Η πρώτη εμφάνισή του απογοήτευσε όσους τον ήξεραν από το παρελθόν. Τότε που παρέα με το φραπεδάκι κατακεραύνωνε τους πάντες, εκτόξευε κατάρες και έκανε μακρόσυρτους μονολόγους στο δικό του κανάλι.
Τα χρόνια πέρασαν και η απρόσμενη είσοδός του στην κεντρική πολιτική σκηνή, αρχικά με τις προβλέψεις των δημοσκόπων, αντιμετωπίστηκε με αμηχανία αλλά και διάθεση γραφικοποίησης της ψήφου σ’ αυτόν. Δεν γνωρίζω ποιοι και γιατί επέλεξαν τον Βασίλη Λεβέντη στις τελευταίες εκλογές. Η προειδοποιητική βολή είχε ριχτεί όμως στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Η έκπληξη ήταν η εκφορά του λόγου του. Μπήκε στους τηλεοπτικούς δέκτες αρχικά ως ένας συμπαθής άνθρωπος, που κέρδισε το προσωπικό στοίχημα τριάντα χρόνων να εισέλθει, επιτέλους, με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ στη Βουλή. Άνευρη εμφάνιση στην αρχή, χαλαρές κινήσεις, δεν ξέρω αν οφείλεται σε μια επιλεγμένη εικόνα να εμφανιστεί ως η ήρεμη δύναμη, που διεκδικεί τον ρόλο του εξισορροπιστή σε μια Βουλή παθών και εντάσεων. Κοντά σ’ αυτά, αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημική δύναμη, που κατέχει την πολιτική τεχνογνωσία να ενισχύσει την προσπάθεια για έξοδο της χώρας από τα αδιέξοδα. Τα εννιά σημεία που πρότεινε στην κυβέρνηση λειτουργούν ως μαγικός αριθμός, που προσφέρεται για ίαση της πολυτραυματισμένης Ελλάδας. Σε κάθε συζήτηση, σε κάθε τηλεοπτική και ραδιοφωνική εμφάνιση ο αριθμός εννιά είναι η πυτιά που φέρει στην πολιτική ζωή ο Λεβέντης.
Η αποκάλυψη της ταυτότητας της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ γίνεται σταδιακά, καθώς ο Λεβέντης αρχίζει να κινείται στο ίδιο πλαίσιο, υποστηρίζοντας πρωτίστως την ανάγκη να εφαρμοστούν οι περικοπές χωρίς καμιά παρέκκλιση. Και η πλήρης αποκάλυψη του πολιτικού λόγου και ρόλου του Λεβέντη έρχεται λίγο μετά την ολοκλήρωση της υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Πέρα από τα εννιά σημεία, προτείνει την απομάκρυνση όσων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των συνεχών περικοπών.
Όλα τα πράγματα έχουν το δικό τους χρόνο. Ο ρόλος του Λεβέντη αποκαλύπτεται. Εξωθεί τον πρωθυπουργό να κάνει το κόμμα του ένα συστημικό κόμμα. Διώξε έντεκα βουλευτές σου, τον παρακινεί. Θέλει το ξεδόντιασμα της Αριστεράς. Θα του γίνει το χατίρι;