Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Λύκειο των Ελληνίδων του Βόλου



     
   ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
                     ΒΟΛΟΥ
          Έτος ίδρυσης 1920
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Κοραή 79, 383 33 Βόλος
Τηλ & Φαξ : 24210 33938
e-mail: likioelinidonvolou@gmail.com












Βόλος    5  Οκτωβρίου 2015






                                                           
Προς:
Τα μέλη και φίλους του ΛΕΒ


            Αγαπητά μέλη του ΛΕΒ, αγαπητές μας φίλες,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τις συνεχιζόμενες εκπαιδευτικές, κοινωνικές δράσεις μας καθώς επίσης και για τις  φθινοπωρινές εκδηλώσεις του σωματείου μας:
1.Το Λύκειο των Ελληνίδων του Βόλου συμπληρώνει φέτος 95 χρόνια από την ίδρυσή του (1920) και 50 από την ίδρυση της πρώτης χορευτικής του ομάδας  (1965),  που ήταν και η πρώτη προσπάθεια σύστασης χορευτικού συγκροτήματος στο Βόλο. Από τότε χιλιάδες παιδιά, έφηβοι και ενήλικες έμαθαν τους ελληνικούς χορούς στο Λ.Ε.Β, φόρεσαν παραδοσιακές φορεσιές από τη μεγάλη συλλογή της ιματιοθήκης του, χόρεψαν σε παραστάσεις και γλέντια, εκπροσώπησαν τον Βόλο και την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ χορού και πάνω απ' όλα βίωσαν τη μοναδική κατάκτηση της τέχνης του λαϊκού χορού μέσα από τα βήματα και τους ρυθμούς του. Τέχνη που διασφαλίζει την πολιτιστική μας ταυτότητα σε άμεση επαφή με την ιστορία και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Σήμερα, με συσσωρευμένη εμπειρία, και με τη συμβολή των καταξιωμένων δασκάλων χορού,  το Λ.Ε.Β  εργάζεται υπεύθυνα για τη διάσωση και την προστασία του χορού και αυτό αναγνωρίζεται, πιστεύουμε,  από τους συμπολίτες  που αγκαλιάζουν και συμμετέχουν στο έργο μας,  όπου παιδιά και ενήλικες ξεπερνούν τον εντυπωσιακό αριθμό των 650 μελών (περυσινός αριθμός) συμπεριλαμβανομένου και του περιφερειακού τμήματος χορού Αλμυρού. Φέτος οι εγγραφές ξεκίνησαν από το Σεπτέμβριο, συνεχίζονται για όσους ενδιαφέρονται,  ενώ την τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε και η λειτουργία των τμημάτων μας.
2. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών ειδικά σήμερα που το όραμα της πολιτιστικής αναγέννησης της χώρας  προβάλλεται αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, εκτός από τα εργαστήρια του αργαλειού και του κεντήματος (λασέ-μακραμέ),   που ήδη ξεκίνησαν και φέτος τη λειτουργία τους,  για 7η συνεχή χρονιά. Επιπλέον   λειτουργούν:   Εργαστήρια κοπτικής- ραπτικής και πλεκτικής  (τα μαθήματα γίνονται στον εξοπλισμένο χώρο μας,  Δον Δαλεζίου-Ρ.Φεραίου. Eπίσης θα συνεχιστεί και φέτος το σεμινάριο  κατασκευής κούκλας   με λαογραφική αξία. Υπεύθυνοι εκπαιδεύτριες: Κερασία Καρκαλά, Ράνια Παπακωνσταντίνου και Κατερίνα Σαμαρά.
3. Με τη νέα εκπαιδευτική περίοδο ξεκίνησαν και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, που φέτος είναι εμπλουτισμένα και υλοποιούνται πάντα στο μουσειακό μας χώρο (Κοραή 79).  Εφαρμόζονται λοιπόν  τρία μουσειοπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα (Ε.Π.) για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και ομάδες ενηλίκων: α) «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας» που στοχεύει  στη γνωριμία των παιδιών με τον τομέα της λαϊκής ενδυμασίας του τόπου μας,     β) «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ: Νεοκλασικά κτίρια του Βόλου» με στόχο τη γνωριμία το νεοκλασικισμό,  ρυθμό που συνδέθηκε με τη νεότερη ιστορία της χώρας και του Βόλου (ο χώρος μας, αποτελεί  αντιπροσωπευτική περίπτωση νεοκλασικού σπιτιού της πόλης),  γ) το τρίτο  είναι καινούργιο και έχει  τίτλο  «Μουσεία: ένας κόσμος για εξερεύνηση!» και  φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους μαθητές αλλά και  εκπαιδευτικούς με το πνεύμα του νέου ρόλου των μουσείων ως εστίες εκπαίδευσης και ουσιαστικής ψυχαγωγίας.  Πέραν αυτών, υλοποιούνται  και άλλα Ε.Π. στο Λύκειο με επίκαιρο χαρακτήρα,  με αφορμή τις παραδόσεις και τα έθιμα των Χριστουγέννων, του Πάσχα, ενώ  ενόψει της εθνικής επετείου,  της 28ης Οκτωβρίου ετοιμάστηκε το  πρόγραμμα,  με τίτλο «Έτσι πολεμήσαμε». Υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός:  Αποστολία Αρμπελιά.
4. Επίσης λειτουργούμε για δεύτερη φέτος χρονιά ψυχαγωγικά και βιωματικά εργαστήρια παιδιών προσχολικής και όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Πιο συγκεκριμένα:  α) Το εργαστήριο Καραγκιόζη με τίτλο «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος» προσφέρει ευκαιρία για δημιουργία, ψυχαγωγία και έκφραση,  εξοικειώνοντας τα παιδιά με την προφορική λαϊκή μας παράδοση. Το εργαστήριο περιλαμβάνει δυο τμήματα: α) θεάτρου σκιών και β) κατασκευών φιγούρας και β) Εργαστήριο παραμυθιού με τίτλο «Παραμύθια απ’ το σεντούκι».  Mια δράση που  στοχεύει μέσα από την αφήγηση και το δημιουργικό παιχνίδι, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις προτιμήσεις της ομάδας των παιδιών, οι συμμετέχοντες  να αποκομίσουν τα οφέλη τους. Υπεύθυνοι εκπαιδευτές: Παναγιώτης Φιλιππίδης, Κατερίνα Σαμαρά και Μάρω Αισώπου.
5. Φιλολογικό Τμήμα: Και φέτος θα λειτουργήσει το τμήμα α) Μαθήματα ελληνικού πολιτισμού σε γυναίκες ομογενείς, αλλοδαπές, μετανάστριες και πρόσφυγες: Όπως και στο παρελθόν το Λύκειο,  επί δεκαετίες, επιμόρφωσε  αναλφάβητες άπορες  εργαζόμενες γυναίκες και θεωρώντας ότι και σήμερα η ανάγκη αυτή δεν έχει εκλείψει, ξεκίνησε από πέρυσι  πιλοτικά τη διδασκαλία μαθημάτων ελληνικού πολιτισμού. Τα μαθήματα διδάσκονται από  εθελοντές  εκπαιδευτικούς (δυο φιλόλογοι και δυο δασκάλες), Βάσω Ακρίβου, Έφη Ρόππα, Γιασεμή  Κουτσικού και Ιωάννα Kωστούλα. β) ξεκινά η Λέσχη Ανάγνωσης-Ομάδα Βιβλίου:  Τα μέλη της συγκεντρώνονται στο φιλόξενο χώρο μας, κάθε δεκαπενθήμερο,  για να συζητήσουν  και να προβληματιστούν με τα θέματα του βιβλίου που έχουν επιλέξει με τη βοήθεια της συντονίστριας-ειδικής φιλολόγου, Άννας Πετσιάβα.

Εκτός των παραπάνω πάγιων δομών μας, οι τρέχουσες δράσεις μας είναι:
1. Το τριήμερο 15-18 Οκτωβρίου πραγματοποιείται  και με τη δική μας συμμετοχή και παρέμβαση, το 17ο Τακτικό Συνέδριο των Λυκείων των Ελληνίδων του εσωτερικού και του εξωτερικού,  στη Σύρο. Τίτλος συνεδρίου   «με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».
2. Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου διοργανώνει τριήμερη εκδρομή με πλούσιο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο στην Θράκη  και την Αδριανούπολη,  το Σάββατο  31, Κυριακή 1 και Δευτέρα  2  Νοεμβρίου.  Ιστορικοί περίπατοι με επίκεντρο την παλιά πόλη της Ξάνθης, επίσκεψη στο εκεί Λύκειο των Ελληνίδων και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες περιηγήσεις στην Θράκη,  με επίκεντρο τη γνωριμία με το αυτοκρατορικό παρελθόν της Αδριανούπολης,  την πλούσια ιστορία και τα ενδιαφέροντα μνημεία της. Διαμονή και δείπνα σε ξενοδοχείο πολυτελείας 5*.
3. Mνημόσυνο ευεργετών με ιδιαίτερη τιμητική αναφορά στην εθελοντική προσφορά και το έργο της Μαρίας Μάυρου- Γκέκου, η οποία πρόσφερε σημαντικότατο εθελοντικό έργο στο ΛΕΒ με την ιδιότητα της Γ. Γραμματέας της Ιματιοθήκης του Παιδιού, Γ. Γραμματέως του Διοικητικού μας Συμβουλίου και Εφόρου Υφαντικής, στη δεκαετία του `50 και των αρχών του `60.  Η εκδήλωση προς τιμή της Μ. Γκέκου θα γίνει το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο μουσειακό μας χώρο (Κοραή 79) και το Μνημόσυνο θα τελεστεί  την επαύριο, Κυριακή 22 Νοεμβρίου,  στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μετά τη Θεία Λειτουργία.  Θ’ ακολουθήσει λιτή δεξίωση- καφέ στο σπίτι μας.
4. Συμμετοχή του ΛΕΒ στην επιστημονική ημερίδα-αφιέρωμα στα 60 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς του Κώστα Λιάπη που συνδιοργανώνουν  εννέα  έγκριτοι πολιτιστικοί και επιστημονικοί φορείς της πόλης μας.   Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 28 Νοεμβρίου,  στις 6 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  


Θεωρώντας βέβαιη τη συμμετοχή σας και την υποστήριξή σας στις συνεχιζόμενες ή στις  έκτακτες δράσεις και εκδηλώσεις μας, σας  χαιρετούμε με εγκάρδιες λυκειακές ευχές. Για οποιαδήποτε ερώτηση, διευκρίνιση ή πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σας καθημερινά στο γραφείο του Λ.Ε.Β (Κοραή 79) τηλ. 2421033938-  2421305753, ώρες 10:00-14:30.

Να έχετε καλό υπόλοιπο φθινόπωρο, με υγεία και δημιουργικότητα!
  
Με νεότερο σημείωμά μας, θα σας ενημερώσουμε για τις εορταστικές εκδηλώσεις του προσεχούς διμήνου,  Δεκεμβρίου 2015-Ιανουαρίου 2016.




Με ιδιαίτερη τιμή

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.                                     Η Γ. Γραμματέας


   Μαρία Σπανού                                             Άννα Κουτσελίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου