Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Ευάγγελος Αυδίκος: «Ύαινες του δημόσιου χώρου…», εφ. Πελοπόννησος, 23 Ιουνίου 2021

 


«Σκέφτεσαι, με όσα συμβαίνουν, τι είναι χειρότερο. Η αφαίρεση της ζωής; Ή η σκύλευση της μνήμης; Το πρώτο αφαιρεί το πολυτιμότερο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή. Το δεύτερο πλήττει ό,τι πολυτιμότερο έχει ένας νεκρός. Την εικόνα του στον κόσμο που άφησε. Την ανάμνηση που κληροδοτεί σε οικείους και φίλους.
Η Καρολάιν που δολοφονήθηκε στα Γλυκά Νερά δοκίμασε και τα δύο. Δεν φτάνει που τη χωμάτισαν σε μια ηλικία που λουλούδιαζε. Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τον δεύτερο θάνατό της. Την ηθική της εξόντωση. Την κηλίδωση της μνήμης της. Την απαξίωση της ύπαρξής της. Και σ’ αυτή την προσπάθεια συνεργοί είναι πολλοί. Ολες οι ύαινες του δημόσιου χώρου που τρέφονται από τον βούρκο. Φύλλο και φτερό έκαναν την ψυχή της. Κάθε φύλλο του ημερολογίου της κι ένα καρφί στον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι η εικόνα μιας κοινωνίας που δεν έχει φραγμούς. Που παρακμάζει. Σταματήστε να σκοτώνετε τους νεκρούς».

* Ο  είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου