Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η πληγωμένη εθνική αξιοπρέπεια


Ο Μάιος οδεύει προς το τέλος του. Το μεγάλο θέμα είναι οι εκλογές στις 17 Ιουνίου. Καθώς το κουβάρι μαζεύεται όσο ο καιρός πλησιάζει   απλώνονται ερωτήματα και προβλήματα που ξώπετσα ενδιέφεραν το δημόσιο λόγο για πολύν καιρό. Πλέον όλα ξεκαθαρίζουν. Το μέλλον της χώρας και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων κουβεντιάζονται παντού. Σε καφενεία και καφετέριες.Σε νεανικά στέκια και στα παγκάκια των συνταξιούχων. Μέσα στο νέο τοπίο με τις δραματικές εξελίξεις ο Έλληνας ανακαλύπτει και πάλι την πολιτική. Η απόρριψη του πολιτικού συστήματος όπως λειτούργησε τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμη κι όταν γίνεται με ένταση, φέρνει στην επιφάνεια την ουσία της πολιτικής όπως την όρισε ο Αριστοτέλης. Δίνει νόημα στη λέξη πολίτης. Είναι αυτός που ανησυχεί, προβληματίζεται, συμμετέχει.

      Ο Μάιος λοιπόν έβαλε στο τραπέζι και την εθνική αξιοπρέπεια. Τα τελευταία χρόνια είχε ξεχαστεί. Ήρθε κι αυτή στο προσκήνιο μέσα από τον κουρνιαχτό της κρίσης. Η Ελλάδα έγινε αντικείμενο χλευασμού. Και τι δεν ακούστηκε. Οι κρωγμοί των διεθνών κερδοσκόπων λοιδορούσαν τη χώρα. Οι Έλληνες αντιμετωπίστηκαν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι. Τους φόρτωσαν όλες τις αμαρτίες. Τους ταύτισαν με την απάτη. Οι πολιτικοί μας ταγοί προέταξαν το κομματικό τους συμφέρον. Συναγωνίζονταν για το ποιος θα πει τα χειρότερα για τους Έλληνες.

    Το αποτέλεσμα; Το ακούσαμε και το διαβάσαμε αυτές τις μέρες. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, η γαλλίδα κυρία Λαγκάρντ, ξέχασε τη γαλλική της φινέτσα και μίλησε με τον κυνισμό των διεθνών δανειστών. Δεν την ενδιαφέρουν τα παιδιά της Ελλάδας.Μόνο του Νίγηρα.Είπε.

      Καβάλα στην καρέκλα του συντονιστή των διεθνών δανειστών δήλωσε πως η ευαισθησία της είναι επιλεκτική. Όμως, η αλαζονεία της φύσηξε σαν δυνατός αέρας σκορπίζοντας στα τρίστρατα τις αυταπάτες. "Στα τσακίδια», μας είπε με άλλα λόγια αν μπορούσαμε να μεταφράσουμε στο καθημερινό λεξιλόγιο τη δήλωσή της. Είναι η οργή και η εκδικητική μανία για τους Έλληνες που δεν «πείθονται τοις κείνων ρήμασιν».Δείχνει ασέβεια προς ένα λαό που δοκιμάζεται σοβαρά. Η κυρία Λαγκάρντ στοχοποιεί τους Έλληνες αφήνοντας στο απυρόβλητο εκείνους που έριξαν στα τάρταρα την Ελλάδα. Τους προνομιακούς συνομιλητές της.

     Οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί αντέδρασαν σ’ αυτή τη δήλωση. Θα ήταν ωστόσο πιστευτοί αν ανέτασσαν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Αν πρόσφεραν ελπίδα στους πολίτες της χώρας μας. Σ’ όλους μας.Πρωτίστως στη νέα γενιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου