόγος για το θερινό Σχολείο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο δασικό χωριό ΚΕΔΡΟΣ στον Καταρράκτη και  απ’ όλους χαρακτηρίστηκε ως η τεράστια συμβολή στην προβολή των Τζουμέρκων. Εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι, αναφέρονται στο ρεπορτάζ της «Γ» και οι απόψεις τους, αλλά επιβάλλεται να δούμε και λίγο πίσω απ’ αυτή την πρωτοβουλία και πως φτάσαμε στην υλοποίησή της.
Η ίδρυση και λειτουργία του Θερινού Σχολείου, στηρίχτηκε σε πρόταση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βαγγέλη Αυδίκου, ο οποίος και εισηγήθηκε το θέμα στο συμβούλιο του Πανεπιστημίου και η λειτουργία του αποτελεί απόφασή του.
Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Βαγγέλης Αυδίκος είναι απ’ την Πρέβεζα, με καταγωγή απ’ το Συρράκο και η ευαισθησία του για τα Τζουμέρκα είναι δεδομένη, ευαισθησία η οποία μεταδόθηκε και στους άλλους παράγοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αυτοί εργάστηκαν για την προετοιμασία του Θερινού Σχολείου και ήταν αναγκαίο να συνεργαστούν με τοπικούς φορείς, ώστε να γίνει πράξη η ιδέα τους και πρώτη που ανταποκρίθηκε, ήταν η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ), που είναι γνωστό πως με κάθε της πρωτοβουλία ενδιαφέρεται για την προβολή των Τζουμέρκων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βαγγέλη Αυδίκο, πολύτιμη ήταν και η συνεισφορά του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Ο δήμαρχοςΧρήστος Χασιάκος και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή και συνεισέφεραν σε ότι τους ζητήθηκε.
Η συνέχεια τώρα. Άποψη και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ότι το Θερινό Σχολείο, πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός και να αναβαθμιστεί, μιας και για τα επόμενα χρόνια, θα υπάρχει και η χρονική δυνατότητα, να γίνουν περισσότερα πράγματα σε σχέση με όσα έγιναν φέτος.
Και βεβαίως, για όλους όσους έχουν κατατεθειμένη την ευαισθησία τους για την προβολή των Τζουμέρκων, θα πρέπει να αναδειχτεί ως κυρίαρχη, αυτή η παράμετρος της πρωτοβουλίας και να επαινεθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του τζουμερκιώτη καθηγητή, αλλά και το Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η αναφορά, στο πίσω μέρος της πρωτοβουλίας για την λειτουργία του Θερινού Σχολείου στα τζουμέρκα, κρίθηκε επιβεβλημένη, γιατί το ρεπορτάζ που παρουσιάσαμε για το θέμα αυτό, είναι ελλιπές. Δεν έκανε το αυτονόητο. Να παρουσιάσει την όλη διαδικασία, απ’ όλες τις πλευρές της. Το κάνουμε τώρα, έστω και με κάποια καθυστέρηση.
Με την σημειολογία της η φωτογραφία που επιλέξαμε για το σχόλιό μας. Ο καθηγητής Βαγγέλης Αυδίκος, με φόντο τα Τζουμέρκα, για να επιβεβαιώσει την ευαισθησία, για την οποία κάνουμε λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου