Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Κώστας Σαχινίδης, 1953-2019


Φίλτατε Κώστα, φίλε μου, ως αστραπόβροντο άκουσα την είδηση. Αποφάσισες να μας αφήσεις επιλέγοντας το ταξίδι σου στον κόσμο των ασφοδέλων. Μου φάνηκε ψέμα. Δεν γίνεται να είναι αλήθεια. Σχεδίαζα να συναντηθούμε τον Γενάρη στην Ελασσόνα. Να κουβεντιάσουμε για το μουσείο, που ήταν το μεγάλο σου στοίχημα. Το όραμά σου να γίνει κάτι που θα είναι πέρα από τα γνωστά.Που θα καμαρώνεις και συ και τα υπόλοιπα μέλη του Αγροτικού και Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων, αλλά και  όλοι οι πολίτες του Δήμου Ελασσόνας.
     Με έπεισες από την πρώτη στιγμή για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Η φιλία μας χρονολογείται από παλιά. Όμως, η θέρμη των ονείρων σου να γίνει κάτι που θα αποτελέσει καταλύτη για την πολιτιστική εικόνα της περιοχής του Δήμου Ελασσόνας, ήταν αυτή που μας έφερε πολύ κοντά. Μοιραστήκαμε την αγωνία σου αλλά και τις ελπίδες. Σχεδιάσαμε μαζί το πρόγραμμα και βιώσαμε τις δυσκολίες αλλά και την ικανοποίηση που το όραμά μας μπήκε σε καλό δρόμο.
    Ήσουν πράος άνθρωπος, με ξεκάθαρες ιδέες, με πίστη στις επιλογές και στους συνεργάτες σου. Αταλάντευτος στις ποντιακές αξίες, που σε γαλούχησαν. Ήσουν υπερήφανος άνθρωπος και συνεχώς ανήσυχος. Το βλέμμα σου πέταγε φωτιές και γινόσουν σταυραετός του Ολύμπου την ώρα που μιλούσες για το μουσείο των Αραδοσιβίων. Για να το δεις να σταθεί στα πόδια του θυσίαζες και κόπο και άλλα υλικά αγαθά.
     Και να τώρα, Κώστα μου, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σου πω το αντίο. Δυστυχώς, το  Σαββατοκύριακο ο χάρος επισκέφτηκε συγγενείς κι αυτός είναι ο λόγος που δεν είμαι σωματικά μπροστά σου να σου πω το αντίο και την καλή αντάμωση.
    Όμως, φίλτατε Κώστα, ακουμπώ νοερά στο φέρετρό σου ως συνεργάτης σου αλλά και ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο εκπροσωπώ στο πρόγραμμα. Και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε το έργο σου. Μπορείς ν’αποχωρήσεις ήσυχος. Εμείς, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα μέλη του Αγροτικού και Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων, οι δημοτικοί άρχοντες και οι συμπολίτες του Δήμου Ελασσόνας  και όλοι οι άλλοι θα πάρουμε την σκυτάλη και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας , για να γίνει πραγματικότητα το μουσείο.
   Και τότε, στα εγκαίνια του μουσείου θα είσαι μαζί μας στα εγκαίνια του Αγροτικού και Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων «Κώστας Σαχινίδης». Καλό ταξίδι, φίλτατε Κώστα. Η σκέψη σου θα είναι κοντά μας.
Μέγάλη θλίψη σκόρπισε στην κοινωνία της Ελασσόνας ο θάνατος του Δρ. Κοινωνιολογίας Κώστα Σαχινίδη.
Ο Κωνσταντίνος Γ. Σαχινίδης γεννήθηκε το 1953 στη Γαλανόβρυση του Νομού Λάρισας. Σπούδασε στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με έδρα την Αθήνα, όπου έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης (1976) και αργότερα τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας (1994).Είναι συγγραφέας με πλούσιο και ποικίλο συγγραφικό έργο. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ. Έχει αναπτύξει πολλές πνευματικές δραστηριότητες συμμετέχοντας σε πολλά επιστημονικά και άλλα συνέδρια, ημερίδες και συμπόσια, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπου πραγματοποίησε έναν μεγάλο αριθμό διαλέξεων με πρωτότυπες ανακοινώσεις. Επίσης στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται και αρκετές πρωτότυπες μελέτες και επιστημονικά και άλλα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, σε πρακτικά συνεδρίων καθώς και σε πολλά έγκυρα Περιοδικά και Εφημερίδες. Ακόμη είναι εκδότης και Διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού ΄΄ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ΄΄ του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού που εκδίδεται επί πέντε συνεχή χρόνια, κάθε τρίμηνο. Το περιοδικό έχει 32 σελίδες και περιέχει διάφορα άρθρα διακεκριμένων επιστημόνων και άλλων εξειδικευμένων συγγραφέων, σχετικά με την Παράδοση και τον Πολιτισμό. Διοργάνωσε οκτώ επιστημονικές ημερίδες με διάφορα θέματα για τον Πολιτισμό ενώ το 2005 προσκλήθηκε και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Συγγραφέων του Κόσμου που έγινε στην περιφέρεια Hangzhou της Κίνας. Παράλληλα έχει αναπτύξει ποικίλη πολιτιστική δράση, με μακροχρόνιες χορευτικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο.-Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και διδάσκων της Χορευτικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.-Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού, με έδρα την Καλλιθέα Αττικής.-Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων, με έδρα την Γαλανόβρυση του Νομού Λάρισας.-Υπήρξε βασικός διοργανωτής πλήθους φεστιβαλικών εκδηλώσεων που έγιναν στα μεγαλύτερα θέατρα και στάδια της Αθήνας και αλλού.
Μάλιστα ορισμένες από τις εκδηλώσεις αυτές έγιναν κορυφαίοι θεσμοί, σε πανελλήνιο επίπεδο, όπως ήταν το ΄΄Πανόραμα παραδοσιακών Χορών΄΄, με συμμετοχή 80 και πλέον χορευτικών συγκροτημάτων. – Υπήρξε Συντονιστής Προγραμμάτων στην Λαϊκή Επιμόρφωση Νομαρχίας Πειραιά (1996-1999 ).Επίσης είναι ο βασικός διοργανωτής και Διευθυντής του Διεθνούς Μουσικοχορευτικού Φεστιβάλ ΄΄ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ΄΄ που γίνεται επί 13 συνεχή χρόνια σε εννέα Δήμους της Κεντρικής και της Νότιας Ελλάδας και απλώνεται στις περιοχές Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Αττικής. Για πολλά χρόνια (27) δίδαξε αφιλοκερδώς θεωρητικά και κινησιολογικά μαθήματα χορού, κυρίως στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (1989-2005), στον Σύλλογο Νέων Επαρχίας Ελασσόνας (1981-1986), στο Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού (1990-2007), στη Νομαρχία Πειραιά, στη ΝΕΛΕ Αθηνών κ.λπ. Με τις χορευτικές του ομάδες έδωσε πολλές παραστάσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε άλλες χωρες όπως : ΚΙΝΑ, ΗΠΑ, ΚΟΥΒΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ κ.α. Επίσης έκανε πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις σε πολλά κανάλια ενώ έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Για το έργο και την προσφορά του βραβεύθηκε από το Ε.Μ. Πολυτεχνείο, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, τη Νομαρχία Αττικής, τη Νομαρχία Πειραιώς, την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών κ. ά. ενώ τιμήθηκε με μετάλλια και ειδικές τιμητικές πλακέτες από δεκάδες Πολιτιστικούς Φορείς και Δήμους της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Έργα του : • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, έκδοση του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού (Κ.Ε.Χ.Ο.Λ.Π.), Αθήνα 1995, σελ.254. • ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΑΙΤΩΛΙΚΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, έκδοση του οίκου ΄΄Πολυμέσα Εκπαιδευτική-Μηχανική΄΄, Αθήνα 2001, σελ.300. Το βιβλίο συνοδεύεται από δύο CD, τα οποία περιέχουν παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής Μεσολογγίου και του Αιτωλικού που ερμηνεύουν τρεις τοπικές παραδοσιακές ορχήστρες. • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, συλλογικός τόμος. Εκδόθηκε με δική του επιμέλεια από τις εκδόσεις «Παπαζήση», Αθήνα 1999, σελ.154. • ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ένθετο βιβλίο στο ομότιτλο CD που περιέχει παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου με παραδοσιακή ορχήστρα, έκδότης: Κρόνος, Αθήνα 2000, σελ.32.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου