Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Σπύρος Μανουσέλης, Η ομορφιά της τέχνης ως αντίδοτο στην κατάθλιψη, efsyn, 30.10.17


Πράγματι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2005 μέχρι σήμερα η κατάθλιψη παρουσιάζει σαφή αύξηση (περισσότερο από 18%) και σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αυτή. 
Πρόκειται για μια ψυχική νόσο που πλήττει άτομα κάθε ηλικίας, από κάθε χώρα και κάθε κοινωνική τάξη. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι οι πιθανότητες να εκδηλωθεί κατάθλιψη σε ένα άτομο αυξάνονται κάτω από δυσβάσταχτες κοινωνικές ψυχολογικές καταστάσεις: φτώχεια, ανεργία, θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή ένας χωρισμός και κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών ουσιών. 
Η έντονη και επίμονη θλίψη, δυσθυμία, η απώλεια ενδιαφέροντος για ό,τι πρότερα ήταν πηγή ευχαρίστησης, σοβαρά προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής και μνήμης, παραληρηματικές σκέψεις ή και ψευδαισθήσεις, συχνές παρορμήσεις αυτοχειρίας θεωρούνται μερικά από τα τυπικά ψυχολογικά συμπτώματα της κατάθλιψης. 
Υπάρχουν όμως και σωματικά συμπτώματα που, εφόσον συνδυάζονται με κάποια από τα παραπάνω ψυχικά συμπτώματα, ολοκληρώνουν την «τυπική» εικόνα του καταθλιπτικού: διαρκή προβλήματα ύπνου, δραματική μείωση της όρεξης και συνεπώς μεγάλες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, μια διαρκής αίσθηση σωματικής κόπωσης, ανωμαλίες του έμμηνου κύκλου στις γυναίκες, απώλεια κάθε ενδιαφέροντος για το σεξ κ.ά. 
Η έντονη ψυχική οδύνη επηρεάζει συχνά την ικανότητα του ατόμου να φέρει εις πέρας ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές υποχρεώσεις του, με συνέπεια να αποκλείει τον πάσχοντα από την εργασία και την ενεργό συμμετοχή στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή. 

Η θεραπευτική τέχνη 

Ανέκαθεν υπήρξε στενότατη η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καλών τεχνών, επειδή πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες-δημιουργοί υπέφεραν από κρίσεις κατάθλιψης όσο και γιατί αυτή η επώδυνη ψυχική κατάσταση υπήρξε συχνά αντικείμενο διερεύνησης και αναπαράστασης από τις τέχνες. 
«Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» έγραφε ο Ντοστογιέφσκι στο «Ηλίθιο», μια διάσημη λογοτεχνική φράση που φέτος αποκτά ένα επιπρόσθετο νόημα, αφού οι φετινές εκδηλώσεις της «Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Κατάθλιψη» εστίασαν στο πώς η απόλαυση της τέχνης και της ομορφιάς μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που υποφέρουν. 
Η επιλογή του φετινού θέματος δεν υπήρξε καθόλου τυχαία. Πολλές ψυχολογικές και ψυχιατρικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η απόλαυση καλλιτεχνικών δράσεων αποτελεί ένα αποτελεσματικότατο μέσο για την έξοδο των καταθλιπτικών από την οδύνη και το κενό που βιώνουν. Το φετινό θέμα αποτελεί λοιπόν μια πρόκληση για τους πάσχοντες από κατάθλιψη να υπερβούν τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους μέσω της απόλαυσης της τέχνης της ομορφιάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου