Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το μέλλον της Ευρώπης είναι η Ελλάδα






Η φράση ανήκει στον σπουδαίο διανοητή Κώστα Δουζίνα. Την διατύπωσε σε ομιλία του στη Βραζιλία αναλύοντας την κρίση στη χώρα μας. Ως τώρα γνωρίζαμε ένα άλλο μοτίβο. Τη σχέση της αρχαίας Ελλάδας με την Ευρώπη που υπενθυμίζεται τακτικά από κάποια φωτεινά μυαλά της Ευρώπης. Ανάμεσά τους και ο γερμανός Γκίντερ Γκρας με το ποίημά του που αποτελεί κόλαφο για τους ανιστόρητους ηγέτες της σημερινής Ευρώπης, οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει το κεφάλι της Αθηνάς με τον κερδώο Ερμή.

       Ο Δουζίνας είπε κάτι άλλο.Πήγε ένα βήμα πιο μπροστά.Δεν είναι  μόνο το ιστορικό χρέος της Ευρώπης στην αρχαιοελληνική κληρονομιά που διαχέεται παντού. Δεν είναι μόνο  η αίσθηση καθήκοντος και πνευματικής συγγένειας. Δεν είναι που ο ευρωπαϊκός πολιτισμός άντλησε τις βασικές του δημοκρατικές αρχές από την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και πολιτική.

     Είναι ,πέρα απ’αυτά, αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.Ο ελληνικός λαός  στο σύνολό του αντιστέκεται στην τυφλή υπακοή, στον ραγιαδισμό.Αρνείται την μετάλλαξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.Τον μετασχηματισμό του σε σύνολο οικονομικών κανόνων, όπου ο άνθρωπος θα έχει το δεύτερο ρόλο. Η Ελλάδα υπενθυμίζει στους ηγέτες της σημερινής Ευρώπης μια μεγάλη ,ιστορική αλήθεια.Η Ευρώπη είναι η μήτρα κινημάτων, επαναστάσεων, ανθρωπιστικών αρχών, καινοτόμων πρωτοβουλιών. Η Ευρώπη είναι πνεύμα αλληλεγγύης και αντίστασης. Είναι όλες εκείνες οι αξίες που ξεχωρίζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

     Όσα γίνονται στην Ελλάδα σήμερα ξαναφέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή. Με θετικό αυτή τη φορά τρόπο.Δεν είναι η χώρα με τους «πιο διεφθαρμένους πολίτες». Είναι η χώρα που κρατάει όρθια την τιμή της Ευρώπης. Υπενθυμίζει σ’όλους ότι η οικονομία αποκτάει νόημα όταν υπηρετεί τον άνθρωπο. Η Ευρώπη επιστρέφει στην κοιτίδα των αξιών της. Οι λαοί της αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη δύναμή τους. Αρχίζουν να συζητούν για την Ευρώπη της ανθρωπιστικής παράδοσης κόντρα στην Ευρώπη των αχαλίνωτων αγορών. Γίνεται καθαρό στη σκέψη των Ευρωπαίων πως η Δημοκρατία είναι το ύψιστο αγαθό. Κι αυτό μεταφράζεται σε συμμετοχή, σε κοινωνική φροντίδα.

     Για όλα αυτά η Ελλάδα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Από αποδιοπομπαίος τράγος η χώρα μας γίνεται το σύμβολο για μια διαφορετική Ευρώπη. Για μια διαφορετική δημοκρατία, μακριά από την ντεκαφεϊνέ δημοκρατία. Έτσι ονόμασε  ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ τη δημοκρατία που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινοβουλευτική δημοκρατία στα χαρτιά. Στην ουσία πολίτευμα που άγεται και φέρεται από τις αγορές.Που υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες, ακόμη κι αν χρειαστεί-και χρειάστηκε, το νιώσαμε στο πετσί μας-να ρίξουν στην πυρά υπαλλήλους, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, συνταξιούχους.

       Η χώρα μας λοιπόν , μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει υψώνει το ανάστημά της. Έτσι ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης αρχίζει να γίνεται το εργαστήρι για μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου