Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Ευάγγελος Αυδίκος, Η δίκη των 27, ΕΦΣΥΝ, 6 Ιουλίου 2021

   

Σταυράκι Ιωαννίνων. Οικισμός δυτικά των Ιωαννίνων, ο περιφερειακός δρόμος που διασχίζει τη δυτική πλευρά του λεκανοπεδίου έχει προκαλέσει σύγχυση στα τοπόσημα. Το μόνο σταθερό σημείο, ως σηματωρός για την πλοήγηση της μνήμης, είναι οι φυλακές.

Αρχές Ιουλίου 1974. Λίγες ημέρες μετά, η στρατιωτική δικτατορία θα κατέρρεε πνιγμένη στο αίμα των ανομημάτων της. Μαρτυρία ζώσα, η πυορροούσα πληγή της διχοτομημένης Κύπρου.

Σταυράκι Ιωαννίνων. Τα Ζευγάρια παλεύουν να απαλλαγούν από την υπνηλία του καλοκαιρινού πρωινού. Από το πρωί φαίνονται οι προθέσεις. Ο ήλιος άρχισε να θερμαίνει τα Μάρμαρα, στην απέναντι πλαγιά. Δρόμος στενός, σπίτια ακόμη μαζεμένα, αργότερα έγιναν αναιδή, ρίχνοντας μπόι μεγάλο.

Σταυράκι Ιωαννίνων. Είναι ακόμη νωπό το αίμα της Πρίντζου και των συντρόφων της που εκτελέστηκαν εκεί κοντά. Θυμάται τα λόγια του μπάρμπα Κώστα στο ραφείο του πλάτανου, έμοιαζε για παραμύθι τότε, ακόμη και η ψιθυριστή εξιστόρηση, ακουγόταν μόνο ο συριγμός από την κοντή ανάσα του.

Φυλακές Σταυρακίου. Η πόρτα της φυλακής ανοίγει, τα αυτοκίνητα της αστυνομίας περιμένουν τους φυλακωμένους. Η ζωή ιδωμένη μέσα από τα μικρά παράθυρα του αυτοκινήτου μεταγωγής κρατουμένων. Ζωή τεμαχισμένη σε τετραγωνίδια. Εικόνα της Ελλάδας του 1974 που έψαχνε τα κομμάτια του παζλ της δημοκρατίας που της έλειπαν.

Ζευγάρια. Θυμάται τον περίπατο στον λόφο, ήθελε ν’ ανασάνει τον αέρα της ελευθερίας, αυτόν που του στερούσαν. Το Πανεπιστήμιο στη Δομπόλη. Η ανοιχτωσιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο, εκεί που έδιναν τη μάχη με την πλήξη της εποχής. Μοιάζει να έχει αποκοιμηθεί όρθιο, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τελείωσαν τις εξετάσεις τους.

Τα αστυνομικά αυτοκίνητα διασχίζουν τη Ναπολέοντος Ζέρβα, τότε ήταν βασιλιάς στην πόλη. Αργότερα προστέθηκε ο Αρης Βελουχιώτης, έμοιαζε με μια άσκηση ισορροπίας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ο δικός τους «Αρης Βελουχιώτης» είχε το θράσος να διασχίσει τον δρόμο του Ζέρβα, εκείνη τη βδομάδα, από τις εννιά ώς τις δώδεκα Ιουλίου 1974. Δύο φορές την ημέρα έβλεπαν την πόλη μέσα από τα στενά παράθυρα του αυτοκινήτου που τους μετέφερε.

Νομαρχία, πλατεία Πύρρου, η Μεραρχία, στροφή αριστερά στο Δημαρχείο, ο εισπράκτορας έδωσε το σύνθημα στο λεωφορείο για την Αθήνα να ξεκινήσει. Τα αυτοκίνητα σταθμεύουν μπρος στην πόρτα του στρατοδικείου Ιωαννίνων. Αρχίζει η δίκη των 27 επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια νέων, μέρος των οποίων φοιτά στο πανεπιστήμιο της πόλης μας. Μόλις που ακουγόταν η φωνή του εκφωνητή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ιωαννίνων, που στεγαζόταν στην ανατολική πλευρά του κτιρίου.

Την ίδια ημέρα στην Αξιούπολη Κιλκίς, η πρωινή αναφορά. Ο στρατιώτης Ηλίας Α. αποστέλλεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο. Τόλμησε να παραδεχτεί τη συγγενική του σχέση μ’ ένα από τα μιάσματα. Στην αίθουσα του στρατοδικείου ο μάρτυρας κατηγορίας υπεράσπιζε τους συμφοιτητές του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου