Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΑΠΟΨΕΙΣ «Νερό: φυσικό και κοινωνικό-πολιτισμικό αγαθό»

nero.jpg

Κάντε κλικ για να δείτε ολόκληρη την αφίσα
Tο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ), τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τον Σύλλογο Προστασίας Αράχθου, το 4ο Θερινό Σχολείο, που θα πραγματοποιηθεί 22 έως 27 Αυγούστου 2016 στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων Π.Ε. Ιωαννίνων.
Το θέμα του φετινού Θερινού Σχολείου είναι: «Νερό: φυσικό και κοινωνικό/πολιτισμικό αγαθό». Η συνάντηση είναι αφιερωμένη στο Ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας.
Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο «Τελωνείο», Γέφυρα Πλάκας, Τζουμέρκα. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου και ώρα 17.30.
Oι δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου, μέσα από διεπιστημονική προσέγγιση, με τη συμμετοχή σπουδαίων επιστημόνων από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους:
Εξετάζουν το φυσικό/οικολογικό πλαίσιο, τον κύκλο του νερού, τη χωρογραφία των εσωτερικών υδάτων, τα υγροτοπικά συστήματα κ.ά.
Διερευνούν τη σχέση νερού και παραγωγικών συστημάτων στην παραδοσιακή και στη σύγχρονη κοινωνία.
Εστιάζουν στον «πολιτισμό του νερού», τη συμβολική και φαντασιακή προσέγγισή του στα πλαίσια του αφηγηματικού λόγου, των εθιμικών πρακτικών, στις λαϊκές τελετουργίες κ.λπ.
Εντοπίζουν και αναλύουν τις αναδυόμενες δυνατότητες αναψυχής & τουρισμού σε σχέση με το τοπίο, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τον λαϊκό πολιτισμό, τις μουσειακές αναπαραστάσεις του νερού κ.ά.
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.
Η διαμονή/φιλοξενία των φοιτητών θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Τελωνείο» (Γέφυρα Πλάκας, Τζουμέρκα). Επιστημονικός υπεύθυνος του ΘΕ.ΣΤ. είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου