Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Κώστας Τραχανάς, Η σκιά της Μίκας» Β.Αυδίκος Εκδόσεις Ταξιδευτής 2013 σελ.267 , ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΧΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ


Ο Κοσμάς Τρίκαρδος, απόφοιτος κλασσικών σπουδών ,που ανήκει στη νεώτερη γενιά των μεταναστών στην Αμερική, αναζητεί μέσω της εταιρείας «Επενδύσεις στο μέλλον», μια ελληνίδα ιδιοκτήτρια μετοχών. Οι μετοχές  είχαν αγοραστεί το 1927 από την Μίκα και σήμερα έχουν μεγάλη αξία.
Το μόνο που γνωρίζει ο Κοσμάς είναι το όνομα της : Μικαέλα (Μίκα) Τσεκουρίδου και την χρονιά θανάτου : 1968. Επειδή δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία , ξεκινάει να βρει τον τάφο της στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης…
Η υπόθεση του βιβλίου επικεντρώνεται στην αναζήτηση της σκιάς της Μίκας Τσεκουρίδου, της μετανάστριας ,που καταφεύγει στην Αμερική μετά την καταστροφή της Σμύρνης.
Ο Κοσμάς Τρίκαρδος  θέλει να βρει μια άκρη ,ακολουθεί τα ίχνη της Μίκας, όμως η ίδια γλιστράει σαν το νερό μέσα από τα δάχτυλά του.
Την γνωρίζει πλέον την Μίκα μέσα από τις αφηγήσεις των άλλων και θέλει να ανακαλύψει τους κληρονόμους της, ώστε να διεκδικήσουν τα χρήματα από τις μετοχές της.
Ο Κοσμάς δεν ξέρει που κινήθηκε η Μίκα, αν παντρεύτηκε, αν άφησε απογόνους.
Η Μίκα μπαίνει απρόσκλητα στη ζωή του Τρίκαρδου , επηρεάζει τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά του, αιχμαλωτίζει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής του δραστηριότητας.
Η αποστολή που ανέλαβε ο Κοσμάς, του δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλη τη ζωή της Μίκας: τον μεγάλο της έρωτα, τις ελπίδες, τις απογοητεύσεις, την αφοσίωση στον γιό της Πάτρικ, τους φόβους της , τον μεγάλο πόνο όταν εξαφανίστηκε, τη μοναξιά της.
Με την έρευνά του αυτή ο Κοσμάς Τρίκαρδος φέρνει στην επιφάνεια πλευρές της ιστορίας των ελληνοαμερικανών, τους Έλληνες μετανάστες και  πρόσφυγες ,που αναζητούν μια καλύτερη ζωή σε ένα νέο τόπο, τα διλήμματα των μεταναστών του μεσοπολέμου, το δράμα των Ελλήνων μεταναστών, την οικοδόμηση της πολιτιστικής τους  ταυτότητας, την Αστόρια,  το μουσείο του σταθμού υποδοχής των μεταναστών του νησιού Έλλις Άιλαντ ,τον Ελληνικό Εμφύλιο πόλεμο , τις υιοθεσίες στις ΗΠΑ, τον χαλασμό της Σμύρνης, την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία κ.α.
Η Μίκα Τσεκουρίδου αναδύεται τμηματικά μέσα από τις έρευνες του Κοσμά Τρίκαρδου…

Με τρόπο ρεαλιστικό και ψυχογραφικό , μέσα από ένα πρίσμα κοινωνικής –πολιτιστικής κριτικής και με καυστικότατο χιούμορ, ο Βαγγέλης Αυδίκος αγγίζει την ψυχή του αναγνώστη αφηγούμενος τη σύντομη ιστορία ενός απόκληρου ανθρώπου, που στέκεται όμως στα πόδια του δίχως να δειλιάζει και που κάμπτεται μόνο μπροστά στον θάνατο.
Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Αυδίκου επικεντρώνεται στον αγώνα για την επιβίωση στην ξενιτιά και  στη θέση της γυναίκας τα πέτρινα εκείνα χρόνια της πρώτης ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική.
Το βιβλίο αυτό σου ανοίγει διαδρόμους στον χρόνο, στους οποίους μπορείς να βαδίσεις και να ανακαλύψεις τον εαυτό σου
Πρόκειται για ένα συγκινητικό μυθιστόρημα .Διαβάστε το.

Ο Βαγγέλης Αυδίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα , με καταγωγή από το Συρράκο. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας .Άλλα έργα του είναι «Το βλέμμα στον τοίχο με την μαντανία», «Ο δικός μου θεός», «Η κίτρινη ομπρέλα» .Πέραν του λογοτεχνικού έργου, έχει γράψει πολλές επιστημονικές μελέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου