Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

                                                         

Καλοκαίρι και τόσο εκτυφλωτικό ελληνικό  φως ,αλλά τόση μαυρίλα στο μυαλό μας και στην ψυχή μας. Αυτό το Καλοκαίρι η Ελλάδα είδε το Χάρο με τα μάτια της.
Αυτό το καλοκαίρι μοιάζει με μια διαρκή νεκρολογία : Ιδεολογιών, ονείρων, φαντασιώσεων, προσδοκιών ,ελπίδων, μυθοπλασιών, αυταπατών, ανθρώπων, προσημειωμένων και πτωχευμένων χωρών.
Ψάχνουμε για μια ακτίνα φωτός σε ….μια ηλιόλουστη χώρα .
Δεν αντέχουμε άλλα δάκρυα και αίμα. Δεν αντέχουμε πια άλλη μιζέρια και πάθη, παρακμή  και ήττες, συλλογική κατάθλιψη και μεμψιμοιρία, αλληλοφαγία και αλληλοσπαραγμό.
 Στην  Ελλάδα του φωτός  ,η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Εμείς δεν θα απαρνηθούμε τη χαρά της ζωής. Δεν θα υποκύψουμε στα σκοτεινά οράματά τους και στους εικονικούς παραδείσους τους.
Σε μια εποχή που η οικονομία και η πολιτική μονοπωλεί τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ιστοτόπους, αγωνίες, σκέψεις, και  «πηγαδάκια», ο πολιτισμός παραγκωνίζεται σαν πολυτέλεια. Μα είναι στα αλήθεια πολυτέλεια ;
Ξέρουμε ότι η καταστροφική οικονομική κρίση , η εγκατάλειψη των ουμανιστικών αξιών και η κατάρρευση των αναχωμάτων πολιτισμού ,αποτελούν το υπόβαθρο, που θα επικαθήσει ο  φασισμός.
Αθεράπευτα ρομαντικοί ,συνεχίζουμε με παραδοσιακή μουσική , με ποίηση και με ταινίες ντοκιμαντέρ.
Όταν οι μνήμες παίρνουν σάρκα και οστά κι όταν η ιστορία και το ντοκιμαντέρ συναντάνε την μουσική, το αποτέλεσμα είναι παραστάσεις και εκδηλώσεις  μαγικές και ονειρεμένες.
Ελάτε να απολαύσετε διαφορετικές και εξαιρετικές παραστάσεις ,σε ένα πανέμορφο μέρος, ιδανικό για ρέμβη.

Διοργανώνουμε την δεύτερη εκδήλωση  μέσα σε είκοσι ημέρες. Η πρώτη εκδήλωση τις 21 Αυγούστου ,ήταν μια Ποιητική βραδιά, αφιερωμένη στην ποιητική συλλογή «Είναι-Being»  του Αρτινού Δημήτρη Βίκτωρ.
Τώρα σας καλούμε την Τετάρτη  9   Σεπτεμβρίου και ώρα 7.45 μ.μ. ,να έρθετε στο ιδιωτικό Θέατρο «Ποέμα», στον κήπο της κατοικίας του Φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα , στην Βλαχέρνα (είναι μια διώροφη ροζ κατοικία πάνω από την Παναγία των Βλαχερνών- θα έρθετε από την Άρτα ,στρίβοντας στα φανάρια απέναντι από την πλατεία Ζέρβα , θα μπείτε στο Δημοτικό πάρκινγκ, θα περάσετε μια γέφυρα και θα διασχίσετε μια απόσταση 500 μέτρων με χωματόδρομο και 1 χιλιόμετρο περίπου με  άσφαλτο), για να  :

1.       δείτε δύο ταινίες ντοκιμαντέρ, μικρής διάρκειας , του Βασίλη Γκανιάτσα ,με τοπικά θέματα από την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό (ένα για τις τρείς γέφυρες της Άνω Καλλεντίνης, που κτίστηκαν σε τρείς διαφορετικές χρονικές περιόδους και το άλλο για τα Θεοδώριανα, με τίτλο «Ψηλά στην Κωστηλάτα»)
2.        ακούσετε  γνήσια δημοτικά τραγούδια της περιοχής της ,από τον οργανοπαίχτη Βαγγέλη Κουτσοκώστα  , τα παιδιά του (Λευτέρη, Παναγιώτη και Εύη)και τον βιρτουόζο δάσκαλο του βιολιού Γιώργο Φλούδα. Θα ακουστεί παραδοσιακή μουσική χωρίς ενισχυτές και μεγάφωνα, με παραδοσιακά  μουσικά όργανα . Η μουσική του Βαγγέλη Κουτσοκώστα έχει ψυχή. Το κλαρίνο είναι η ψυχή του και ο κόσμος ολόκληρος. Ο Βαγγέλης Κουτσοκώστας και ο Γιώργος Φλούδας αποτελούν τη συνέχεια της μεγάλης αρτινής παράδοσης των οργανοπαιχτών :  Νάτσικα ,  Σουκαίων , Μπιθικούκη ,Σαγάνη , Ντζιόκα κ.α.

Προλογίζει την εκδήλωση ο Σπύρος Νεραϊδιώτης, χοροδιδάσκαλος, λαογράφος.

Συνολική διάρκεια της εκδήλωσης 1 ώρα.
Μετά την εκδήλωση, όσοι θέλουν και όσοι μπορούν οικονομικά, θα ακούσουν περισσότερα δημοτικά τραγούδια από την ίδια  ορχήστρα,   στην ταβέρνα  «Το Στέκι της Βλαχέρνας»  του κ.Κ.Μολώνη , μπροστά στην Παναγία των Βλαχερνών.

Το θέατρο «Ποέμα», κτίστηκε από το 2002 έως το 2006, από τον σύγχρονο πρωτομάστορα Κώστα Τσώλη ,με πέτρες από τον Άραχθο και  πλάκες  από την στέγη του παλιού οικογενειακού σπιτιού  των αδελφών Γκανιάτσα ,στην Άνω Καλλεντίνη. Το θέατρο «Ποέμα»  είναι αντίγραφο του αρχαίου μικρού θεάτρου της Αμβρακίας. Το θέατρο αυτό ήταν επιθυμία του φωτογράφου –κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα (άλλοι κτίζουν στους κήπους των σπιτιών τους πισίνες και άλλοι εκκλησίες, ο Βασίλης έκανε την διαφορά…).
Ο Βασίλης Γκανιάτσας με το έργο του , το ιδιωτικό του Θέατρο και μαζί με τους συνεργάτες του ,έχουν γίνει φάροι του πολιτισμού , της τέχνης και των επιστημών στην Άρτα.
Στόχος του Βασίλη Γκανιάτσα και των συντελεστών αυτών των εκδηλώσεων ,είναι να δείξουνε πως μέσω συνεργασιών διαφορετικών ανθρώπων, μπορεί να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα που ενώνει, συνδέει, εμπνέει και διασκεδάζει.
Εμείς  οι διοργανωτές ,βλέποντας την ιδιαίτερη αποδοχή, που είχαν οι εκδηλώσεις που κάναμε τα καλοκαίρια του 2014 και 2015, θα σας αποχαιρετήσουμε  δίνοντας  ραντεβού του χρόνου το Καλοκαίρι, με μικρές ταινίες, με ντοκιμαντέρ, με  δημοτικές και λαϊκές μουσικές στιγμές, με βραδιές ποίησης, με παρουσιάσεις βιβλίων, με θεατρικές παραστάσεις, με χορογραφίες «νυμφών-χορευτριών» , με παραστάσεις Καραγκιόζη, με τραγούδια από όπερες , με ….μαθήματα φιλοσοφίας και πολλές άλλες ευχάριστες εκπλήξεις.

                                                 Κώστας Τραχανάς                                                               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου