Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ,Λόγος έργου σκιά, H Aυγή,24.9.15


Θα έχετε προσέξει ότι όλα τα κυβερνητικά κτήρια είναι γεμάτα με ταμπέλες που απαγορεύουν το κάπνισμα. Υπάρχει μάλιστα και ειδική σήμανση, με το απαγορευτικό κόκκινο χι πάνω στο τσιγάρο. Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα σε κάθε γραφείο υπουργού, αναπληρωτή, υφυπουργού, γιώτα τέσσερα των υπουργικών επιτελείων να υπάρχει μια μεγάλη ταμπέλα που να απαγορεύει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις;
Μπορεί εύκολα να φτιαχτεί και η σχετική σήμανση. Μια τηλεόραση με ένα κόκκινο χι. Και δίπλα η σχετική ποινή για τους παραβάτες: Ένας υπουργός με ένα κόκκινο χι στην επικοινωνιακή του ομορφιά. Ενώ δεν θα ήταν κακό να χρησιμοποιηθεί τροποποιημένο το σχετικό με το κάπνισμα σύνθημα: Οι δικές σας τηλεοπτικές εμφανίσεις βλάπτουν σοβαρά τη δική μας υγεία.
Διότι μας έπρηξαν ορισμένοι. Και το χούι αυτό, αντί να στρωθούν στη δουλειά, να ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια, πρέπει να κοπεί θέλουν δεν θέλουν. Αν θέλει ο πρωθυπουργός να δώσει από τις πρώτες μέρες την εικόνα μιας κυβέρνησης που σκύβει την κεφάλα πάνω από τους ταλαίπωρους, για να δει τι θα κάνει με την ταλαιπωρία τους, και δεν ακκίζεται στα κανάλια, πρέπει να πάρει το φραγγέλιο.
Το φραγγέλιο, μάλιστα. Γιατί αποδείχτηκε ότι η φανερή γοητεία της τηλεόρασης είναι πιο ισχυρή και από αρχές, και από σεμνότητες, και από αξίες, αλλά και από παραινέσεις. Στον ενικό απευθύνονταν οι μακαντάσηδες της TV σε διάφορους υπουργούς μέχρι χθες. Λες και ήταν συνεταιράκια, φιλαράκια, κουμπάροι. Άσε πόσες φορές έτρεχαν οι αθώοι να μαζέψουν τα σπασμένα των ενόχων αφόρητου ναρκισσισμού.
Εντάξει, ρε φίλε, ένα ναρκισσισμό τον δικαιούσαι. Κυβερνητικός παράγοντας έγινες, το σεβόμαστε. Αλλά κι εμείς δικαιούμαστε λίγο σεβασμό. Αν θες να μας εκπροσωπείς, σταμάτα να σουρομαδιέσαι στα παράθυρα με τις περσόνες. Κόψε τις φλυαρίες που κάνουν ζημιά. Μάθε την αξία της σιωπής. Και την υπεραξία της σοβαρότητας. Μίλα όταν έχεις κάτι καινούργιο να πεις. Και κατόπιν αδείας.
Και κάτι τελευταίο. Από μεταρρυθμιστικές ονειρώξεις χόρτασε η Ελλάδα. Κάνε, καλέ μου, το καλό, και μετά βγες στο γιαλό της τηλεόρασης να μας το πεις. Ανέλαβες; Μας είπες τα εκατό πράγματα που θα κάνεις; Μόλις κάνεις τα τρία πρώτα μίλα. Λόγος έργου σκιά, έλεγαν οι πρόγονοί σου. Ο λόγος σου να αντανακλά το έργο σου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου