Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΠΕΡΙ ΛΑΘΩΝ


 

Λάθη στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που όπως δήλωσε δεν είχαν γίνει αντιληπτά, παραδέχθηκε ότι διόρθωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή.

Οι εφημερίδες.
          Το λάθος, ως γνωστόν, είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την ανθρώπινη ατέλεια. Είναι μάλλον το αμάχητο τεκμήριό της. Όσο κι αν προσπαθήσει κανείς είναι αδύνατο να το αποφύγει τελείως ή τουλάχιστον στον βαθμό που ήλπιζε. Άλλωστε, το αλάθητο το είχε, αυτοβούλως και μόνο μέχρι πρότινος, ο προκαθήμενος της Αγίας Ρωμαιοκαθολικής Έδρας (Πάπας). Επομένως εκείνος που, στα σοβαρά, ισχυρίζεται ότι δεν διαπράττει λάθη ή Θεός πρέπει να είναι –για να παραφράσουμε τον Σταγειρίτη φιλόσοφο (Αριστοτέλη)- ή αυτουργός της ύβρεως, όπως θα έλεγε και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη.

        Ευτυχώς, να λέμε, που δεν εξέλιπε το είδος εκείνο των πολιτικών μας που δεν έχουν καμία δυσκολία να ομολογήσουν δημόσια (και ανάληψη ευθύνης θα μπορούσαμε άριστα να το πούμε αυτό χωρίς να αστοχήσουμε) ότι –σαν άνθρωποι κι αυτοί- έσφαλαν (mea culpa είναι ο όρος που εισήγαγε –μεταξύ τόσων άλλων μνημειωδών- στον δημόσιο λόγο ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου) και είναι έτοιμοι να επανορθώσουν.

Και επειδή, σύμφωνα με την ευαγγελική ρήση, αμαρτία εξομολογημένη ουκ έστιν αμαρτία, το λάθος έτσι διαγράφεται και εξαλείφεται, πράγμα που συμπαρασύρει και κάθε συνέπεια που πηγάζει από αυτό ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετίζεται με αυτό. Και βέβαια δεν λείπουν και αυτοί που σπεύδουν, χωρίς τυμπανοκρουσίες και εντυπωσιασμούς, να διορθώσουν αυτοπροσώπως τα λάθη άλλων. Λάθη, πολλές φορές, ακόμη και (ανεπαρκών ή ήκιστα επιμελών) υφισταμένων τους.

Ένας τέτοιος πολιτικός (άραγε λόγω της τεχνοκρατικής του καταγωγής και συγκρότησης;) είναι, αποδεδειγμένα πια, ο υπουργός των Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Μόνο που στην περίπτωση του νεοεισαχθέντος ΕΝΦΙΑ (πρόκειται για το γνωστό και επώδυνο χαράτσι, έτσι για να μην ξεχνάμε τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας) δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν –έχει τόσες άλλες σκοτούρες στο κεφάλι του- να εντοπίσει όλα τα λάθη και να προβεί στην άμεση διόρθωσή τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλό θα είναι, σε ανάλογες περιπτώσεις, να συστρατεύονται, χωρίς δεύτερη σκέψη, όλοι και να συντρέχουν, με όλες τους τις δυνάμεις, αυτή την τιτάνια προσπάθεια. Ακόμη και οι απλοί πολίτες –οφειλέτες, τις περισσότερες φορές, προς το Δημόσιο ή άλλους οργανισμούς. Αφού προηγουμένως εννοείται πληρώσουν, από το όποιο υστέρημά τους, τα λάθη των αρμοδίων.

Τώρα, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι είδους μεταρρυθμίσεις (διάβολε, κάποια στοιχειώδη μελέτη δεν έχουν κάνει προτού καταλήξουν σε ένα σοβαρό και οριστικό μέτρο;) είναι αυτές που για να υλοποιηθούν χρειάζονται την αυτεπάγγελτη παρέμβαση ακόμη και του ίδιου του υπουργού ώστε, αν μη τι άλλο, να περιορισθούν οι παρενέργειές τους (μαζί και οι αλγεινές εντυπώσεις που καταστρέφουν τη δημόσια εικόνα τους που με τόσο κόπο φιλοτέχνησαν) είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και πάντως ζήτημα που κείται πέρα από τους στόχους ενός απλού σημειώματος.

Το συμπέρασμα, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, είναι ότι όποια λάθη έγιναν σχετικά με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ήταν περίπου μοιραία (αυτή είναι η Ελλάδα –που έχτισαν- είχε διακηρύξει με παρρησία, σε ανύποπτο χρόνο, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης), αυτοί που τα διέπραξαν τα αναγνώρισαν και -το σπουδαιότερο- δηλώνουν έτοιμοι να τα διορθώσουν. Η αξίωση να αυτομαστιγωθούν κιόλας, όπως ζητούν κάποιοι άσπονδοι φίλοι τους, δεν είναι μόνο υπερβολική και άδικη, αλλά συνιστά ύβριν, για να ξαναθυμηθούμε την αποστροφή της κ. Βούλτεψη.

Συνεπώς, αν θέλουμε να είμαστε –τουλάχιστον- δίκαιοι, οφείλουμε όχι μόνο να δείξουμε κατανόηση και να παράσχουμε συγγνώμη στους αμαρτήσαντες υπεύθυνους, αλλά επιπλέον να βοηθήσουμε, έμπρακτα και χωρίς μικροψυχία, ώστε να διορθωθούν τα λάθη τους εν τω γεννάσθαι και έτσι, όπως στα παραμύθια, να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς… χειρότερα.

 
ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)
 
 07/08/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου