Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

To μισθολόγιο των απειλών, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 17/04/14


   
Το νέο μισθολόγιο που προανήγγειλε για το Δημόσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης εμπεριέχει κινδύνους τόσο για τη διάρρηξη της συνοχής των υπαλλήλων όσο και για τη «φιλοσοφία» που προσπαθεί να επιβάλει, με τους προϊσταμένους να μπορούν πλέον να απειλούν τους εργαζομένους και να κρίνουν κατά το δοκούν την παραγωγικότητά τους – και μάλιστα με ποσόστωση. Οι προϊστάμενοι καλούνται να αξιολογήσουν ένα ποσοστό 25% ως άριστους, 60% ως μέτριους και 15% ως κακούς και… μετεξεταστέους. Οπως γίνεται αντιληπτό, είναι στην ευχέρειά τους να αξιολογούν, να μετακινούν, να μεταθέτουν ή να απολύουν. Το πριμ παραγωγικότητας, που επίσης προωθείται, δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά τα χρήματα θα αναδιανέμονται από τους «μη αποδοτικούς» προς τους «πιο αποδοτικούς».

Ακυρώνει το νέο μισθολόγιο το νόημα της αξιολόγησης, προάγοντας ταυτόχρονα ένα από τα πιο μισητά φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία: όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, προσπαθούν, μέσω του φόβου και της τρομοκρατίας, να μεταλλάξουν τους εργαζομένους σε υπάκουα, πειθήνια όντα, χωρίς λόγο αντίρρησης ή διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους και, αυτό είναι το πιο θλιβερό και ανησυχητικό, για να αναρριχηθούν εργασιακά, να αλληλοσπαράζονται, να «καρφώνουν» ο ένας τον άλλον για να έχουν την εύνοια της διοίκησης.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ανεβαίνουν νέο Γολγοθά. Αφού πρώτα κατηγορήθηκαν σε σημείο εξευτελισμού ως υπεράριθμοι και ως βασικοί υπεύθυνοι της γραφειοκρατίας, αφού τους περιέκοψαν μισθούς και συντάξεις, τώρα απειλούνται με τις μετακινήσεις και την απόλυση εάν δεν δείξουν τυφλή υποταγή στην εκάστοτε εξουσία. Πρόκειται για τη φιλελεύθερη πολιτική της επιτυχίας με κάθε τρόπο, αυτή όμως η πολιτική αποδιοργανώνει τη δομή των υπηρεσιών και διαλύει τις συναδελφικές και ανθρώπινες σχέσεις, με μισθούς που κινούνται πλέον κάτω από τα όρια της επιβίωσης.

Η αξιολόγηση οφείλει να είναι αντικειμενική και όχι προαποφασισμένη από σκοτεινές σχέσεις υπαλλήλων και διοικητικών. Τα κριτήρια πρέπει να είναι αδιάβλητα και οι διαδικασίες διαφανείς. Και τα πριμ παραγωγικότητας είναι σωστά, όταν όμως υπάρχει στοχοθεσία όπου προβλέπεται και μπορεί βεβαίως να εφαρμοστεί με βάση τον υπαλληλικό κώδικα και την ήπια ανάπτυξη.

Αντ' αυτών ο υπουργός φρόντισε να τρομοκρατήσει, αλλά ξέχασε προφανώς ότι με τη βία και τις απειλές μειώνεται το επίπεδο αποδοτικότητας. Σε μια υπηρεσία, όταν επιβάλλονται η αλληλοκατάδοση και η χαμέρπεια βασιλεύουν η αποσάθρωση και η απορρύθμιση, με μαθηματική κατάληξη τον αφανισμό της υπηρεσίας. Εάν αυτό θέλουν ο υπουργός και οι επιτελείς του, θα το πετύχουν σίγουρα με το νέο μισθολόγιο που ανήγγειλαν. Η λογική τού «ο θάνατός σου, η ζωή μου» δεν έχει σχέση με θεσμούς και δημοκρατία. Είναι απαράδεκτη και οφείλει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου