Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Πέμπτη Ετήσια Σεμιναριακή Διάλεξη Λαογραφίας στη μνήμη της Άλκης Κυριακίδου-Νέστορος


Chatzitaki
Η κ. Χατζητάκη-Καψωμένου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.
Με εξαιρετική επιτυχία έγινε εφέτος η Πέμπτη Ετήσια Σεμιναριακή Διάλεξη Λαογραφίας, που οργάνωσε τη Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», ο Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η σειρά των Ετήσιων αυτών Σεμιναριακών Διαλέξεων Λαογραφίας,που αφιερώνονται κάθε φορά στη Μνήμη ενός επιφανούς Έλληνα ή ξένου λαογράφου, άρχισε το 2009, μετά από εισήγηση του καθηγητή Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη.
Η εφετινή Σεμιναριακή Διάλεξη έγινε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής  Θεσσαλονίκης, κ.Χρυσούλα Χατζητάκη–Καψωμένου, και ήταν αφιερωμένη στη Μνήμη της Καθηγήτριας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Άλκης Κυριακίδου–Νέστορος (1935-1988). Η κυρία Χατζητάκη  μίλησε με θέμα Η χωροχρονική προσέγγιση του παραδοσιακού πολιτισμού από την Άλκη Κυριακίδου–Νέστορος.
Μετά από σύντομο πρόλογο του καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, την εκδήλωση χαιρέτησαν, η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας, κυρία Ελένη Καραμαλέγκου, ο Διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας, καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας κύριος Ιωάννης Πολέμης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αν. καθηγητής κύριος Παναγιώτης Κοντός.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία των Ετήσιων αυτών Διαλέξεων, που έχουν γίνει πλέον θεσμός, τη δυναμική που αναπτύσσουν οι λαογραφικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και τη διαρκή ανανέωση του γνωστικού αντικειμένου της Λαογραφίας κατά τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιό μας και προς νέες κατευθύνσεις (Αστική Λαογραφία, Συγκριτική και Κοινωνική Λαογραφία, Νεωτερική Λαογραφία).
Στη ζωή και το έργο της καθηγήτριας Άλκης Κυριακίδου–Νέστορος αναφέρθηκε η λέκτορας Κοινωνικής Λαογραφίας Βασιλική Χρυσανθοπούλου, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας κ. Γεώργιος Θανόπουλος παρουσίασε το έργο και  την προσφορά στη λαογραφική επιστήμη της κεντρικής ομιλήτριας κυρίας Χατζητάκη–Καψωμένου. Την όλη εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η φιλόλογος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Λαογραφίας κ. Καλλιόπη Ξανθάκου.
Η επιστημονική αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομες παρεμβάσεις και ερωτήσεις παρευρισκομένων. Την πέμπτη σεμιναριακή διάλεξη παρακολούθησαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, μέλη Δ.Ε.Π. από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πελοποννήσου, Παντείου, Αιγαίου και Θράκης και πολλοί ενδιαφερόμενοι που κατέκλυσαν το ιστορικό αμφιθέατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου