Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Μαργαρίτα Κουλεντιανού,Στον βυθό της μουσικής συνταξιδεύουμε, Εφημερίδα των Συντακτών,2 Αυγούστου 2013



Η Λουκία Λουλάκη είναι μια νεαρή τσελίστα που διαπρέπει στο εξωτερικό. Λαμπρές σπουδές, βραβεία, διακρίσεις, υποτροφίες –όλα αυτά που διατίθενται απλόχερα στους Ελληνες εκτός Ελλάδας. Μαζί, ευκαιρίες για δουλειά και άπλετος χώρος για καλλιτεχνική έκφραση. Η Λουκία βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, για επαγγελματικές υποχρεώσεις, ως μέλος του Τρίο 92, μαζί με τον Ισπανό Νταμιάν Πόσε που παίζει κοντραμπάσο και την Πολωνή Μαγκνταλένα Βιέκοφσκα που παίζει βιολί. Οι τρεις τους θα παίξουν την Παρασκευή το βράδυ στον κήπο της ΕΡΤ, για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους των μουσικών σχημάτων, που έμειναν όλοι μαζί άνεργοι με υπουργική απόφαση, παραμένουν άνεργοι με κυβερνητική παρανομία και η ανεργία τους θα οριστικοποιηθεί και θα «νομιμοποιηθεί» με προεδρικό διάταγμα.

Η Λουκία και οι φίλοι της έχουν την ικανότητα να σε ταξιδεύουν με τη μουσική τους και είναι πράγματι μεγάλη χαρά που το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους απολαύσει. Η χαρά σκιάζεται από τους λόγους που οδηγούν τα τρία παιδιά στον κήπο της ΕΡΤ.

Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, η Λουκία, ο Νταμιάν και η Μαγκνταλένα θα μπορούσαν να είναι καλεσμένοι, στο πλαίσιο μιας από τις εξαιρετικές συναυλίες που παρουσίαζε η ορχήστρα της ΕΡΤ. Αλλοτε. Τότε που κανείς δεν θα τολμούσε να σκεφτεί ότι είναι πολυτέλεια ή σπατάλη η ύπαρξη ενός μουσικού σχήματος που απευθυνόταν στον πολύ κόσμο, έπαιζε συχνά σε αίθουσες χωρίς εισιτήριο, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση στη μουσική σε όλους, υποστήριζε και προωθούσε τη συνεργασία με νέους καλλιτέχνες. Ή μάλλον θα το σκέφτονταν ίσως πολλοί, αλλά λίγοι θα τολμούσαν να το πουν.

Η συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938. Αργότερα, το 1954, δημιουργήθηκε η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής, ενώ το 1977 ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε τη χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, που έγινε στη συνέχεια χορωδία της ΕΡΤ.

Η συμφωνική ορχήστρα στις 15 Ιουνίου του 2013 έδωσε την τελευταία της συναυλία στο προαύλιο της ΕΡΤ. Οι εικόνες των δακρυσμένων καλλιτεχνών έκαναν κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου. Το μέλλον τους είναι άδηλο, ύστερα από μια σειρά ανακοινώσεων ήξεις αφίξεις από τους αρμόδιους. Γιατί, άραγε, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη;

Ενας λόγος είναι ίσως ότι πολλοί θεώρησαν τη διάλυση των μουσικών σχημάτων της ΕΡΤ ως «παράπλευρη απώλεια» του λουκέτου και του μαύρου. Εδώ καράβια χάνονται, για τις ορχήστρες θα μιλάμε τώρα; Η μουσική, ο πολιτισμός γενικότερα –τα γράμματα και οι τέχνες- δεν είναι ζητήματα προτεραιότητας στο ελληνικό κράτος. Συνήθως αφήνονται στην πρωτοβουλία και στο μεράκι λιγοστών ανθρώπων. Ομως τους καρπούς τούς δρέπουν πολλοί. Τα μουσικά σχήματα της ΕΡΤ μόνο το 2012 έκαναν 76 ζωντανές συναυλίες, πραγματοποίησαν πλήθος ηχογραφήσεων και έδωσαν 20 δωρεάν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Μόνο στην Αττική, τις εμφανίσεις τους παρακολούθησαν 150.000 άνθρωποι, ενώ στα ειδικά εκπαιδευτικά τους προγράμματα, στον χώρο της ΕΡΤ, συμμετείχαν 2.000 μαθητές -η λίστα αναμονής είναι τεράστια, υπάρχουν βλέπετε και διευθυντές σχολείων που δεν θεωρούν τη μουσική «παραπαιδεία», ούτε πάρεργο. Μακάρι οι διευθυντές αυτοί να μη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των προγραφών που έχει στα χέρια του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μακάρι να το σκεφτούν καλύτερα οι κυβερνώντες, πριν καταργήσουν οριστικά τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Μακάρι να καταλάβουν τη μουσική που θα ακουστεί σήμερα στο ραδιομέγαρο, τις μουσικές που ακούγονται εδώ και δύο σχεδόν μήνες. Να συνειδητοποιήσουν πώς θα είναι ο τόπος μας χωρίς μουσική.

*Οδυσσέας Ελύτης, «Προσανατολισμοί»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου