• Πριν από περίπου 20 χρόνια, υπήρξε κύριο άρθρο στον «Economist» για το βιβλίο σας «Τα τρία μικρά λυκάκια». Μια αντίστροφη παραμυθοποίηση της γνωστής ιστορίας.
Ηταν όντως ασυνήθιστο για ένα οικονομικού περιεχομένου και διεθνούς εμβέλειας έντυπο να αφιερώνει κύριο άρθρο σε ένα παραμύθι. Το άρθρο αυτό και ένα άλλο στους «New York Times», που είδαν το έργο ως μια αλληγορία της αμερικανικής κοινωνίας (αντί να φυλακίζουμε τους «κακούς», φυλακιζόμαστε οι ίδιοι στα σπίτια μας και δεν τολμάμε να βγούμε από τον φόβο των «κακών»), πυροδότησαν το διεθνές ενδιαφέρον για το έργο μου και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και να φτάσει στην κορυφή των ευπώλητων παιδικών βιβλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
• Ενα πολιτικό παραμύθι (αν και «Η τελευταία μαύρη γάτα» είναι βαθιά πολιτικό κείμενο) πώς θα ξεκινούσε;
Ηταν ένας υπουργός, σπουδαίος και σοφός, που για κάθε θέμα έλεγε ένα ψέμα. Αλλά αντί να του μεγαλώνει η μύτη, του μίκραινε το στόμα, ώσπου δεν τον άκουγε κανείς και αναγκάστηκε να αλλάξει κόμμα...
• Ως εγκληματολόγος, στην Ελλάδα σήμερα, ποιο έγκλημα θα θέλατε να διαλευκάνετε;
Τον στραγγαλισμό της φαντασίας των παιδιών από το εκπαιδευτικό σύστημα.
• Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα παραμύθια;
Επειδή μεταδίδουν το μήνυμα ότι όλα είναι δυνατά, ότι πάντα υπάρχει ελπίδα. Οτι τα φρούτα μπορούν να απαλλαγούν από τους μανάβηδες που τα δυναστεύουν, οι μαύρες γάτες από τους ρατσιστές που είναι αποφασισμένοι να τις εξολοθρεύσουν και τα κοριτσάκια από τις αρχόντισσες που προσπαθούν να κλέψουν το χαμόγελό τους.
• Εχετε ανακαλύψει πολλές χώρες, όπως τη Φρουτοπία. Σε ποια να μετοικήσουμε;
Αν σας αρέσουν τα γλυκά, σας συνιστώ να μετοικήσετε στο Λιχουδιστάν, το Κουφέιτ ή τη Χαλβάη. Αν σας αρέσουν τα αυγά με μπόλικο πιπέρι, θα συνιστούσα το Αυγατηγανιστάν ή το Πιπερού. Αν προτιμάτε τα ντολμαδάκια, την Ντολμανδία και αν σας αρέσουν τα εξωτικά λουλούδια, την Ταϋλάνθη.
• Τι άλλο έχετε ανακαλύψει - εκτός από τον γαργαλιό και το ελαφρύδι;
Τη χαμαιλεοντική μπογιά. Οταν βάφεις με αυτή το δωμάτιό σου, παίρνει κάθε πρωί το χρώμα του τελευταίου ονείρου που έβλεπες. Αν έβλεπες, ας πούμε, ένα λιβάδι με παπαρούνες, είναι πράσινο με κόκκινες βούλες, αν έβλεπες μια θάλασσα, είναι γαλάζιο με άσπρες κυματιστές γραμμές, αν έβλεπες ηλιοτρόπια, είναι κίτρινο με μαύρες κουκκιδίτσες.
• Ο δικός σας Αϊ-Βασίλης πώς μοιάζει;
Με καταζητούμενο. Καταζητείται για παραβίαση εναέριου χώρου, παράνομη στάθμευση ελκήθρου, αθέμιτο ανταγωνισμό, κακοποίηση ταράνδων και σωρεία άλλων αδικημάτων όπως περιγράφω στο βιβλίο μου «Ο Αϊ- Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
• Πώς φαντάζεστε το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο στον κόσμο;
Το φαντάζομαι μέσα σε αμπάρι πειρατικού καραβιού που ταξιδεύει στη Θάλασσα των Κοραλλιών με αρλεκίνους και μετανιωμένους πειρατές για πωλητές ή σε μια κρυστάλλινη θαλασσινή σπηλιά στο Νησί των Πυροτεχνημάτων με πωλήτριες-γοργόνες που μοιράζουν ζαχαρωμένα κερασάκια και αναψυκτικά από αφρό ρουφήχτρας στα παιδιά, ώσπου να διαλέξουν το βιβλίο που προτιμούν.
• Τι πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά;
Να κοιτάμε λιγότερο τα ρολόγια μας και περισσότερο τα μάτια τους.
• Τελικά, τι σας δίνει ενέργεια και έμπνευση;
Οι βυσσινάδες με παγάκια από δροσοσταλίδες και οι αυθόρμητες αγκαλιές των μικρών αναγνωστών όταν με συναντάνε. Είμαι τυχερός, επειδή έχω στην κρεβατοκάμαρά μου ένα μυστικό ονειροδρόμιο στο οποίο προσγειώνονται κάθε βράδυ πεταλουδόσαυροι, ιπτάμενα κρουασάν, ελικοπτεροκροκόδειλοι, μάγισσες με ηλεκτρικές σκούπες και Κένταυροι από τον Κρόνο.
• Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει;
Τίποτα εκτός από τους τουνελόδρακους, τα φερμουαρόφιδα, τους ηφαιστειόσαυρους και τις ανθρωποφάγες μπανιέρες.
• Μια ευχή...
Να σας δώσουν πολλές οι ήρωες των βιβλίων μου. Ο Αχυρούλης το σκιάχτρο σάς εύχεται την καινούργια τη χρονιά να φτερουγίσετε ψηλά, πολύ ψηλά, ο Πίκος Απίκος σάς εύχεται με κέφι και αισιοδοξία να φτιάξετε μια δική σας Φρουτοπία, η τελευταία μαύρη γάτα σάς εύχεται νιαουριστά όλα να ’ναι χαρούμενα και τυχερά και το κουτάβι που νιώθει μοναξιά, να ’χετε φίλους και παρέες όλη τη χρονιά και να μη νιώσετε ποτέ τη δική του μοναξιά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου