Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ευάγγελος Αυδίκος *, Η Κατερίνα των αιθέρων, ΕΦΣΥΝ, 17.10.17


katerina_stefanidi_protathlitria_londino.jpg

Η Κατερίνα ΣτεφανίδηΗ Κατερίνα Στεφανίδη είναι ένας τύπος ανθρώπου που γεννιέται μέσα από την αλληλεπίδραση της γνώσης και της επιρροής από το διεθνές περιβάλλον με την πολιτισμική παράδοση του τόπου |EUROKINISSI
Η επικαιρότητα είναι, εν πολλοίς, απωθητική. Εγκλήματα, μικρότητες και μικροψυχίες. Στην αρχή πιστέψαμε πως η κρίση θα μας άλλαζε. Μετά τόσα χρόνια ένα μεγάλο μέρος όσων ασκούν εξουσία παραμένει προσκολλημένο σε πρακτικές του παρελθόντος. Που συσκοτίζουν το μέλλον.
Ευτυχώς όμως που οι γενικεύσεις αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Το βασίλειο της αυθαιρεσίας. Το αποδεικνύουν καθημερινά επιστήμονες που διαπρέπουν σε όλους τους τομείς. Επιχειρηματίες που σκέφτονται γόνιμα, πέρα από τις γκρίνιες. Νέοι που κάνουν την υπέρβαση της ηττοπαθούς και μοιρολατρικής ατμόσφαιρας. Ταξιδεύοντας και εργαζόμενοι σε άλλες χώρες. Σχεδιάζοντας το μέλλον τους στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν είναι μονοσήμαντες. Δεν κινούνται ανάμεσα στο άσπρο-μαύρο. Στο καλό εσωτερικό και το έξω από δω εξωτερικό. Γιατί έχουν αλλάξει όλα ριζικά. Γιατί ζούμε σ’ έναν καινούργιο κόσμο, που χαρακτηρίζεται από κινητικότητα. Από νέες μορφές εργασίας. Και που απαιτεί προγραμματισμό, αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συστηματική και συνεχή προσπάθεια.
Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Που αξίζει να σκύψει κανείς πάνω του. Συγκεντρώνει όλα όσα προαναφέρθηκαν. Αποκορύφωση και επιβράβευση της πορείας της είναι η ανάδειξή της σε κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης για το 2017. Ακόμη κι όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της κουβαλούσε τη σεμνότητά της. Τη στοχοπροσήλωση. Την αγάπη της για τον αθλητισμό. Την πίστη και την οφειλή σ’ αυτούς που της συμπαραστέκονται.
Ενας νέος άνθρωπος που κατάφερε να ξεχωρίσει, χωρίς να χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Χωρίς να προσφύγει σε ουσίες-δεκανίκια, που αποκαθηλώνουν πρόσκαιρα ινδάλματα. Τσουρουφλίστηκαν από το εκτυφλωτικό φως της δημοσιότητας και της επιτυχίας με κάθε τρόπο.
Η Στεφανίδη αντέχει. Δεν είναι φωτοβολίδα. Εχει βαθιές ρίζες και αρχές στον τρόπο που μεγάλωσε. Στον τρόπο που σκέπτεται. Στον ρόλο της ως αθλήτριας. Ως Ελληνίδα αλλά και ως σύντροφος σε μια σχέση διαπολιτισμική, που έχει πέδιλα βαθιά χωμένα στη γη.
Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ένας τύπος ανθρώπου που γεννιέται μέσα από την αλληλεπίδραση της γνώσης και της επιρροής από το διεθνές περιβάλλον με την πολιτισμική παράδοση του τόπου. Το στερεότυπο στον αθλητισμό -και όχι μόνο- ήταν οι ταλαντούχοι άνθρωποι να κουβαλάνε την αποσπασματικότητα και τη συναισθηματική αστάθεια στα διεθνή περιβάλλοντα. Νοοτροπίες και αδυναμίες που υπερτόνιζαν τη σημασία του ενθουσιασμού και την εφ’ όπλου λόγχη άλωση του στόχου. Κι όταν αυτή η έφοδος δεν πετύχαινε, ακολουθούσε η κατάρρευση.
Η Στεφανίδη έφερε έναν νέο αέρα. Εκπροσωπεί μια γενιά. Είναι πολλοί. Υπάρχουν βέβαια και οι νέοι που γέρασαν πρόωρα. Ομως, δίπλα από τη Στεφανίδη υπάρχουν πολλοί. Με διαφορετική νοοτροπία.
* καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου