Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Κοσμάς Βίδος, Social media: μια «κοινωνία» εκτός ορίων, ΤΟ ΒΗΜΑ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013


εκτύπωση  

Σημασία δεν έχει μόνο τι θέλεις να πεις αλλά και πώς το λες. O τρόπος αλλά και ο χρόνος που θα επιλέξεις για να βγεις να μιλήσεις κάνουν τη διαφορά. Πρόκειται για μια καθοριστική λεπτομέρεια στο θέμα των ανθρώπινων σχέσεων, της επικοινωνίας και του διαλόγου, την οποία οι χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης του Internet, επώνυμοι και μη, έδειξαν (για άλλη μια φορά) να αγνοούν. Η από Διαδικτύου διαχείριση του τραγικού θανάτου του δεκαεννιάχρονου στο Περιστέρι αποκάλυψε μια κοινωνία εκτός ορίων: εντελώς ανίκανη να συζητήσει πολιτισμένα, να καταγγείλει πολιτισμένα, ακόμη και να πενθήσει πολιτισμένα.

Το εξαιρετικά ατυχές tweet της πανεπιστημιακού και συγγραφέως Λένας Διβάνη, το οποίο ακολούθησε το συμβάν, πυροδότησε αποτρόπαιες αντιδράσεις, με εκατοντάδες χρήστες του Facebook και του Twitter να χλευάζουν την άποψή της, να τη βρίζουν αισχρά, να περιφρονούν και να ακυρώνουν συλλήβδην την επιστημονική και συγγραφική της επάρκεια, ακόμη και να εύχονται τον μαρτυρικό θάνατό της!

Αν η Διβάνη επέλεξε τον εντελώς λάθος τρόπο και τον εντελώς λάθος χρόνο για να εκφράσει την άποψή της πάνω στο θέμα της λαθρεπιβίβασης, ακόμη και αν αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών που μπορεί να έχουν από έναν άνθρωπο των γραμμάτων, από μια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, οι πολλοί, κάποιοι άλλοι (ελάχιστες οι ψύχραιμες φωνές) βρήκαν στο ολίσθημά της την αφορμή για να εκτονώσουν με τον πιο αγοραίο τρόπο τη συσσωρευμένη οργή τους, την επιθετικότητα, τον τραμπουκισμό, τη θλίψη και τη δυστυχία τους, τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα (ξαφνικά οι ελεγκτές των ΜΜΜ έγιναν οι... δωσίλογοι της τρόικας), ακόμη και τη ζήλια και το μίσος τους προς εκείνους που για τον έναν ή τον άλλον λόγο απολαμβάνουν δημόσια προβολή.

Η πολυδιαφημισμένη για τη δημιουργική πολυμορφία και ελεύθερη διακίνηση των νέων ιδεών κοινωνία του Διαδικτύου αποκάλυψε το πιο σκοτεινό και αρρωστημένο πρόσωπό της. Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία, όπως τουλάχιστον εκφράζεται μέσα από το Διαδίκτυο, επιβεβαίωσε τον τρομακτικό κατήφορό της. Οι πνευματικοί άνθρωποι επιβεβαίωσαν την απουσία τους σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη για όλους μας στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου