Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Λεονάρντο ντα Βίντσι – Λεόν Μπαττίστα Αλμπέρτι – Αντρέα Πότσο, Διά την ζωγραφίαν. Οι πρώτες μεταφράσεις κειμένων τέχνης από τον Παναγιώτη Δοξαρά, έκδοση-επιστημονική επιμέλεια-εισαγωγή: Παναγιώτης Κ. Ιωάννου



Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, ώρα 18:30, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζεται η έκδοση Λεονάρντο ντα Βίντσι  Λεόν Μπαττίστα Αλμπέρτι  Αντρέα Πότσο, Διά την ζωγραφίαν. Οι πρώτες μεταφράσεις κειμένων τέχνης από τον Παναγιώτη Δοξαρά, έκδοση-επιστημονική επιμέλεια-εισαγωγή: Παναγιώτης Κ. Ιωάννου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Στο βιβλίο εκδίδονται για πρώτη φορά τα κείμενα του κώδικα «Τέχνη Ζωγραφίας», τον οποίο συνέταξε ο ζωγράφος Παναγιώτης Δοξαράς στις αρχές του 18ου αιώνα. Το σημαντικότερο μέρος του κώδικα αποτελείται από τις μεταφράσεις δύο θεμελιωδών κειμένων για την ιστορία της τέχνης και την ευρωπαϊκή κουλτούρα γενικότερα, τις πραγματείες περί ζωγραφικής του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του φλωρεντινού ουμανιστή Λεόν Μπαττίστα Αλμπέρτι. Μέσα από τη μετάφραση αυτών των κειμένων, ο Δοξαράς στόχευε στην εισήγηση καινοτομιών στη ζωγραφική παραγωγή των ελληνόφωνων πληθυσμών οι οποίες αφορούσαν σε νεωτερισμούς στην εικονογραφία, την τεχνική και το ύφος. Αυτή η επιδίωξη του Δοξαρά για μια ριζική παρέμβαση στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της εποχής του παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον: όχι μόνο ιστορικό και καλλιτεχνικό, αλλά επίσης πολιτικοϊδεολογικό, θρησκευτικό και γλωσσικό.

Για την έκδοση θα μιλήσουν οι:

Όλγα Γκράτζιου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης,
Δημήτρης Αρβανιτάκης, ιστορικός-υπεύθυνος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη,
Νίκος Χατζηνικολάου, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και
ο επιμελητής της έκδοσης, Παναγιώτης Ιωάννου, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. 


Αποσπάσματα από κείμενα του Λεονάρντο ντα Βίντσι θα διαβάσουν οι:

Μενέλαος Κυπαρίσσης, ηθοποιός-φιλόλογος και Κλεοπάτρα Κυρτάτα, φιλόλογος.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο του Ιδρύματος Λασκαρίδη θα λειτουργεί η έκθεση τεκμηρίων «Η Πραγματεία περί Ζωγραφικής του Λεονάρντο ντα Βίντσι: από το χειρόγραφο στο έντυπο» (διάρκεια έως 26 Οκτωβρίου, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00-17:00). Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τις εκδοτικές περιπέτειες των σημειώσεων περί ζωγραφικής του Λεονάρντο.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς, ώρα 18:30.
Πληροφορίες: 210 4523937, 210 4297542 (Ίδρυμα Λασκαρίδη),
210 3849020 (ΠΕΚ) 
 
Διοργάνωση:
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης & Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου