Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική



Διάβασα την είδηση σε γνωστό αθλητικό σάιτ. Δεν θα δημοσιεύουμε σχόλια που είναι γραμμένα σε greeklish(χρησιμοποίηση του λατινικού αλφαβήτου για κείμενα που απευθύνονται σε ελληνικό κοινό), ενημέρωνε τους επισκέπτες του. Διπλή η έκπληξη. Η μια για την απόφαση. Για την τόλμη να εναντιωθεί κάποιος σε μια συνήθη πρακτική, ιδίως στην ηλεκτρονική επικοινωνία και τα μηνύματα στην κινητή τηλεφωνία. Η άλλη έκπληξη είχε να κάνει με τον φορέα. Η πρωτοβουλία ανήκε σε αθλητικογράφους που αντιμετωπίζονται με προκατάληψη.
       Θα μπορούσε κάποιος καχύποπτος να ανιχνεύσει ‘εθνικιστικές’ εξάρσεις στην εμμονή στην ελληνική γλώσσα. Προφανώς, μια τέτοια σκέψη θα ήταν στενόχωρη. Δεν θα έβλεπε την αλήθεια κατάματα. «Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» , γράφει ο ποιητής. Μια γλώσσα που δεν είναι μόνο το περιεχόμενο αλλά και η μορφή. Τα γράμματα, οι τόνοι, τα σημεία στίξης. Ένας άλλος ποιητής έλεγε πόσο διαφορετικό είναι το κύμα στα ελληνικά όταν βάζουμε την περισπωμένη πάνω στο ύψιλον. Ποιητής , θα σχολιάσει κάποιος. Με τις ιδιοτροπίες του. Ποιητής,  θα απαντούσε κάποιος άλλος, που εμπνέει. Που βρίσκεται στην πλώρη του πολιτισμού χαράσσοντας δρόμους, πλάθοντας όνειρα με λέξεις και εικόνες. Η περισπωμένη πάνω στο κύμα , έλεγε ο ποιητής, μοιάζει με ένα κύμα ξαπλωμένο νωχελικά πάνω σ’ ένα άλλο. Κι αυτό, συνέχιζε, το πρόσφερε η ελληνική γλώσσα.
       Κάθε γλώσσα έχει τη δική της δύναμη που είναι κρυμμένη στα σύμβολά της. Η greeklish προκαλεί σύγχυση. Μειώνει τη δύναμη, την ένταση-συναισθηματική, διανοητική-της επικοινωνίας. Σε μπερδεύει. Είναι σαν μια κακογραμμένη πινακίδα που ξεστρατίζει , που προκαλεί σύγχυση για τον προσανατολισμό. Ο αγώνας για τη γλώσσα είναι αγώνας για το μέλλον. Είναι αγώνας  να συνεχιστεί η σκυταλοδρομία της κληρονομιάς. Τα μικρά σύμβολα είναι κωδικοί εισόδου σ’ έναν κόσμο που φέρνει κοντά τους αιώνες και τους πολιτισμούς. Το αλφάβητο κουβαλάει στις πλάτες του την ιστορία ενός λαού, τις νοοτροπίες του, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, τις ιστορικές περιπέτειες.
    Οι ιστότοποι είναι και γλωσσικοί τόποι. Οι αθλητικογράφοι έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα. Καιρός είναι να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου