Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Διεθνές Συνέδριο SOUNDSCAPES OF TRAUMA: MUSIC, VIOLENCE, THERAPY, ΠΆΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το διεθνές συνέδριο Soundscapes of Trauma: Music, Violence Therapy (23-25 Μαΐου) πραγματεύεται τις πολλαπλές και αντιφατικές χρήσεις της μουσικής σε συνθήκες κράτησης, εγκλεισμού, εκτοπισμού και εμπόλεμων συρράξεων σε διάφορα συμφραζόμενα του σύγχρονου κόσμου. Συγκεντρώνει πανεπιστημιακούς και ερευνητές/ερευνήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό διεθνώς αναγνωρισμένους/ες στο ανερχόμενο αυτό πεδίο. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων:
·         η Katia Chornik, διευθύντρια του αρχείου Cantos Cautivos και ειδική στη χρήση της μουσικής από πολιτικούς κρατούμενους αλλά και βασανιστές κατά τη δικτατορία του Πινοσέτ στη Χιλή. H έρευνά της έχει προβληθεί εκτενώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης (The Guardian, CNN, Deutsche Welle, κ.ά.)

·         η Áine Mangaoang, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, και
ο Benjamin Harbert, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tζορτζτάουν, ΗΠΑ, και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Follow Me Down: Portraits of Louisiana Prison Musicians (2012), ειδικοί στη χρήση της μουσικής
στις φυλακές (Νορβηγία, Φιλιππίνες και ΗΠΑ)

·         η μουσικολόγος M. J. Grant (Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου):
η έρευνά της πραγματεύεται τη σχέση της μουσικής, της βίας, των βασανιστηρίων και της γενοκτονίας και έχει προβληθεί εκτενώς από διεθνή μέσα όπως CNN, The Guardian και BBC.

Κεντρικές διαλέξεις θα δοθούν από
·         την καθηγήτρια μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρο της Αμερικανικής Μουσικολογικής Εταιρίας Suzanne G. Cusick,
της οποίας η πρωτοποριακή έρευνα για τη μουσική στα κρατητήρια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» άνοιξε ένα νέο πεδίο έρευνας της χρήσης της μουσικής ως μέσου βασανισμού διεθνώς

·         τον αναπληρωτή καθηγητή εθνομουσικολογίας και σπουδών του ήχου Martin Daughtry στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέα της μονογραφίας Listening to War: Sound, Music, Trauma, and Survival in Wartime Iraq (Oxford University Press, 2015)

·         τον John Speyer, διευθυντή του βρετανικού οργανισμού «Music in Detention» (www.musicindetention.org.uk) που διοργανώνει μουσικά προγράμματα σε κέντρα κράτησης μεταναστών/μεταναστριών της Βρετανίας.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνεται έκθεση με έργα φοιτητών/φοιτητριών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Έλενα Μπάρμπα, Κλειτία Κοκαλάρη, Νεκτάριος Παππάς, Αργύρης Ραλλιάς και Μάνος Σακλάς.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Ωδείο Αθηνών και την ερευνητική πλατφόρμα Social Impact of Making Music (SIMM, Βέλγιο). Διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Marie Skłodowska Curie με θέμα τη χρήση της μουσικής σε συνθήκες κράτησης κατά τον εμφύλιο πόλεμο και τη μετεμφυλιακή περίοδο στην Ελλάδα, το οποίο εκπονεί η Δρ. Άννα Παπαέτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αθηνά Αθανασίου.
23 Μαΐου: Ωδείο Αθηνών | 9:00–19:30
24 Μαΐου: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών | 9:30–19:00
24 Μαΐου: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών | 9:30–18:00
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ. Άννα Παπαέτη, anna.papaeti@gmail.com | 6955730860
Ιστοσελιδες
> https://www.facebook.com/Soundscapes-of-Trauma-Athens-2019-1224584684375629/?eid=ARC4QzX_MyDeXq6sY3GFHkaeRRyFDUBq0kT2w1_8qyxu3JSQricNtzZiY3CzleTyiad-Vf_2hH_CXm8V

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου