Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Στον Τρυγητή σιτάρι σπείρε και στο πανηγύρι σύρε




Ο Σεπτέμβρης είναι ήδη προχωρημένος. Έπεσε και η πρώτη καλή βροχή, βάλσαμο για τη γη.Υπενθύμιση για τους ανθρώπους, ο Σεπτέμβρης είναι η αρχή μιας νέας εποχής.Το μήνα αυτόν είναι η αρχή του θρησκευτικού κύκλου. Ο Σεπτέμβρης, ο έβδομος μήνας των Ρωμαίων,  είναι η αρχή της χρονιάς για τους αγρότες. «Στον Τρυγητή σιτάρι σπείρε και στο πανηγύρι σύρε», λέει μια παροιμία.Δεν ξέρω αν σήμερα θυμόμαστε την αλήθεια των πραγμάτων.Η οργάνωση των κοινωνιών στην εποχή μας έχει προκαλέσει σύγχυση στα όρια, στο πότε αρχίζει και πότε τελειώνει κάτι.Έχει φουσκώσει την αλαζονεία των ανθρώπων, που νομίζουν πως η δύναμη της τεχνολογίας, η αίσθηση της εξουσίας μπορεί να αλλάξει αυτή τη βασική αρχή.Αργά ή γρήγορα όμως, αποδεικνύεται πως κάποιες αρχές, όσο κι αν εξελίσσονται οι εποχές και προσαρμόζονται οι μορφές στα νέα δεδομένα, δεν μεταβάλλονται.Διατηρούν τη φρεσκάδα τους.
       Αυτή η αρχή επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της κατάστασης στην Εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επισφραγίζουν κάτι που έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Η ολιγωρία στην προετοιμασία της νέας χρονιάς αποκάλυψε την αλήθεια της παροιμίας.Ο Σεπτέμβρης είναι η αρχή και όποιος θέλει να πάρει γεννήματα οφείλει να είναι έτοιμος για σπορά.Τα ντιβιντί που μοιράστηκαν και οι φωτοτυπίες των βιβλίων έβγαλαν τη γλώσσα σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να ξεγελάσουν τις εποχές.
       Μπορεί η προσοχή να είναι στραμμένη στις καταλήψεις των πανεπιστημίων, όμως το μέλλον προετοιμάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι, η εξαφάνιση σχεδόν της αρχαιομάθειας από τα λύκεια μοιάζει με κακή σπορά.Μάλλον αγριάδες θα φυτρώσουν.Σε μια εποχή που όλοι πυροβολούν τα πανεπιστήμια , οι εκπαιδευτικές επιλογές που περιλαμβάνονται στα προεδρικά διατάγματα απομακρύνουν τις νέες γενιές από τις ανθρωπιστικές σπουδές.Μεγαλοπιανόμαστε και οραματιζόμαστε αστόχαστα. Φοράμε περικεφαλαίες τεχνολογικές και ακονίζουμε τα μαχαίρια του ανταγωνισμού στην προηγμένη τεχνολογία. Ξεχνάμε  πως η μεγάλη μας δύναμη είναι ο πολιτισμός μας.Δεν είναι αυτό μυωπικός εθνικός εγωισμός.Αντίθετα, είναι πράξη αυτογνωσίας και προγραμματισμού του μέλλοντός μας.
       Ο Σεπτέμβρης είναι η αρχή για το καλύτερο, όχι για επιτάχυνση της πορείας μας στον κατήφορο.Είναι η υπενθύμιση πως το μήνα αυτό σπέρνουμε , δεν γκρεμίζουμε.Αλλάζουμε με σύνεση.Δεν απαξιώνουμε.Συσπειρώνουμε τους πάντες, δε στοχοποιούμε.Η εκπαίδευση, έτσι κι αλλιώς, είναι ένα απέραντο κοινωνικό θερμοκήπιο.Έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον.Η εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει αυτές τις προδιαγραφές, μ’όλες τις αδυναμίες της.Το ανάδειξε και το παράδειγμα του νεαρού που βρήκε δουλειά στο facebook στις ΗΠΑ. Πτυχιούχος ελληνικού πανεπιστημίου ήταν.Μεταπτυχιακός του Κέιμπριτζ ήταν.Μπόρεσε να ξεχωρίσει.Η Ελλάδα δεν μπόρεσε όμως  να τον αξιοποιήσει.Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά.Έχει αδυνατίσει η μέση όμως, η τεχνική εκπαίδευση, αυτοί που θα στελεχώσουν τις μεσαίες θέσεις.Καιρός για σπορά λοιπόν.Οι γλώσσες μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου