Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Παρουσίαση βιβλίων, Λάρισα

Λάρισα 5 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



          Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και οι Εκδόσεις Καπόν διοργανώνουν εκδήλωση – συζήτηση για την αρχαιοελληνική τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017, στις 19.30, στον αύλειο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, με αφορμή την επανέκδοση των βιβλίων:

Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα του Πάνου Βαλαβάνη, καθηγητή της κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
και Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία, 1200-30 π.Χ. του Δημήτρη Πλάντζου, αναπληρωτή καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.
          Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι συγγραφείς, ενώ θα σχολιάσουν η κ. Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και η κ. Χρύσα Βουλγαράκη, διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.
Στη νέα επαυξημένη και βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα παρουσιάζονται πρόσφατα συμπεράσματα της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας για τα πανελλήνια ιερά και τους αγώνες, καθώς και εμπλουτισμένο φωτογραφικό υλικό σχετικά με τους πανελλήνιους αγώνες και τον αρχαίο ελληνικό αθλητισμό. Το έργο είναι αφιερωμένο στους αθλητές, τους αγώνες, τα πανελλήνια ιερά, τις πόλεις και, κυρίως, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα το οποίο τους ενέπνεε για 1500 και πλέον χρόνια, από τον Όμηρο ως την Ύστερη Αρχαιότητα, αναδεικνύοντας τον θαυμαστό πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας.

Παράλληλα, το εγχειρίδιο Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία αποτελεί επισκόπηση της ελληνικής αρχαιολογίας από την κατάρρευση των μυκηναϊκών ανακτόρων έως το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων (1200-30 π.Χ.). Απευθύνεται σε φοιτητές αρχαιολογίας, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται για μια περιεκτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση των σημαντικότερων υλικών καταλοίπων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Παρουσιάζονται συστηματικά και με πλήρη εικονογράφηση οι κυριότερες κατηγορίες μνημείων της κλασικής αρχαιότητας, ως ένα πρώτο βήμα στη μελέτη, κατανόηση και ερμηνεία του πολιτισμού της κλασικής Ελλάδας: αρχιτεκτονική και πολεοδομία, γλυπτική και μικρογλυπτική, ζωγραφική και αγγειογραφία, μεταλλοτεχνία, κοσμηματοτεχνία και νομισματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου