Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Ευάγγελος Αυδίκος, Τα παιδιά των Χριστουγέννων, EFSYN, 20 Δεκεμβρίου 2022

 Η εβδομάδα ξεκίνησε ζυμωμένη με τον απόηχο του τελικού του Μουντιάλ. Με τον παρατεταμένο ήχο που βγήκε από τα στόματα των Αργεντίνων. Ολες οι φωνές ενώθηκαν και τρύπωσαν παντού, σε κάθε φτωχοκάλυβο. Που ένιωσαν ότι ο Μέσι και η παρέα του τούς ανέβασαν στα ύψη. Στην υπέρβαση του καθημερινού αγώνα για επιβίωση.

Οι φωνές έγιναν βουητό, που έκλωσαν τη σκάλα για να ανεβούν οι Αργεντίνοι στον ουράνιο κήπο της ευφορίας. Και μαζί τους όλος ο πλανήτης. Που στάθηκε μπροστά από τις τηλεοράσεις. Να ακούσει τις καινούργιες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Με ήρωες παιδιά από το Μαρόκο και την Αλγερία, την Αίγυπτο και τη Νότια Κορέα, τη Βραζιλία και το Μεξικό. Παιδιά που μαζί με την μπάλα κλοτσούσαν τη φτώχεια, την απομόνωση στις φαβέλες, τη ζωή στην κόκκινη γραμμή της παραβατικότητας.

Επιχειρούσαν να κάνουν επιτυχημένα χτυπήματα πέναλτι για να ανεβούν τη σκάλα της αιωνιότητας. Να γίνουν οι σύγχρονοι ήρωες στα φετινά Χριστούγεννα. Και τα κατάφεραν αφήνοντας πολλές/ούς με την απορία γιατί η πλειονότητα των πολιτών δεν σαμποτάρισε την τηλεοπτική μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων. Ενός Μουντιάλ που ποτίστηκε με το αίμα χιλιάδων εργατών. Θύματα μιας αυθαιρεσίας και μιας διαπλοκής, στην οποία το χρήμα γίνεται αίμα αλλά και το αντίστροφο.

Το Μουντιάλ είναι ένα παιχνίδι για παιδιά που ονειρεύονται. Να γίνουν κι αυτά ήρωες. Να ανεβούν στο βάθρο, να γίνει το πρόσωπό τους αφίσα σε παιδικά και εφηβικά δωμάτια. Είναι κι ένα παιχνίδι για μεγάλους που νιώθουν να γίνονται παιδιά. Που ξαναπλάθουν τα όνειρά τους. Ξεχνάνε για λίγο το σκληρό περιβάλλον. Και γίνονται παιδιά.

Το Μουντιάλ φέτος έπεσε μες στην προετοιμασία για τα Χριστούγεννα. Με τη χαρά της προσμονής. Για μια γιορτή, που δεν είναι μόνο θρησκευτική. Που εξελίσσεται σε διαρκή ευκαιρία για συνάντηση στις πλατείες, μπροστά στα περίπτερα που έχουν όλα τα καλούδια του τόπου. Που προσφέρουν ό,τι παράγει ο τόπος. Που είναι ριζωμένη στον τόπο. Στην κεντρική Ευρώπη. Κι εκεί βρίσκεται η δυσκολία να μεταφυτευτεί στην Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες των τοπικών αρχόντων.

Οι φετινές χριστουγεννιάτικες ιστορίες δεν θα είναι μόνο αυτές που έπλασε ο Αντερσεν. Οι σύγχρονοι μάγοι των γηπέδων διεκδικούν τη δική τους θέση δίπλα στο αστέρι των τριών μάγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου